Ψυχολογία

Ο άντρας μπροστά στο σεξουαλικό πρόβλημα

της Νατάσσας Νικολακάκου
28 Νοεμβρίου 2011
17142 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ο άντρας μπροστά στο σεξουαλικό πρόβλημα

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αν και η κοινωνία μας χαρακτηρίζεται από μια διάχυτη σεξουαλικότητα και μια ελευθεριότητα όσον αφορά στα σεξουαλικά ζητήματα και στη σεξουαλική έκφραση, η πιθανή εμφάνιση ενός σεξουαλικού προβλήματος στη ζωή ενός ατόμου συνοδεύεται από συναισθήματα ντροπής και αμηχανίας. Ο άντρας, μπροστά σε ένα σεξουαλικό πρόβλημα, νιώθει συχνά ανίσχυρος και αδύναμος να το χειριστεί και να το συζητήσει, ενώ κυριαρχεί έντονα η αίσθηση ότι πλήττεται ο σεξουαλικός του ρόλος.

Από τις πιο συχνές διαταραχές της αντρικής σεξουαλικότητας είναι οι διαταραχές της διέγερσης, της εκσπερμάτισης και της επιθυμίας που φαίνεται να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στον αντρικό πληθυσμό. Τα αίτια είναι πολλά και πολυπαραγοντικά, καθώς μπορεί να είναι ψυχολογικά, οργανικά, αλλά και μικτής αιτιολογίας. Τα ψυχογενή αίτια εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στο άγχος, στην κατάθλιψη, αλλά και σε ανασφάλειες, φοβίες και συναισθήματα μειονεξίας, που μπορεί να χαρακτηρίζουν το άτομο, καθηλώνοντάς το σε σεξουαλική αποτυχία. Συχνή βέβαια είναι και η απορρύθμιση της ψυχικής έκφρασης και επικοινωνίας μέσα στη σχέση, που συνηγορούν στη διατάραξη της σεξουαλικής του λειτουργίας.  

Η αντίδραση του άντρα απέναντι στο σεξουαλικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, είναι συχνά συγκεχυμένη. Αρχικά, μπορεί να προσπαθήσει να αποκρύψει το πρόβλημα από τη σύντροφό του, είτε με την αποφυγή των σεξουαλικών επαφών, είτε με τη βοήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων, ενώ στη συνέχεια μπορεί να προβάλει «φθηνές» δικαιολογίες ή ακόμη και να εμφανιστεί επιθετικός, με τάσεις αποστασιοποίησης και απομάκρυνσης. Το άγχος αυξάνεται κατακόρυφα, με συνοδά συμπτώματα τη μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος, τη φοβία διεκδίκησης και τη μελαγχολική διάθεση. Από την άλλη πλευρά, η γυναίκα εμφανίζεται συχνά, επιθετική και σκληρή απέναντι στον άντρα που αδυνατεί να την ικανοποιήσει σεξουαλικά, καθώς εισπράττει τη δική του δυσκολία, ως ένδειξη απόρριψης προς την ίδια. Ανασφαλής και η ίδια ως προς το σεξουαλικό της ρόλο, τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζει πώς να βοηθήσει το σύντροφό της προσφέροντάς του στήριξη και συμπαράσταση.

Ένα πρώτο βήμα προς την επίλυση ενός σεξουαλικού προβλήματος, είναι η επίσκεψη σε έναν ανδρολόγο, ώστε να αποκλειστεί αρχικά ο οργανικός παράγοντας. Στη συνέχεια, είναι σημαντική η εμβάθυνση στα βαθύτερα ψυχολογικά αίτια, που πιθανόν έχουν ενισχύσει τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Η βοήθεια ενός εξειδικευμένου ψυχολόγου κρίνεται σημαντική.

Στη θεραπευτική διαδικασία, καθοριστικής σημασίας, είναι και η στάση της γυναίκας, που με τη στήριξη και την κατανόησή της μπορεί να βοηθήσει το σύντροφό της στην ψυχική αποφόρτιση.

Νατάσσα Νικολακάκου
Νατάσσα Νικολακάκου Οικογενειακή Σύμβουλος Ψυχοθεραπεύτρια M.Sc.