Διατροφή

Crispbreads: Η ιδανική βάση για ελαφριά και νόστιμα Σνακ

24 Δεκεμβρίου 2021
8259 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Crispbreads

Μήπως αναζητάς νέες γεύσεις στη διατροφή σου; Μήπως έχεις απαιτητικό πρόγραμμα και ψάχνεις εύκολες λύσεις για τα γεύματα της ημέρας; Πως θα σου φαινόταν η ιδέα να έχεις ένα τρόφιμο στο ντουλάπι σου που να καταναλώνεται ευχάριστα από το πρωί ως το βράδυ και να αποτελεί την ιδανική βάση για ελαφριά σνακ με γλυκιά ή αλμυρή γεύση; Σου έχω τη λύση: έχεις δοκιμάσει τα crispbreads;

Σε αυτό το άρθρο θα σου δώσω πληροφορίες για τη θρεπτική αξία crispbreads, για τη θέση τους σε ένα ισορροπημένο γεύμα, καθώς και μερικά παραδείγματα γευμάτων που μπορείς να δοκιμάσεις!

Crispbreads: Τι είναι

Τα crispbreads είναι ένα είδος λεπτών και τραγανών φρυγανιών σε ορθογώνιο σχήμα με μικρές τρυπούλες στην επιφάνειά τους, τα οποία φτιάχνονται, κυρίως, από αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης. Αποτελούν αρτοσκευάσματα υψηλής διατροφικής αξίας, λόγω των συστατικών που περιέχουν.

Διάβασε προσεκτικά τη διατροφική ετικέτα της συσκευασίας. Επίλεξε crispbreads πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλά σε θερμίδες (<40 θερμίδες/τεμάχιο) και με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά.

Βάση για ένα ισορροπημένο γεύμα

Ένα γεύμα θεωρείται ισορροπημένο αν περιέχει συνδυασμό διαφορετικών ομάδων τροφίμων και θρεπτικών συστατικών. Πιο συγκεκριμένα, για να συνθέσεις ένα ισορροπημένο γεύμα χρειάζεσαι μια πηγή πρωτεΐνης (π.χ. τυρί, αβγό, κοτόπουλο), μια πηγή υδατανθράκων (π.χ. ψωμί, φρυγανιές, ζυμαρικά), καλά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο, αβοκάντο) και ένα φρέσκο τρόφιμο (φρούτα ή λαχανικά).

Τα crispbreads αποτελούν πηγή υδατανθράκων. Συνδύασέ τα μαζί με μια πηγή πρωτεΐνης, καλά λιπαρά και ένα φρέσκο τρόφιμο και το δικό σου ισορροπημένο ελαφρύ γεύμα ή σνακ θα είναι έτοιμο σε λίγα μόνο λεπτά!

Παρακάτω, θα σου δώσω ορισμένα παραδείγματα γευμάτων που έχουν ως βάση τα crispbreads, ώστε να πάρεις ιδέες και να αποτελέσουν οδηγό για τους δικούς σου αγαπημένους συνδυασμούς.

Αλμυρές προτάσεις

  • Crispbreads κλασικά με τυρί χαμηλών λιπαρών, κομματάκια κοτόπουλου και λαχανικά
  • Crispbreads κλασικά με τυρί κρέμα, καπνιστό σολομό και αγγούρι.
  • Crispbreads 100% ολικής άλεσης με πέστο βασιλικού, μοτσαρέλα και ντοματίνια
  • Crispbreads 100% ολικής άλεσης με αβοκάντο, αβγό scrambled, φρέσκο κρεμμύδι

Γλυκιές προτάσεις

  • Crispbreads κλασικά με βούτυρο καρπών (π.χ. φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο) και μέλι
  • Crispbreads κλασικά με μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, τυρί κρέμα και τριμμένους ξηρούς καρπούς
  • Crispbreads 100% ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο και κομματάκια μπανάνας
  • Crispbreads 100% ολικής άλεσης με μέλι, κομματάκια μήλου και κανέλλα.

Βλέπεις, λοιπόν, πως τα crispbreads συνδυάζονται τέλεια με πολλά τρόφιμα και μπορούν να καταναλωθούν όλες τις ώρες. Αποτελούν τη βάση για ένα θρεπτικά ολοκληρωμένο και νόστιμο γεύμα, το οποίο θα σου δώσει ενέργεια και θα σε κρατήσει χορτάτο/η για αρκετή ώρα!

Βάλε τη φαντασία σου, βρες το δικό σου αγαπημένο συνδυασμό και χτίσε ένα γευστικό και ταυτόχρονα χορταστικό γεύμα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

https://en.wikipedia.org/wiki/Crispbread

U.S. Department of Agriculture. ChooseMyPlate.gov Website. Washington, DC.

Barber et al. The Health Benefits of Dietary Fibre. Nutrients. 2020 Oct; 12(10): 3209.

Ιωάννα Κεχριμπάρη
Ιωάννα Κεχριμπάρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD(c)

H Ιωάννα Κεχριμπάρη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην Κλινική Διατροφή και Υποψήφια Διδάκτωρ στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Αποτελεί μέλος της ομάδας της Επιστημονικής Υποστήριξης του medNutrition.gr. Εργάζεται ως διαιτολόγος σε ιδιωτική κλινική και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αθήνας.