Διατροφή

Νέα επιστημονικά δεδομένα: Τα φρούτα έχουν ζάχαρη και «παχαίνουν»

30 Μαρτίου 2018
31938 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
h zaxarh twn froytwn paxainei

Photo source: www.bigstockphoto.com

  • «Τα φρούτα έχουν ζάχαρη;»
  • «Μπορώ να τα φάω το βράδυ ή μετά το μεσημεριανό μου;»
  • «Να τα καταναλώνω μαζί με γλυκά;»

Αυτές αποτελούν μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που έχουμε ακούσει μέσα από την καθημερινή μας πρακτική! Γι’ αυτό ετοιμάσαμε το παραπάνω βίντεο, όπου με λίγο πιο ευχάριστο τρόπο θέλουμε να σας δώσουμε την απάντηση... η οποία δεν είναι άλλη απ’ το ότι «Ναι» μπορείτε να τρώτε φρούτα οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πάμε όμως να δούμε παρακάτω, με περισσότερες λεπτομέρειες, ποια κοινά συστατικά έχουν τα δύο αυτά τρόφιμα και για ποιο λόγο υπάρχει σύγχυση για τα φρούτα και τη φημολογούμενη περιεκτικότητά τους σε «ζάχαρη».

Τι κοινό έχουν τα δύο αυτά τρόφιμα;

Και η ζάχαρη και τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες, τους οποίους όλοι μας τους έχουμε λίγο πολύ γύρω στο 50% της διατροφής μας καθημερινά. Για να καταλάβετε καλύτερα ποια άλλα τρόφιμα περιέχουν υδατάνθρακες, μερικά παραδείγματα είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα λαχανικά και πολλά-πολλά ακόμη. Είτε λοιπόν, είναι πιο σύνθετοι υδατάνθρακες είτε πιο απλοί, όλοι στο σώμα μας μετατρέπονται τελικά σε γλυκόζη που αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειάς μας.

Τι είναι η ζάχαρη που βάζουμε και στα γλυκά μας;

Η επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη (ή αλλιώς επιτραπέζια ζάχαρη, ή ακόμα και «σουκρόζη» που είναι η πιο επιστημονική της ονομασία) αποτελείται από δύο μικρότερους υδατάνθρακες, που εμείς οι διαιτολόγοι ονομάζουμε απλά σάκχαρα και είναι η γλυκόζη και η φρουκτόζη. Την προσθέτουμε σε γλυκά ή στα ροφήματά μας και μεταβολίζεται αρκετά γρήγορα από το σώμα μας, δηλαδή την απορροφά αμέσως ο οργανισμός μας. Πέρα από την ωραία γεύση, πρακτικά δεν έχει να μας προσφέρει κάποιο άλλο θρεπτικό συστατικό.

Τα φυσικά σάκχαρα στα φρούτα τι είναι;

Και τα φρούτα όπως είπαμε ήδη περιέχουν υδατάνθρακες. Αποτελούνται και αυτά από απλά σάκχαρα, με κυριότερο τη φρουκτόζη.

Ωστόσο, ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί τελείως διαφορετικά τη φυσική φρουκτόζη των φρούτων από αυτή που προέρχεται από την επεξεργασμένη ζάχαρη

Σε αντίθεση με τα γλυκά που είναι πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένα «κακά» λιπαρά, τα φρούτα είναι πηγές βιταμινών και μετάλλων, ώστε να λειτουργεί στο βέλτιστο ο οργανισμός μας, αλλά και πηγές φυτικών ινών όπου βοηθούν στο να απορροφηθούν σταδιακά και με πιο αργό ρυθμό, τα φυσικά σάκχαρα στο σώμα μας. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν σε μία πιο ισορροπημένη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα, αλλά και σε σταδιακή απελευθέρωση ενέργειας για τον οργανισμό μας.

Μάλιστα στην Αμερική στις ετικέτες τροφίμων, θα προστεθεί μία επιπλέον πληροφορία για το διαχωρισμό των προστιθέμενων σακχάρων στα τρόφιμα

nea etiketa trofimwn apo ton fda

 Πηγή: FDA

Συμπερασματικά;

Σε ποιον δεν αρέσει ένα γλυκάκι που και που; Το μυστικό είναι να καταναλώνετε το γλυκό σας για απόλαυση με μέτρο και να προσφέρετε στο σώμα σας απλόχερα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως και τα φρούτα, τα οποία άλλωστε έχουν φοβερή ποικιλία και πολλές γεύσεις, όποια ώρα της ημέρας επιθυμείτε.

Και να θυμάστε:

  • να καταναλώνετε τα φρούτα με τη φλούδα, όποτε αυτό είναι εφικτό, για περισσότερες φυτικές ίνες και
  • να προτιμάτε τα φρούτα από τους χυμούς για περισσότερα θρεπτικά συστατικά αλλά και για να χορταίνετε καλύτερα!

Εάν μάλιστα θέλετε να βάλετε στόχους στη διατροφή σας, όπως τα πόσα φρούτα και λαχανικά καταναλώνετε μέσα σε μία ημέρα, μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν το «Tool των στόχων» και να συμπληρώνετε καθημερινά ένα κουτάκι για κάθε νέο στόχο που επιτυγχάνετε.

Καλό-ανοιξιάτικο μήνα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

FoodInsight.org. (2018). Go Further with Food: Get to Know the New Nutrition Facts Label. Available at: http://www.foodinsight.org/go-further-with-food-get-to-know-nutrition-facts-label [Accessed 29 Mar. 2018]

Sievenpiper, J. L., de Souza, R. J., & Jenkins, D. J. (2012). Sugar: fruit fructose is still healthy. Nature482(7386), 470.

Slavin, J. L., & Lloyd, B. (2012). Health Benefits of Fruits and Vegetables. Advances in Nutrition3(4), 506–516.

Macdonald, I. A. (2016). A review of recent evidence relating to sugars, insulin resistance and diabetes. European Journal of Nutrition55(Suppl 2), 17–23.

Ελένη Τσαχάκη
Ελένη Τσαχάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ελένη Τσαχάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. με μετεκπαιδεύσεις στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και τον τρόπο σκέψης γύρω από τη διατροφή. Ως αποτέλεσμα αυτών, μπορεί και αναγνωρίζει σύντομα λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς και να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν την ευεξία τους.

Μέσα στις συνεδρίες, χρησιμοποιεί νέες ιδέες και ειδικές τεχνικές που συνδυάζουν τη διατροφή, τη νευρολογία και τη ψυχολογία, καθώς και άλλες επιστήμες, παρέχοντας μία ολιστική προσέγγιση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Γλυφάδα (Νότια Προάστια), καθώς και εξ’αποστάσεως (online).

Βάσια Κωνσταντινίδη
Βάσια Κωνσταντινίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Βάσια Κωνσταντινίδη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μετεκπαίδευση (M.Sc.) στη Διατροφή & Μεταβολισμό. Από το 2016 εργάζεται στο τμήμα Επιστημονικής Υποστήριξης του πρώτου portal διατροφής medNutrition.gr, ενώ παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.