Διατροφή

Ροφήματα με μηδενικές ή πολύ χαμηλές θερμίδες

09 Οκτωβρίου 2023
15246 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
rofimata me liges thermides

Photo Source: www.canva.com

Σίγουρα έχεις ακούσει ή διαβάσει πόσο σημαντικό είναι να παραμένουμε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού! Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά τον οργανισμό μας:

  • να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος
  • να πέπτει καλύτερα τις τροφές
  • να μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στους ιστούς
  • να διατηρεί την υγεία των αρθρώσεωv
  • να αποβάλλει άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού

Το σώμα μας άλλωστε αποτελείται περίπου από 60% νερό. Αν αναλογιστείς ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρχουν απώλειες (π.χ. μέσω του ιδρώτα, των ούρων, της αναπνοής, κ.ά.), η κατανάλωση υγρών είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της αφυδάτωσης.

Πόσα Υγρά είναι Καλό να Πίνεις;

Ίσως έχεις ακούσει ότι είναι καλό να καταναλώνουμε 8 ποτήρια νερού την ημέρα. Αυτός ο κανόνας είναι μια καλή αρχή, ωστόσο το πόσα υγρά χρειαζόμαστε καθημερινά εξατομικεύεται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο δραστηριότητας, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός κ.ά.

Μία σύσταση για τον γενικό πληθυσμό είναι τα 8-10 ποτήρια υγρών, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά να αντιστοιχούν στο νερό.

Ποια Υγρά Συμβάλλουν στην Ενυδάτωσή σου;

Όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά συμμετέχουν, εξίσου, στην ενυδάτωση του οργανισμού. Ωστόσο, πολλές φορές οι θερμίδες που προέρχονται από τα ροφήματα καταλαμβάνουν σημαντικό ποσοστό της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης, αποτελώντας εμπόδιο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Παρακάτω μπορείς να δεις επιλογές ροφημάτων χωρίς ή με ελάχιστες θερμίδες που μπορούν να σε ενυδατώσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας σου:

Νερό

Το νερό είναι το απόλυτο ρόφημα με μηδενικές θερμίδες και ο ακρογωνιαίος λίθος της ενυδάτωσης. Το νερό όχι μόνο σε αναζωογονεί και συμμετέχει σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, αλλά και υποστηρίζει τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, περιορίζοντας την πείνα και προάγοντας το αίσθημα κορεσμού. Αν δεν σε ελκύει η γεύση του νερού μπορείς να προσθέσεις μερικές σταγόνες ή φέτες από το αγαπημένο σου φρούτο ή βότανα για έξτρα άρωμα και γεύση!

Στιγμιαίος καφές

Εκ φύσεως περιέχει αμελητέες θερμίδες (περίπου 3 θερμίδες ανά κουταλιά σκόνης καφέ), ενώ σου προσφέρει πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά και ενισχύει την πνευματική και σωματική σου απόδοση. Να θυμάσαι ότι το θερμιδικό του περιεχόμενο αυξάνεται μόνο αν προσθέσεις ζάχαρη ή γάλα. Σε αυτή την περίπτωση προτίμησε λίγο γάλα χαμηλών λιπαρών και περιόρισε όσο το δυνατόν τη ζάχαρη. Μπορεί να καταναλωθεί κρύος ως φραπέ ή ζεστός και μη ξεχνάς ότι ο στιγμιαίος καφές είναι ένας φιλτραρισμένος καφές από τον οποίο έχει απλά αφαιρεθεί το νερό!

Αφεψήματα

Το χαμομήλι, η μέντα, το πράσινο τσάι κ.ά. αποτελούν ένα ακόμη μέσο ενυδάτωσης χωρίς θερμίδες, που μπορούν να σε ξεδιψάσουν και να σου προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως τα αντιοξειδωτικά. Αν και συνήθως καταναλώνονται ζεστά, μπορούν να αποτελέσουν επιλογή και τους καλοκαιρινούς μήνες αν προσθέσεις παγάκια! Και σε αυτή την περίπτωση, είναι καλό να προσέξεις τα πρόσθετα σάκχαρα, όπως είναι το μέλι ή η ζάχαρη.

Ανθρακούχο νερό

Αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή των αναψυκτικών με προσθήκη ζάχαρης με μηδενικό θερμιδικό περιεχόμενο. Μπορείς να προσθέσεις και μια φέτα λεμονιού για να αλλάξεις τη γεύση του.

Τι να Κρατήσεις

Η επαρκής κατανάλωση υγρών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού. Η επιλογή ροφημάτων με ελάχιστο έως καθόλου θερμιδικό περιεχόμενο μπορεί να σε βοηθήσει όχι μόνο να παραμένεις ενυδατωμένος/η, αλλά και με τους στόχους σου σχετικά με τη ρύθμιση του βάρους σου.

Κάνοντας συνετές επιλογές μπορείς να συμβάλεις στη συνολική ευεξία του οργανισμού! Να θυμάσαι πως κάθε γουλιά μετράει στο σύνολο της ημέρας!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov.

European Hydration Institute. https://www.europeanhydrationinstitute.org/

Grandjean AC, Reimers KJ, Bannick KE, Haven MC. The effect of caffeinated, non-caffeinated, caloric and non-caloric beverages on hydration. J Am Coll Nutr. 2000 Oct;19(5):591-600.

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.