Διατροφή

Κρέας κουνελιού, η πιο υγιεινή επιλογή

της Γεωργίας Πετρακη
10 Ιανουαρίου 2014
37689 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Κρέας κουνελιού, η πιο υγιεινή επιλογή

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το κρέας του κουνελιού είναι ένα από τα πιο τρυφερά και εύγευστα κρέατα που υπάρχουν και αποτελεί την πιο θρεπτική επιλογή σε σύγκριση το κρέας άλλων ζώων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον FAO, το κουνέλι θα μπορούσε να αποτελέσει την λύση στο επισιτιστικό πρόβλημα των αναπτυσσόμενων χωρών, μιας και υπάρχουν ράτσες που μπορούν να προσαρμοστούν στις κλιματικές συνθήκες κάθε χώρας, χωρίς ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις σε τροφές, υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, αφού μέχρι και ένα παιδί μπορεί να αναλάβει τις απαραίτητες εργασίες.

Ποια είναι η διατροφική αξία του ψητού κουνελιού;

Τα 100 γραμμάρια ψητού κουνελιού αποδίδουν μόνο 197 θερμίδες. Περιέχει μόνο 8 γραμμάρια λίπους και λόγω της μικρής περιεκτικότητάς του σε νερό αποδίδει 29 γραμμάρια υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης, η οποία αυξάνει το αίσθημα κορεσμού στον οργανισμό. Δυστυχώς, τα 82mg χοληστερόλης, που αντιστοιχούν στο 27% των ημερήσιων αναγκών είναι υψηλά, οπότε θα πρέπει να είναι περιορισμένη η ποσότητα κατανάλωσής του και να μην συνδυαστεί με άλλα τρόφιμα υψηλά σε χοληστερόλη, ώστε να ξεπεραστεί το όριο των 300mg ημερησίως. Επίσης, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λινολεϊκό και λινολενικό οξύ, απαραίτητα λιπαρά οξέα για το οργανισμό.

Το κουνέλι αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού. Είναι καλή πηγή νιασίνης, που συμμετέχει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και βιταμίνης Β6.

Μπορεί να καλύψει το 55% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε σελήνιο, το οποίο βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, της εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων και την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας έχει και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Τέλος, είναι καλή πηγή φωσφόρου, που συμμετέχει στην δημιουργία και διατήρηση των οστών καθώς και στην ανάπτυξη μυικού ιστού.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν στην προτίμηση του; 

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και περιβαντολλογικοί λόγοι που μπορούν να σας οδηγήσουν στην προτίμηση του κρέατος κουνελιού από το κρέας των υπόλοιπων οικόσιτων ζώων. Αυτό προκύπτει από την αποδοτικότητα του ζώου στο να παράγει κρέας. Δίνοντας την ίδια ποσότητα τροφής και νερού σε διαφορετικά οικόσιτα ζώα, το κουνέλι θα παράξει 7 φορές περισσότερο κρέας σε σχέση με τα άλλα. Δηλαδή επιβαρύνει 7 φορές λιγότερο το περιβάλλον με τις απαιτήσεις του σε ενέργεια και πρώτες ύλες. Αυτό το καθιστά τον βασιλιά της συμφέρουσας και οικολογικής παραγωγής, χωρίς ξεχνάμε την παράμετρο... πιο υγιεινό ..

Πως μαγειρεύται το κουνέλι; 

Το κουνέλι μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Το στιφάδο και το κοκκινιστό είναι τα πιο συνηθισμένα και γνωστά. Επίσης το λεμονάτο, το τηγανητό, το βραστό ή το ψητό, το φρικασέ, στη σχάρα ή σουβλιστό ακόμα και το γεμιστό με τυρί. Το κρέας του είναι τόσο νόστιμο και μπορεί να ταιριάξει με πολλά μπαχαρικά και μυρωδικά, οπότε μη διστάσετε να πειραματιστείτε.

Σε ποιο πληθυσμό συστήνεται η κατανάλωση του; 

Η κατανάλωσή του συστήνεται για όλους, αλλά ιδιαίτερα ωφελημένοι μπορεί να είναι όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος, να αυξήσουν την μυική τους μάζα και όσοι έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12 και σιδήρου. Εξαιρετικά ωφέλιμο μπορεί να αποδειχτεί σε εγκύους και παιδιά λόγω των θρεπτικών συστατικών που βοηθούν την ανάπτυξη του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

USDA : Game meat, rabbit, domesticated, composite of cuts, cooked, roasted FAO, Animal Production and Health series No. 21. 1997. The rabbit- Husbandry, health and production, Rome

Γεωργία Πετράκη
Γεωργία Πετράκη Διαιτολόγος - Διαιτολόγος