Ψυχολογία

Τι εικόνα έχετε για το σώμα σας;

της Μαρίας Γληγόρη
28 Νοεμβρίου 2015
21264 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
gynaika pou kanei podhlato

Συμπληρώνοντας το κουίζ «Τι εικόνα έχετε για το σώμα σας;» μπορείτε να μάθετε τι εννοούμε με τον όρο εικόνα σώματος, καθώς επίσης και τι εικόνα έχετε για τον εαυτό σας.

Είναι γενικά παραδεκτό ότι η εικόνα σώματος ποικίλλει ανάλογα με το κοινωνικο-πολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο ζει και αναπτύσσεται το άτομο. Σύμφωνα με τον Paul Schilder, εικόνα σώματος είναι η ατομική αντίληψη για οποιαδήποτε πλευρά της φυσικής –σωματικής μας εμφάνισης (σχήμα, μέγεθος, βάρος κ.ά), η εικόνα του ίδιου μας του σώματος που σχηματίζουμε με το νου.

Η «νοητική εικόνα» σώματος του ατόμου για τον εαυτό του είναι απόρροια των προσωπικών εμπειριών του, καθώς και της ιδιοσυγκρασίας του.

Οι ερωτήσεις που καλείται κάποιος/α να απαντήσει σχετίζονται με το πως αντιλαμβάνεται την επίδραση που έχουν κάποιες καθημερινές ενέργειες (π.χ. ζύγισμα) στην εικόνα που διαμορφώνει για το σώμα του, καθώς και το αν η αρνητική ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας. Επίσης, καλείται να απαντήσει αν αυτή η κατάσταση επιδρά στη διαταραχή της λήψης τροφής, ένα φαινόμενο που δυστυχώς όλο και μεγαλώνει στις σύγχρονες κοινωνίες, καθώς και σε ποιο βαθμό τα ανορεξικά πρότυπα που προβάλλονται επηρεάζουν τη συχνότητα αυτού του προβλήματος.

Επιπλέον, γίνεται σύνδεση των συμπλεγματικών προσωπικοτήτων με τη διαταραχή της εικόνας σώματος, προκειμένου να γίνουν αντιληπτά τα αίτια του φαινομένου και να δοθεί κατάλληλη απάντηση σχετικά με τη σωστή τακτική αντιμετώπισης του προβλήματος.

error messagebox
00:00

Μαρία Γληγόρη
Μαρία Γληγόρη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος