Συστάσεις Διατροφής

Tips για υγιεινή διατροφή και έλεγχο των μερίδων

10 Ιουνίου 2015
6759 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
diafores omades trofimwn

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τι ονομάζουμε υγιεινή διατροφή;

Με τον όρο «Υγιεινή Διατροφή» εννοούμε την ισορροπημένη κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η καθημερινή πρόσληψη των θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να λειτουργεί σωστά.

Είναι σημαντικό όμως να τονίσουμε ότι η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνει ένα άτομο εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο και τη φυσική του δραστηριότητα. Και μάλιστα αφορά όλα τα γεύματα της ημέρας, ξεκινώντας με τη μερίδα του πρωινού γεύματος που συνήθως είτε την ξεχνάμε και υποτιμούμε (πχ σκέτο γάλα), είτε το παρακάνουμε (τυρόπιτες, μπουγάτσες απ΄έξω). Ακόμη και τα σνακ μέσα στην ημέρα θέλουν προσοχή στις μερίδες, θα βρείτε μπάρες δημητριακών από 24 γραμμάρια μέχρι 50-60 γραμμάρια, οι τελευταίες μάλιστα, μπορεί να αποδίδουν περισσότερες θερμίδες και λιπαρά, από ένα ισρροπημένο μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα. 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bhargava, H.D. (2013) “Slideshow: Secrets of healthy eating and portion control” [online] http://www.webmd.com/food-recipes/nutrition-labels-10/slideshow-serving-sizes?ecd=wnl_wlw_050813&ctr=wnl-wlw-050813_ld-stry_2&mb=

medNutrition Campaign 2011. “Μερίδες: Το μέγεθος...μετράει” [online] 

Eufic (2009) “Ποικιλίες αγελαδινού γάλακτος, μέθοδοι επεξεργασίας και υγείας” [online] Available at: http://www.eufic.org/article/el/food-technology/food-processing/artid/Cow-milk-processing-health-greek

  • Έλενα Αλετράρη
    Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων

    Η Έλενα Αλετράρη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Τροφίμων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, ερευνητικός επιστήμονας του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες σε ιδιωτικό γραφείο στην Λευκωσία.