Διατροφή

Τελικά να τρώω ψωμί;

της Ευσταθίας Παπαδά
05 Ιανουαρίου 2015
17304 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τελικά να τρώω ψωμί;

Το ψωμί είναι ένα βασικό τρόφιμο στη Μεσογειακή Διατροφή και η κατανάλωσή του σε καθημερινή βάση συνηθίζεται από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Ωστόσο, πολλοί καταναλωτές αμφιβάλλουν για την ποιότητα και τη διατροφική αξία του ψωμιού και συχνά αναρωτιούνται αν τελικά θα πρέπει να το καταναλώνουν. Ας δούμε λοιπόν για ποιους λόγους οι καταναλωτές πιστεύουν ότι ίσως πρέπει να διακόψουν την κατανάλωσή του.

Η κατεργασία των αλεύρων (π.χ. με τη χρήση λευκαντικών παραγόντων) που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του ψωμιού θεωρείται από πολλούς μία διαδικασία που κάνει το ψωμί να «χάνει» τη διατροφική του αξία. Ωστόσο, οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύουν τη χρήση λευκαντικών παραγόντων των αλεύρων.

Το ψωμί, παρά την κατεργασία την οποία υφίσταται, παραμένει μία σημαντική πηγή υδατανθράκων, φυτικών ινών, πρωτεϊνών και βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη και η νιασίνη. Επίσης, περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και σίδηρο. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το ψωμί παρέχει περίπου το 20% της ημερήσιας πρόσληψής μας σε φυτικές ίνες, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Η υψηλή περιεκτικότητα του ψωμιού σε νάτριο είναι επίσης ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς καταναλωτές. Η αλήθεια είναι πως μία λεπτή φέτα ψωμιού των 30 γραμμαρίων περιέχει 150-200mg νατρίου, ενώ οι συστάσεις των ειδικών για την κατανάλωση νατρίου δεν ξεπερνούν τα 2400mg ημερησίως. Ωστόσο, γίνονται προσπάθειες από τους παγκόσμιους φορείς υγείας, ώστε η βιομηχανία τροφίμων να μειώσει την ποσότητα του νατρίου που χρησιμοποιεί. Άλλωστε, το ψωμί με λιγότερο νάτριο είναι εξίσου αποδεκτό στη γεύση από τους καταναλωτές σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Είναι λοιπόν πολύ χρήσιμο οι καταναλωτές να διαβάζουν τις ετικέτες τροφίμων, και να επιλέγουν το ψωμί και τα διάφορα αρτοσκευάσματα με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.

Επιπρόσθετα, πολλοί καταναλωτές θεωρούν ότι το ψωμί «παχαίνει». Η πεποίθηση αυτή όμως είναι εσφαλμένη, καθώς μία λεπτή φέτα των 30 γραμμαρίων αποδίδει περίπου 75-85 θερμίδες, ανάλογα με την προέλευση του άλευρου που χρησιμοποιείται (σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, σίκαλη, καλαμπόκι). Οπότε το ψωμί μάλλον δεν μπορεί να μας «παχύνει» από μόνο του- σημαντικό ρόλο παίζει η ποσότητα που θα καταναλώσουμε, αλλά και ο συνδυασμός του με άλλα τρόφιμα. Σε λογικές ποσότητες, που δεν ξεπερνούν τις ημερήσιες ενεργειακές μας ανάγκες, το ψωμί μπορεί να αποτελέσει μία πολύ καλή πηγή θρεπτικών συστατικών και ενέργειας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως τα δημητριακά βρίσκονται στη βάση της Μεσογειακής πυραμίδας.

Έτσι λοιπόν το ψωμί μπορεί να ενταχθεί στο καθημερινό μας διαιτολόγιο σε ποσότητα ανάλογη με τις ατομικές ανάγκες του καθενός.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Dewettinck K, Van Bockstaele F, Kühne B, Van de Walle D, Courtens TM, Gellynck X. Nutritional value of bread: Influence of processing, food interaction and consumer perception. J Cereal Sci. 2008 Sept; 48 (2) :243–257

La Croix KW, Fiala SC, Colonna AE, Durham CA, Morrissey MT, Drum DK, Kohn MA. Consumer detection and acceptability of reduced-sodium bread. Public Health Nutr. 2014 Aug 28:1-7.

Webster J, Trieu K, Dunford E, Hawkes C. Target salt 2025: a global overview of national programs to encourage the food industry to reduce salt in foods. Nutrients. 2014 Aug 21;6(8):3274-87.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D