Διατροφή

Τρώω σοκολάτα για την υγεία μου!

του Πάρη Παπαχρήστου & της Σταυρούλας Τσατραφίλη & της Ιωάννας Κατσαρόλη & της Διονυσίας Βουτσά & της Όλγας Κακουλίδη
22 Ιουνίου 2016
71331 Προβολές
12 λεπτά να διαβαστεί
Τρώω σοκολάτα για την υγεία μου!

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η σοκολάτα είναι το μοναδικό γλυκό το οποίο αρέσει σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι εθισμένοι στην σοκολάτα, όπως και κάποιοι οι οποίοι την θεωρούν το απόλυτο γλυκό και υποστηρίζουν ότι γλυκό χωρίς σοκολάτα δεν είναι γλυκό.

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Οι Μάγια το 600 μ.Χ. εμπορεύονταν κόκκους κακάο, από το οποίο γίνεται η σοκολάτα. Το 1519, οι Αζτέκοι ανακάλυψαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν ένα απολαυστικό ρόφημα με κόκκους κακάο και νερό, όπως επίσης να το χρησιμοποιήσουν όταν μαγειρεύουν κρέας. Η ανάμειξη του κακάο με γάλα και η δημιουργία της σοκολάτας ήρθε αργότερα δηλαδή το 18ο αιώνα.

Η σοκολάτα είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Από τη μια πλευρά είναι τα οφέλη, από την άλλη πλευρά τα μειονεκτήματα που επιφέρει η κατανάλωσή της.

Είναι η σοκολάτα απλά ένα γλύκισμα;

Οι περισσότεροι, στο άκουσμα και μόνο της λέξης σοκολάτας, συνειρμικά σκεπτόμαστε λιχουδιά, άρα θερμίδες και φυσικά... ενοχές! Αυτή η σκέψη δεν είναι λανθασμένη, είναι όμως η μισή αλήθεια. Γιατί μπορεί σήμερα να την εντάσσουμε στη διατροφή μόνο ως γλύκισμα, για αιώνες όμως, η κύρια χρήση της από τους ιθαγενείς ήταν φαρμακευτική. Τα ευεργετήματα της σοκολάτας είναι αναρίθμητα και μια απόδειξη αυτών, η μακροζωία των φυλών του Αμαζονίου για τις οποίες οι σπόροι του κακάο ήταν θεμελιώδεις στη διατροφή τους.

Πώς επιδρά η σοκολάτα στην υγεία μας;

Η πλούσια σύστασή του σε φλαβονοειδή και η εξαιρετική αντιοξειδωτική του δύναμη, δικαιολογεί αυτή τη θετική επίδραση στην υγεία -μάλιστα σήμερα για του Αμερικάνους, το κακάο αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές αντιοξειδωτικών! Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σύστημα του οργανισμού μας που να μην επιδρά θετικά το κακάο, ωστόσο το πλέον εντυπωσιακό -και φαντάζομαι ότι δεν περνάει από το μυαλό των περισσοτέρων, είναι ότι η κατανάλωσή του, σχετίζεται ακόμα και με καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση, ενώ υπάρχουν και δεδομένα για καλύτερη διαχείριση βάρους -σε πρώιμα βέβαια στάδια.

Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι τα νέα είναι ευχάριστα για τους λάτρεις της και ότι μπορούμε να τρώμε σοκολάτα χωρίς δισταγμούς; Η απάντηση είναι λίγο πιο σύνθετη.

Η ωφέλιμη δράση της σοκολάτας οφείλεται κυρίως στο κακάο και για το λόγο αυτό, όσο πιο πικρή τόσο το καλύτερο

Επιπλέον, για να απολαύσει κανείς τα οφέλη της θα πρέπει να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα, οπότε εύλογα εγείρεται το ζήτημα των θερμίδων. Σε ποιο συμπέρασμα καταλήγουμε; Σε αυτό που οι περισσότεροι έχετε λίγο πολύ ακούσει από εμάς τους διατροφολόγους. Το λίγο δεν έβλαψε κανέναν!

Ποια είναι η πιο ωφέλιμη μορφή σοκολάτας;

Η σοκολάτα που κυκλοφορεί και καταναλώνεται έχει πολλές μορφές:

  • σοκολάτα γάλακτος
  • μαύρη σοκολάτα ή υγείας
  • κουβερτούρα
  • λευκή σοκολάτα
  • συνδυασμός των παραπάνω με ξηρούς και άλλους καρπούς, π.χ. αμύγδαλα, φουντούκια, ρύζι, ποπ-κορν, με φρούτα: φράουλα, μπανάνα, καρύδα, διάφορα μούρα ή άλλα ξερά φρούτα: σταφίδες, με βότανα, ποτά ή άλλα αρωματικά: λικέρ, μέντα, καραμέλα και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει η φαντασία.

Το κακαόδεντρο, από το οποίο προκύπτει η πρώτη ύλη της σοκολάτας ονομάζεται Theobroma cacao, που μεταφράζετε ως "τροφή των θεών’’. Αναμφίβολα, η τροφή των θεών θα είναι γευστική αλλά και πολύ ευεργετική. Αρχικά, τα είδη της σοκολάτας είναι πολλά όμως, η πιο ωφέλιμη μορφή είναι αυτή της μαύρης σοκολάτας. Κι αυτό, γιατί περιέχει περισσότερο κακάο, που είναι πηγή φλαβονοειδών, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση. Συμπεραίνουμε ότι η μαύρη σοκολάτα είναι ευεργετική, γιατί σε αυτή βρίσκεται περισσότερο κακάο από ό,τι στη σοκολάτα γάλακτος και όσο περισσότερο κακάο περιέχει ένα προϊόν σοκολάτας, τόσο πιο ωφέλιμο είναι για την υγεία.

diatrofiki aksia kai ofelh ths sokolatas

 

Σοκολάτα Μαύρη, Λευκή ή Γάλακτος; 

Τα 3 αυτά είδη σοκολάτας έχουν ορισμένες διαφορές στη σύσταση, οι οποίες τους προσδίδουν και τη χαρακτηριστική τους γεύση. Η  μαύρη σοκολάτα περιέχει 50-90% στερεά κακάο, βούτυρο κακάο και ζάχαρη, ενώ η σοκολάτα γάλακτος περιέχει 10-50% στερεά κακάο, βούτυρο κακάο, γάλα και ζάχαρη. Κατώτερης ποιότητας σοκολάτες μπορεί επίσης να περιέχουν βούτυρο, φυτικά έλαια και τεχνητά χρώματα ή αρώματα. Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει στερεά κακάο και παρασκευάζεται από βούτυρο κακάο, ζάχαρη και γάλα.

Περισσότερο κακάο, λιγότερη ζάχαρη

Σημασία έχει και η περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε κακάο. Υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο σημαίνει περισσότερα συστατικά που προέρχονται από τον σπόρο του κακάο, άρα λιγότερη προσθήκη ζάχαρης και πιο έντονη γεύση σοκολάτας.

Πιθανόν να περιέχει ίχνη γάλακτος

Αν και στα συστατικά της μαύρης σοκολάτας δεν περιλαμβάνεται το γάλα, ωστόσο είναι ένα επιτρεπόμενο συστατικό στη μαύρη σοκολάτα. Το γάλα όμως είναι ένα από τα γνωστά αλλεργιογόνα τρόφιμα, και τα άτομα με αλλεργία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τον FDA μεγάλο ποσοστό (61%) της μαύρης σοκολάτας που εξετάστηκε περιείχε ίχνη γάλακτος. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαύρης σοκολάτας, ο οποίος χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή σοκολάτας γάλακτος, με αποτέλεσμα ίχνη γάλακτος να μεταφέρονται στη μαύρη σοκολάτα.

Μαύρη Σοκολάτα vs Σοκολάτα Γάλακτος: Διαφορές στα θρεπτικά συστατικά

Φαίνεται ότι η μαύρη σοκολάτα (ανεξαρτήτως περιεκτικότητας σε κακάο) έχει περισσότερο λίπος, φυτικές ίνες, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο και καφεΐνη, ενώ η σοκολάτα γάλακτος υπερτερεί στην περιεκτικότητα ασβεστίου, νατρίου, βιταμίνης Α και χοληστερόλης. Το θερμιδικό περιεχόμενο τους είναι παρόμοιο.

Η περιεκτικότητα σε κακάο των διαφορετικών ειδών μαύρης σοκολάτας οδηγεί σε ορισμένες διαφορές στα θρεπτικά συστατικά, όπως η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Ενώ η σοκολάτα γάλακτος περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη/100 γρ. από τη μαύρη σοκολάτα περιεκτικότητας <69% σε κακάο, περιέχει εν τούτοις λιγότερη πρωτεΐνη σε σύγκριση με τη μαύρη σοκολάτα περιεκτικότητας 70-85% σε κακάο. Το ίδιο συμβαίνει και με την περιεκτικότητα σε φώσφορο.

Μαύρη σοκολάτα: Μια υγιεινή επιλογή ή μήπως όχι;

Πολυφαινόλες

Το κακάο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, και συγκεκριμένα σε φλαβανόλες. Οι φλαβανόλες συνεισφέρουν στη μείωση της υπεροξείδωσης των λιπιδίων. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει έως και 2-3 φορές περισσότερα στερεά κακάο (τα οποία είναι πλούσια σε φλαβανόλες) από τη σοκολάτα γάλακτος. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η επιλογή των σπόρων κακάο, ο χειρισμός και η επεξεργασία τους μπορεί να επηρεάσουν το περιεχόμενο φλαβανολών. Ως αποτέλεσμα, η περιεκτικότητα σε κακάο δεν αναφέρεται απόλυτα στο περιεχόμενο φλαβανολών της σοκολάτας.

Αύξηση συγκέντρωσης HDL

Οι φλαβανόλες φαίνεται να υποστηρίζουν την παραγωγή του νιτρικού οξειδίου στο ενδοθήλιο, το οποίο βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στη βελτίωση της ροής του αίματος, μειώνοντας έτσι την πίεση του αίματος. Επίσης, οι φλαβανόλες μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση της HDL χοληστερόλης, ενώ τα λιπαρά οξέα της σοκολάτας μπορούν να τροποποιήσουν τη σύνθεση λιπαρών οξέων της LDL χοληστερόλης και την καθιστούν πιο ανθεκτική σε οξειδωτική βλάβη.

Κατανάλωση με μέτρο

Παρά τα σημαντικά οφέλη της μαύρης σοκολάτας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, αν καταναλώνεται σε περίσσεια. Περιέχει επίσης μια μέτρια ποσότητα κορεσμένου λίπους, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Η κατανάλωση 20 γρ. μαύρης σοκολάτας υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο κάθε 3 ημέρες, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, φαίνεται να είναι δρα ευεργετικά στην υγεία του οργανισμού.

10 logoi na trws sokolata

Σοκολάτα: Το υποκατάστατο των «χωρισμένων»

Πολλοί ψυχολόγοι, θεωρούν τη σοκολάτα ως ένα συναισθηματικό υποκατάστατο για την έλλειψη αγάπης, το οποίο ως ένα μεγάλο βαθμό είναι αληθές, διότι έχει παρατηρηθεί πως ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, όταν είναι στεναχωρημένοι ή έχουν έλλειψη ζωτικότητας, ενστικτωδώς αναζητούν την σοκολάτα.

Φαίνεται πλέον, πως υπάρχει μια πολύ καλή βιοχημική εξήγηση για την επιθυμία για σοκολάτα, για αυτούς που έχουν πληγωθεί συναισθηματικά. Σε καταστάσεις ευφορίας, όπως όταν κάποιος είναι ερωτευμένος, μέσω του εγκεφάλου εκκρίνεται μια ουσία στο σάλιο, η φαινυλαθυλαμίνη, η οποία έχει δομή παρόμοια με τις αμφεταμίνες. Σύμφωνα, με πολλούς ερευνητές, τα ερωτευμένα άτομα τα οποία έχουν απορριφθεί, υποφέρουν από ένα σύνολο συμπτωμάτων εξαιτίας της έλλειψης της φαινυλαθυλαμίνης, μια κατάσταση που οι ψυχολόγοι την ονομάζουν υστερική δυσφορία (Hysterical dysphoria).

Σοκολάτα και διάθεση

Η σοκολάτα περιέχει πολλές χημικές ουσίες (περισσότερες από 300) που σχετίζονται με τη δράση της στο νευρικό σύστημα. Συγκεκριμένα, περιέχει ουσίες με δράση όμοια με αυτή των κανναβοειδών, που επιδρούν σε ορισμένους νευροϋποδοχείς του εγκεφάλου, οπότε και εκκρίνεται η ντοπαμίνη που επιφέρει ευφορία.

Επίσης, στη σοκολάτα περιέχεται η ανανδαμίδη, ένα λιπίδιο που υπάρχει ενδογενώς (σε φυσική μορφή) και στον εγκέφαλο. Όμως η φυσική ύπαρξη της διασπάται πολύ γρήγορα και δεν μπορεί να διαφοροποιήσει τη διάθεση μας. Η πρόσληψη της όμως μέσω της σοκολάτας είναι δυνατό να το πετύχει. Μάλιστα, στη σοκολάτα έχουν βρεθεί και άλλες δύο ουσίες που μπλοκάρουν τη γρήγορη διάσπαση της ενδογενούς ανανδαμίδης, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο το αίσθημα χαράς.

Η παρουσία της φαινυλεθυλαμίνης στη σοκολάτα απελευθερώνει στον εγκέφαλο, με την κατανάλωση της, ενδορφίνες, φυσικά οπιοειδή, τα οποία έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σοκολάτα περιέχεται το απαραίτητο αμινοξύ, τρυπτοφάνη, που μεταβολίζεται στη βιταμίνη B3 (νιασίνη) και στη σεροτονίνη, ένα νευροδιαβιβαστή με αντικαταθλιπτική δράση. 

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό Health and Homeopathy, από τις αρχές του 2000, παρασκευάζεται και χορηγείται σε ασθενείς ένα νέο ασφαλές και εγκεκριμένο φάρμακο ομοιοπαθητικής με βάση τη σοκολάτα. Παρέχεται κυρίως σε ασθενείς με συναισθηματικά προβλήματα και καταστάσεις κατάθλιψης. Τέλος, η ύπαρξη της θεοβρωμίνης (μεταβολίτης της καφεΐνης) προκαλεί ελαφρά διεγερτική δράση, όπως και η καφεΐνη, σε μικρότερο βαθμό.

Σοκολάτα και υγεία της καρδιάς

Η σοκολάτα πάντα θεωρούνταν μια γαστριμαργική πρόκληση για ευχαρίστηση, αλλά αυτό που περιόριζε την κατανάλωση της, ήταν η υψηλή της περιεκτικότητα σε λιπίδια 60-70% και κατ’ επέκταση σε θερμίδες. Σήμερα, γνωρίζουμε όμως, ότι το στεατικό οξύ, ένα κορεσμένο λιπίδιο, που περιέχεται κατά 35% στη σοκολάτα, έχει βρεθεί ότι παρουσιάζει περιορισμένη απορρόφηση από το γαστρεντερικό σωλήνα, με αποτέλεσμα να έχει ουδέτερη δράση, μην επηρεάζοντας την ολική και LDL χοληστερίνη. Επίσης, η σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες), όπως οι κατεχίνες, επικατεχίνες και προκυανιδίνες. Συγκριτικά, η μαύρη σοκολάτα (50 γραμ.) είναι πιο πλούσια σε πολυφαινόλες από το τσάι (240 ml) και το κρασί (140 ml).

Πρόσφατες μελέτες για τη δράση της μαύρης σοκολάτας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το κακάο, λόγω της περιεκτικότητας του σε φαινόλες, εμποδίζει την οξείδωση της LDL (κακή χοληστερίνη), 2 ώρες μετά την κατανάλωση της σε υγιείς οργανισμούς. Η οξείδωση της LDL χοληστερίνης είναι ένα από τα πρώτα στάδια δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας, αυξάνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αυτό οφείλεται κυρίως στα φλαβονοείδή που περιέχει το κακάο, όπου μπορούμε να τα βρούμε και στα φρούτα, στο τσάι, στους ξηρούς καρπούς, αλλά και στο κόκκινο κρασί.

Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στη Γερμανία διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν 7.5 γραμμαρίων σοκολάτα την ημέρα κατά μέσον όρο, είχαν 40% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν ελάχιστη ή καθόλου

Επίσης, η μαύρη σοκολάτα μειώνει την αρτηριακή πίεση και ενισχύει το μεταβολισμό της γλυκόζης με αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, τόσο σε υγιείς όσο και σε υπερτασικούς. Τα συστατικά της μαύρης σοκολάτας μειώνουν τη συγκέντρωση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων, των οποίων η αυξημένη δραστηριότητα και συγκέντρωση συνδέεται με τη θρόμβωση και πιθανή ανάπτυξη αθηρωματικών βλαβών. Επιπρόσθετα, οι προκυανιδίνες της σοκολάτας μπορούν να μειώσουν την παραγωγή φλεγμονωδών κυτταροκινών, που είναι υπαίτιες για πολλές περιπτώσεις καρδιαγγειακών νόσων.

Τα ευεργετικά οφέλη της σοκολάτας λόγω της δράσης των αντιοξειδωτικών ουσιών μετριάζονται στη λευκή, λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας της σε κακαόμαζα, καθώς επίσης και της παρουσίας των πρωτεϊνών του γάλακτος που δημιουργούν σύμπλοκα με τα αντιοξειδωτικά συστατικά της, μειώνοντας την απορρόφηση τους.

Τι δείχνουν τα νέα δεδομένα για την σοκολάτα;

Συναισθηματικά προβλήματα και κατάθλιψη

Πάντως, νέα εκπληκτικά στοιχεία έρχονται διαρκώς στο φως της δημοσιότητας για τη σοκολάτα, και την καθιστούν ακόμη περισσότερο δημοφιλή. Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό Health and Homeopathy, από τις αρχές του 2000, παρασκευάζεται και χορηγείται σε ασθενείς ένα νέο ασφαλές και εγκεκριμένο φάρμακο ομοιοπαθητικής με βάση τη σοκολάτα. Παρέχεται κυρίως σε ασθενείς με συναισθηματικά προβλήματα και καταστάσεις κατάθλιψης.

Ακμή και δερματίτιδες

Επίσης, πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, αποσυνδέουν την κατανάλωση σοκολάτας με την ακμή και τις δερματίτιδες. Σε κλινικά τεστ τα οποία διεξήχθησαν, φάνηκε πως η υψηλή κατανάλωση της σοκολάτας δεν επηρέασε την ανάπτυξη του βακτηρίου acne vulgaris, το οποίο προκαλεί κατά ένα μεγάλο μέρος την ακμή. Η ακμή είναι σίγουρο πλέον πως οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές.

Τερηδόνα

Ένα ακόμη, εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως η θεοβρωμίνη η οποία περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως στην σοκολάτα υγείας, αναστέλλει την δράση κάποιων παθογόνων οργανισμών στην στοματική κοιλότητα, που προκαλούν τερηδόνα στα δόντια. Αυτό οφείλεται διότι η θεοβρωμίνη συνδέεται χημικά με κάποια συστατικά όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, τα οποία ευνοούν την δράση παθογόνων οργανισμών που προκαλούν τερηδόνα και τα εξουδετερώνει. Η σοκολάτα λιώνει στο στόμα και έτσι δεν παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω στα δόντια, συγκριτικά με άλλες τροφές. Παρά το γεγονός ότι η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει από μόνη της τερηδόνα, η σοκολάτα είναι πολύ πιο ακίνδυνη από τις καραμέλες και όλα τα παρόμοια γλυκά που κολλάνε στα δόντια.

Ημικρανίες

Επίσης, η σοκολάτα έχει κατηγορηθεί λανθασμένα και για τις ημικρανίες. Για ένα ποσοστό των ημικρανιών, ενοχοποιούνται τα αμινοξέα τυραμίνη, φαινυλαλανίνη, που έχουν αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες καθώς και η καφεΐνη, που όμως στη σοκολάτα υπάρχουν σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με άλλα τρόφιμα όπως το κρασί, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου Cola. Πολύ συχνά, ο πονοκέφαλος οφείλεται από κάποια αφυδάτωση που έχει προκληθεί και επομένως είναι καλύτερο να αυξάνουμε την πρόσληψη του νερού παρά να στερούμαστε την απόλαυση της σοκολάτας.

Βήχας

Την εποχή την οποία διανύουμε, πολλά άτομα ταλαιπωρούνται από τον βήχα. Έρευνα παρουσιάζει την θεοβρωμίνη, που περιέχεται στο κακάο της σοκολάτας να έχει ισχυρή αντιβηχική δράση. Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της θεοβρωμίνης απέναντι στον βήχα, ένα συχνό αντανακλαστικό προστασίας από ορισμένες καταστάσεις, πλην όμως σε μακροχρόνια βάση γίνεται κουραστικός και κουράζει τον ασθενή.

Η θεοβρωμίνη ήταν κατά 30% αποτελεσματικότερη εναντίον του επίμονου βήχα ακόμη και από την κωδεϊνη που σήμερα θεωρείται πολύ καλό αντιβηχικό φάρμακο, χωρίς να εμφανίζει παρενέργειες

Η δράση της θεοβρωμίνης είναι περιφερική και όχι στον εγκέφαλο, σταματώντας τη δράση του πνευμονογαστρικού νεύρου, υπεύθυνο για τον βήχα.

Σοκολάτα και παχυσαρκία

Τέλος, πρέπει να γίνει σαφές, ότι δεν υπάρχουν επιδημιολογικές έρευνες που να συσχετίζουν την σοκολάτα με την παχυσαρκία, παρόλο που 100 γραμμάρια σοκολάτας προσδίδουν περίπου 500 θερμίδες. Η θρεπτική της ετικέτα αποτελεί έναν οδηγό για την επιλογή της καλύτερης από θρεπτικής πλευράς σοκολάτας. Οπότε, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερο κακάο και λιγότερη ζάχαρη περιέχει τόσο πιο πολλές είναι οι ευεργετικές επιδράσεις της, για την υγεία μας. Καθώς επίσης, καλό είναι να κρατηθεί και το μέτρο στην κατανάλωση της, ώστε να επωφεληθούμε πλήρως από τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της σοκολάτας;

Όμως, ως γνωστόν, η ποσότητα είναι αυτή που κάνει το δηλητήριο. Άρα, πόση σοκολάτα είναι ιδανικό να καταναλώσετε, ώστε να πάρετε όλα τα οφέλη από την “τροφή των θεών”; Πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Γρανάδα της Ισπανίας έδειξε ότι άτομα που καθημερινά κατανάλωναν 42,6 γρ σοκολάτας είχαν χαμηλότερο BMI από αυτούς που δεν κατανάλωναν ή που κατανάλωναν λιγότερο. Φάνηκε ότι αυτοί που κατανάλωναν σοκολάτα (είτε μαύρη, είτε γάλακτος) είχαν περισσότερη ενέργεια και ήταν περισσότερο δραστήριοι.

Το μειονέκτημα της σοκολάτας είναι η περιεκτικότητά της σε ζάχαρη και λιπαρά. Η υπερκατανάλωση σοκολάτας θα σας οδηγήσει να πάρετε βάρος, να είστε νωχελικοί και όχι δραστήριοι και τελικά δεν θα απολαύσετε όλα τα καλά που προσφέρει στην υγεία. Μάθετε περισσότερα για τις ευεργετικές δράσεις της σοκολάτας στο παρακάτω quiz και ενσωματώστε τη στη διατροφή σας με γνώση και σύνεση!

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

U.S. Food and Drug Administration (2015),“What FDA Learned About Dark Chocolate and Milk Allergies”, https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm433555.htm, last update:22/05/2015

Chocolate Manufacturers Association (2007), “Making Sense of % Cacao”, https://web.archive.org/web/20080102020816/http:/www.chocolateusa.org/Story-of-Chocolate/Making-Sense-of-Cacao.asp ,last update: 2007

Hermann F., Spieker L., Ruschitzka F., Sudano I., HermannM., Binggeli C., Luscher T., Riesen W., Noll G., CortiHeart R., “Dark chocolate improves endothelial and platelet function”, 2006;92:119–120

Mursu J., Voutilainen S., Nurmi T., Rissanen T., Virtanen J., “Dark chocolate consumption increases HDL cholesterol concentration and chocolate fatty acids may inhibit lipid peroxidation in healthy humans”, 2004;37(9);1351–1359

Beth Israel Deaconess Medical Center. The Truth About Chocolate and Your Heart. Article available here: http://www.bidmc.org/YourHealth/HealthNotes/KeepingYourHeartHealthy/LivingaHeartHealthyLifestyle/TheTruthAboutChocolateandYourHeart.aspx

Center for Science in the Public Interest: Caffeine Content in Food & Drugs. September 2007. Article available here: http://www.cspinet.org/new/cafchart.htm

Cleveland Clinic: Heart-Health Benefits of Chocolate Revealed. Article available here: http://my.clevelandclinic.org/heart/prevention/nutrition/chocolate.aspx

Jim Core. In Chocolate, More Cocoa Means Higher Antioxidant Capacity. U.S. Food and Drug Administration. April 4,2005

Cocoa “vitamin” health benefits could outshine penicillin. Society of Chemical Industry. March 11,2007

Dark chocolate helps diarrhea. Children's Hospital & Research Center at Oakland. May 2,2007.

US Federal Register – White Chocolate; Establishment of a Standard of Identity. U.S. Food and Drug Administration. March 21,2008.

Ross, Emma. Dark Chocolate Could Help Hearts. CBS News. August 30,2004.

Ingall, Marjorie. Chocolate can do good things for your heart, skin and brain". CNN Health. December 22, 2006.

Eha Nurk, Helga Refsum, Christian A. Drevon, Grethe S. Tell, Harald A. Nygaard, Knut Engedal, A. David Smith:Intake of Flavonoid-Rich Wine, Tea, and Chocolate by Elderly Men and Women Is Associated with Better Cognitive Test Performance. Journal of Nutrition. 2009 January 2009 ; 139(1):120-127.

Robin R. Allen, LeaAnn Carson, Catherine Kwik-Uribe, Ellen M. Evans, and John W. Erdman Jr.: Daily Consumption of a Dark Chocolate Containing Flavanols and Added Sterol Esters Affects Cardiovascular Risk Factors in a Normotensive Population with Elevated Cholesterol. Journal of Nutrition. 2008 April; 138(4):725-731.

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.
Σταυρούλα Τσατραφίλη
Σταυρούλα Τσατραφίλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Σταυρούλα Τσατραφίλη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (MSc). Παράλληλα είναι και Αισθητικός - Κοσμητολόγος. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο Ινστιτούτο και γραφείο της στη Μυτιλήνη και είναι επιστημονική συντάκτρια του medNutrition.

Ιωάννα Κατσαρόλη
Ιωάννα Κατσαρόλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ιωάννα Κατσαρόλη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διατροφή Αθλητών και Αθλούμενων. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Χαλκίδα, είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και συγγραφέας του βιβλίου «Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει».

Διονυσία Βουτσά
Διονυσία Βουτσά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Όλγα Κακουλίδη
Όλγα Κακουλίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος