Συστάσεις Διατροφής

Συνδυάζεται ο υδατάνθρακας με την πρωτεΐνη;

της Δήμητρας Μελαδάκη
25 Μαΐου 2015
50436 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Συνδυάζεται ο υδατάνθρακας με την πρωτεΐνη;

Ένας από τους πιο κοινούς μύθους περί διατροφής και απώλειας βάρους είναι ότι ο συνδυασμός πρωτεΐνης με υδατάνθρακα μας παχαίνει, άρα απαγορεύονται πατάτες με κρέας, μακαρόνια με κιμά, ψάρι με ψωμί κ άλλα πολλά.

Ποια είναι η επιστημονική βάση πίσω από αυτό;

Καμία φυσικά! Tο ρητό «ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει» ισχύει για το μεταβολισμό μας, που μπορεί να μεταβολίσει ταυτόχρονα πρωτεΐνη και υδατάνθρακα με μεγάλη επιτυχία. Και γιατί όποιος αποφεύγει τον συνδυασμό αυτών μπορεί να χάνει βάρος; Μα γιατί τελικά τρώει λιγότερο! Λιγότερο σε ποσότητα, λιγότερο σε ποικιλία! Αν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακα, κατά πάσα πιθανότητα τελικά θα φάμε λιγότερο. Από την άλλη, σκεφτείτε πόσα τρόφιμα αποκλείονται από τη διατροφή, με αποτέλεσμα να μειώνεται η γενική πρόσληψη τροφής και άρα ενέργειας.

Η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο. Ο οργανισμός μας χρειάζεται και πρωτεΐνη (κρέας, τυρί, ψάρι, αυγό, γαλακτοκομικά και όσπρια) και υδατάνθρακα (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, δημητριακά ολικής αλέσεως, πατάτες, καλαμπόκι και αρακάς) στα περισσότερα από τα γεύματα. Και τα δύο αυτά συστατικά τροφοδοτούν τον μεταβολισμό μας (δηλαδή τις καύσεις μας) ενώ συνυπάρχουν ούτως ή άλλως σε κάποια τρόφιμα εκ φύσεως, όπως για παράδειγμα τα όσπρια που περιέχουν τόση πρωτεΐνη όσο και υδατάνθρακα θα έλεγε κανείς.

Πώς συνδυάζονται οι υδατάνθρακες με την πρωτεΐνη;

Ακόμη, γνωρίζατε ότι για να αποθηκευτεί το γλυκογόνο στον οργανισμό (και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για ασκούμενους και αθλητές) απαιτείται μια πρωτεΐνική βάση; Γι'αυτό και τελικά επιβάλλεται να συνδυάζονται οι υδατάνθρακες με την πρωτεΐνη. Ας δούμε κάποιες ιδέες γευμάτων που συμπεριλαμβάνουν και τις δύο αυτές απαραίτητες ομάδες τροφίμων:

Στο πρωινό

Σε περίπτωση που ανήκετε στα άτομα που οι αντοχές σας σας προδίδουν από το πρωί, έχετε ανάγκη για άμεση ενέργεια (υδατάνθρακες) αλλά και ειδικότερα πρωτεΐνη που θα σας κρατήσει χορτάτους για να ξεκινήσει δυναμικά η μέρα σας. Μπορείτε να επιλέξετε ένα μπολ δημητριακών ολικής αλέσεως ενισχυμένο με πρωτεΐνη και ημίπαχο γάλα, τοστ με ημίπαχο τυρί, αυγό βραστό και φρυγανιές ή πολύσπορο ψωμί με ταχίνι και μέλι.

Στο κυρίως γεύμα

Είναι σημαντικό να πάρετε και πρωτεΐνη και υδατάνθρακα για ένα πλήρες θρεπτικά γεύμα και για να τροφοδοτείτε το μεταβολισμό σας με κάθε τρόπο, όπως φακές με ψωμί, κοτόπουλο με ρύζι, ψάρι με πατάτες, αρακά με τυρί είναι μερικές επιλογές. Αυτό που αξίζει να φροντίσετε είναι από τις ζωικές πηγές πρωτεΐνης (κρέας, κοτόπουλο) να αφαιρέσετε τα ορατά λίπη καθώς πρόκειται για κορεσμένα -κακά- λιπαρά. Αυτό δεν ισχύει για την φυτική πρωτεΐνη όπως της σόγιας ή των οσπρίων που περιέχουν περισσότερο «καλά» λιπαρά.

Το δεύτερο γεύμα της ημέρας

Μπορεί να είναι σαλάτα με πρωτεΐνη και υδατάνθρακα, π.χ. σαλάτα με καλαμπόκι και αυγό, ντάκος με τυρί, μια ομελέτα ή γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως με πρωτεΐνη.

Σνακ;

Αν και η πρωτεΐνη στα βασικά μας γεύματα πιθανόν να σας καλύπτει, για σνακ υπάρχουν επιλογές όπως γιαούρτι με φρούτο, φρούτο με ξηρούς καρπούς, κριτσίνια με τυρί και άλλα πολλά.

Συνοψίζοντας

Όχι απλά δεν υπάρχει καμία βάση στο να μην συνδυάζεται η πρωτεΐνη με τον υδατάνθρακα, αλλά αντίθετα, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας στα περισσότερα γεύματα της ημέρας.

Δήμητρα Μελαδάκη
Δήμητρα Μελαδάκη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.