Διατροφή

Οφέλη του Στιγμιαίου Καφέ για την Υγεία

16 Οκτωβρίου 2023
8607 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ofeli stigmiaiou kafe gia tin ygeia

Photo Source: www.canva.com

Καφές... η πρώτη πρωινή κίνηση των περισσότερων και αγαπημένο ρόφημα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν ο καφές αποτελεί και για σένα απαραίτητη πρωινή συνήθεια, τι πιο καλό από το να τον φτιάξεις σε μια «στιγμή»; Ο στιγμιαίος καφές είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε πολλές χώρες του κόσμου, στις οποίες ανήκει και η χώρα μας.

Παρασκευάζεται γρήγορα και εύκολα, χωρίς κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Ωστόσο, πέραν από τα πρακτικά του πλεονεκτήματα, όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν τα οφέλη του για την υγεία. Ας Γνωρίσουμε τα περισσότερα από αυτά:

Πλούσιος σε Αντιοξειδωτικά Συστατικά

Ο στιγμιαίος καφές είναι μια πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες στο σώμα.

Βελτιωμένη Γνωστική Λειτουργία

Η καφεΐνη, ένα φυσικό συστατικό του καφέ, είναι γνωστή για την ικανότητά της να βελτιώνει την πνευματική εγρήγορση και τη γνωστική λειτουργία. Ο στιγμιαίος καφές παρέχει έναν γρήγορο και βολικό τρόπο για να αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειάς σου και να παραμείνεις συγκεντρωμένος τις πολυάσχολες μέρες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο στιγμιαίος καφές δεν είναι ένας βαρύς καφές όπως πιστεύουν πολλοί. Αν τον παρασκευάσουμε με τις σωστές αναλογίες (περίπου 4-5γρ) περιέχει λιγότερη καφεΐνη από έναν τυπικό καφέ φίλτρου.

Διαχείριση Βάρους

Για όσους θέλουν να ρυθμίσουν το βάρος τους, ο στιγμιαίος καφές μπορεί να είναι ένας χρήσιμος σύμμαχος. Η καφεΐνη ενισχύει τον μεταβολισμό και μπορεί να καταστείλει την όρεξη. Επιπλέον, εκ φύσεως ο στιγμιαίος καφές είναι ένα ρόφημα το οποίο περιέχει αμελητέες θερμίδες, και πιο συγκεκριμένα 2 θερμίδες ανά 100ml. Το θερμιδικό του περιεχόμενο αυξάνεται μόνο αν προσθέσουμε ζάχαρη ή γάλα.

Καρδιαγγειακή Υγεία

Η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία. Μία πρόσφατη μελέτη της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου έδειξε ότι η συνήθης μέτρια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ σχετίζεται αρνητικά με την αρτηριακή σκλήρυνση, ενώ συνδέεται, πιθανώς, και με την αρτηριακή αναδιαμόρφωση. Οι παραπάνω ευνοϊκές επιδράσεις προτείνουν έναν πιθανό παθοφυσιολογικό μηχανισμό που συνδέει τη συνήθη κατανάλωση καφέ με τη χαμηλότερη επίπτωση καρδιαγγειακής νόσου.

Βελτιωμένη Σωματική Απόδοση

Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη σωματική απόδοση. Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αδρεναλίνης, οδηγώντας σε βελτιωμένη αντοχή και δύναμη κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Τι να κρατήσεις

Τα οφέλη του στιγμιαίου καφέ για την υγεία δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Από την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά έως τις δυνατότητές του να ενισχύει τη γνωστική λειτουργία, και να συμβάλει στη διαχείριση βάρους, ο στιγμιαίος καφές έχει πολλά να προσφέρει. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να τον καταναλώνεις με μέτρο για να αποκομίσεις αυτά τα οφέλη. Απόλαυσέ τον εύκολα ζεστό ή κρύο (φραπέ) και επωφελήσου στην καθημερινότητά σου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Papakonstantinou E, Kechribari I, Sotirakoglou Κ, Tarantilis P, Gourdomichali T, Michas G, Kravvariti V, Voumvourakis K, Zampelas A,. Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals. Nutr J. 2016 Mar 15;15(1):26.

van Dam RM, Hu FB, Willett WC. Coffee, Caffeine, and Health. N Engl J Med. 2020 Jul 23;383(4):369-378. doi: 10.1056/NEJMra1816604. PMID: 32706535

Tsirimiagkou C., et al. Habitual consumption of instant coffee is favorably associated with arterial stiffness but not with atheromatosis. Clinical Nutrition ESPEN 45 (2021) 363-368.

Poole R., et al. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. BMJ. 2017; 359: j5024.

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.