Διατροφή

Ακτινογραφώντας το Μπέικον (Bacon)

της Νάνας Καλαφάτη & της Ασημένιας Κούσουλα-Μακρή
02 Απριλίου 2013
22212 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί

Τι είναι το Mπέικον;

Το μπέικον φτιάχνεται από χοιρινό κρέας, που συνήθως προέρχεται από διάφορα κομμάτια του ζώου, όπως τα πλευρά ή η κοιλιά.

Τα κομμάτια αυτά έχουν υποστεί μια διαδικασία συντήρησης (άλμη, βράσιμο, ξήρανση, κάπνισμα), η οποία δίνει στο μπέικον τη χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά του.

Αυτή η μέθοδος συντήρησης είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων και στην αρχαία Ελλάδα το αντίστοιχο προϊόν που έφτιαχναν με αυτόν τον τρόπο, το ονόμαζαν πίαρ.

Είδη Mπέικον

Υπάρχουν πολλά είδη μπέικον τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους, όπως τα εξής:

  • Αμερικάνικο
  • Καναδέζικο
  • Ιρλανδικό 
  • Αγγλικό
  • Γερμανικό
  • Κινέζικο

Μπορούμε να το βρούμε σε αρκετούς τύπους στην αγορά, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο είναι κομμένο. Το αγοράζουμε συνήθως:

  • Συσκευασμένο και κομμένο σε κύβους
  • Σε ρολό ολόκληρο (οπότε μπορούμε να το κόψουμε όπως επιθυμούμε)
  • Κομμένο σε λεπτές φέτες

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στην αγορά επίσης μπέικον που φτιάχνεται από γαλοπούλα.

Ιστορική Αναδρομή

Ο Oscar Meyer ήταν ο πρώτος που το διέθεσε στην αγορά το 1948 σε συσκευασίες από χαρτόνι. Το 1962, προκειμένου να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος στα ράφια των καταστημάτων, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, διανέμοντας το μπέικον συσκευασμένο πλέον σε κενό αέρος.

Από τότε μέχρι σήμερα, όπως είναι λογικό, έχουν αλλάξει αρκετά, κυρίως στο κομμάτι της γευστικής προσθήκης όπως:

  • Τα μπαχαρικά
  • Ο τρόπος αλατίσματος
  • Η διαδικασία του καπνίσματος
  • Τα ενισχυτικά γεύσης κ.ά.

bacon brunch

Κάπνισμα Μπέικον

Το κάπνισμα ωστόσο είναι από τους καθοριστικούς παράγοντες του γευστικού αποτελέσματος, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της ποιότητας της πρώτης ύλης. Η προσεκτική επιλογή του ξύλου, που χρησιμοποιείται στο κάπνισμα είναι μια από τις λεπτομέρειες που δίνουν στο αλλαντικό χαρακτηριστική γεύση και άρωμα με το ξύλο να προέρχεται στις καλύτερες περιπτώσεις από μηλιά, κερασιά, οξιά κ.ά. Μετά από το κάπνισμα, πωλείται σε ολόκληρα κομμάτια ή τεμαχισμένο σε φέτες.

Βιομηχανοποιημένη διαδικασία παραγωγής Μπέικον

Στη βιομηχανοποιημένη διαδικασία παραγωγής το κρέας βυθίζεται σε άλμη εμπλουτισμένη με ζάχαρη και νιτρικό νάτριο και στη συνέχεια το κρεμούν σε ειδικούς θαλάμους για μερικές μέρες.

Μετά τοποθετείται στο θάλαμο καπνίσματος για να αποκτήσει τα ιδιαίτερα αρωματικά και γευστικά του χαρακτηριστικά.

Κάπου εδώ θα επισημάνουμε το αυτονόητο, δηλαδή ότι όταν η διαδικασία παραγωγής μπέικον γίνεται παραδοσιακά, το νιτρικό νάτριο παραλείπεται (όπως και άλλα ενισχυτικά γεύσης).

Βιταμίνες και Μέταλλα

Το μπέικον είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα όπως:

  • Βιταμίνη Β1 - 18,4%
  • Βιταμίνη Β5 - 11,1%
  • Βιταμίνη Β6 - 13,3%
  • Βιταμίνη Β12 - 16,7%
  • Βιταμίνη ΡΡ - 20,1%,
  • Φώσφορος - 20,8% 
  • Σελήνιο - 36,5%

Παρέχει έξι από τις οκτώ βιταμίνες Β που είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του εγκεφάλου και της ενέργειας. Η λήψη αρκετών βιταμινών Β στη διατροφή σας είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη μιας ανεπάρκειας βιταμίνης Β7.

Λίπος

Το μπέικον είναι επίσης μια καλή διατροφική πηγή λίπους, προάγοντας τον κορεσμό και παρέχοντας ενέργεια. Το μεγαλύτερο μέρος της περιεκτικότητας σε λίπος στο μπέικον είναι μονοακόρεστο, το οποίο περιέχει ελαϊκό οξύ που είναι υγιεινό για την καρδιά.

Οφέλη του Μπέικον στην υγεία

Μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια

Επειδή το μπέικον είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε υδατάνθρακες, είναι μια δημοφιλής επιλογή για όσους ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής. Συμβάλλει ακόμα και στην ενίσχυση της ενέργειας.

Μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση της βιταμίνης D

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν ένα γεύμα με το 30% των θερμίδων από λίπος αύξησαν σημαντικά την ποσότητα βιταμίνης D που απορροφούσαν. Όσοι είχαν λίπος με το γεύμα τους απορρόφησαν 32% περισσότερη βιταμίνη D από εκείνους που είχαν ένα γεύμα χωρίς λίπος.

Μπορεί να προάγει τον κορεσμό

Επιπλέον, το λίπος στο μπέικον μπορεί να προάγει τον κορεσμό. Η έρευνα δείχνει ότι όταν ένας καταναλωτής βρίσκει ένα φαγητό νόστιμο, μπορεί να κάνει ένα γεύμα πιο χορταστικό και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.

Νάτριο και Mπέικον

Μία μερίδα μπέικον δεν είναι υψηλή σε θερμίδες αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Η συνιστώμενη ποσότητα νατρίου την ημέρα είναι 2.300 χιλιοστόγραμμα.

Ωστόσο, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συμβουλεύει τους περισσότερους ενήλικες να αγωνίζονται για έναν ιδανικό στόχο των 1.500 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Μια μερίδα μπέικον σας φέρνει το ένα τρίτο της διαδρομής εκεί όταν εργάζεστε προς αυτόν τον στόχο.

Αλλεργία στο Μπέικον

Αν και οι αλλεργίες στο μπέικον είναι ασυνήθιστες, μπορεί να εμφανιστούν. Όπως με κάθε άλλο τύπο αλλεργίας στο κρέας, μια αλλεργία στο μπέικον μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής.

Σύνδρομο alpha-gal (AGS)

Εάν έχετε αλλεργία στο μπέικον, θα μπορούσε να σχετίζεται με το σύνδρομο alpha-gal (AGS), που ονομάζεται επίσης αλλεργία σε alpha-gal ή αλλεργία σε κρότωνες. Το AGS είναι μια σοβαρή, δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση.

Συμπτώματα

Τυπικά, τα συμπτώματα εμφανίζονται αφού οι άνθρωποι τρώνε κρέας ή εκτίθενται σε άλλα προϊόντα άλφα-γαλών. Τα συμπτώματα μιας αλλεργίας στο μπέικον μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κνίδωση
  • Εξάνθημα
  • Κράμπες στο στομάχι
  • Φτάρνισμα
  • Πονοκεφάλους
  • Καταρροή
  • Ναυτία
  • Διάρροια
  • Εμετό
  • Αναφυλαξία

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί η αναφυλαξία, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που απαιτεί επείγουσα ιατρική θεραπεία.

bacon eggs

Αλλεργία στα Νιτρικά και τα Νιτρώδη

Τα νιτρικά και τα νιτρώδη που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση του μπέικον μπορεί επίσης να προκαλέσουν αλλεργική απόκριση. Αν και σπάνια, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους και κνίδωση.

Προσοχή κατά την εγκυμοσύνη

Ακόμα κι αν δεν έχετε αλλεργία στα νιτρικά ή τα νιτρώδη, είναι πιθανό να αντιδράσετε σε αυτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό οφείλεται στη συσσώρευση μιας ουσίας στο αίμα, γνωστής ως μεθαιμοσφαιρίνη, η οποία αλληλεπιδρά με το συντηρητικό, προκαλώντας ναυτία και στομαχικές διαταραχές.

Προσοχή κατά τη λήψη Αναστολέων της Μονοαμινοξειδάσης

Επιπλέον, εάν παίρνετε αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟΙ), οι οποίοι μερικές φορές χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, θα χρειαστεί να περιορίσετε την πρόσληψη μπέικον και άλλων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε τυραμίνη.

Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τυραμίνη περιλαμβάνουν:

  • Τυρί
  • Επεξεργασμένα ψάρια και κρέας
  • Φασόλια
  • Μπύρα 
  • Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Υπερκατανάλωση Μπέικον

Η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει στένωση των αιμοφόρων αγγείων σας, οδηγώντας πιθανώς σε εξαιρετικά υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, θα μπορούσε να εμφανιστεί μια δυνητικά επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, γνωστή ως κακοήθης υπέρταση.

Είναι επιβλαβή τα νιτρικά άλατα;

Κίνδυνος Καρδιαγγειακών νόσων και Καρκίνου

Μεγάλες μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτά τα κρέατα τείνουν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Η φυσική απόκριση είναι να δείχνεις με το δάχτυλο τα νιτρικά άλατα στο επεξεργασμένο κρέας. Αλλά τα επεξεργασμένα κρέατα είναι επίσης πλούσια σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.

Κίνδυνος για κακή έκβαση της Υγείας

Επιπλέον, οι άνθρωποι που τρώνε πολλά επεξεργασμένα κρέατα τείνουν επίσης να τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά, να παίρνουν λιγότερες φυτικές ίνες και να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες, να καπνίζουν περισσότερο, να πίνουν περισσότερο και να ασκούνται λιγότερο. Όλοι αυτοί είναι παράγοντες κινδύνου για κακή έκβαση της υγείας.

Νιτρικά και Βιταμίνη C

Εάν τα νιτρικά συνοδεύονται από βιταμίνη C (ασκορβικό ή ασκορβικό οξύ), δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως σχηματίσουν ανθυγιεινές, επιβλαβείς ουσίες στο σώμα σας. Όταν δείτε νιτρικά στη λίστα συστατικών σας, πιθανότατα θα δείτε και βιταμίνη C.

Quiz για το Bacon

Το quiz αυτό καλείται να λύσει συχνές απορίες σας σχετικά με το "τι εστί τελικά μπέικον;". Είναι ένα αλλαντικό που ηχεί ως κάτι πολύ βλαβερό στα αυτιά μας και, όπως για πολλά τρόφιμα, έτσι και για το μπέικον υπάρχουν πολλές φήμες σχετικά με την κατανάλωσή του.

Οι περισσότεροι καταναλωτές ή ακόμη και λάτρεις του μπέικον δεν γνωρίζουν βασικές λεπτομέρειες σχετικά με αυτό.

Είναι αλήθεια, πως το μπέικον αποτελεί μια λιπαρή και υψηλή σε νάτριο τροφή, συνεπώς είναι προτιμότερο να αποφεύγεται. Ωστόσο, είναι καλό να γνωρίζετε τους σωστούς λόγους για τους οποίους το μπέικον θεωρείται βλαβερό.

Απαντήστε στο παρακάτω quiz, λοιπόν, και αποκομίστε πληροφορίες όπως το κρέας από το οποίο φτιάχνεται, τη διατροφική του αξία σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα και το κατά πόσο τελικά είναι απαγορευτική η κατανάλωσή του.

Kαλά αποτελέσματα!

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Alshahrani SM, Fraser GE, Sabaté J, et al. Red and processed meat and mortality in a low meat intake population. Nutrients. 2019;11(3):622. doi:10.3390/nu11030622

Dawson-Hughes B, Harris SS, Lichtenstein AH, Dolnikowski G, Palermo NJ, Rasmussen H. Dietary fat increases vitamin d-3 absorption. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2015;115(2):225-230. doi:10.1016/j.jand.2014.09.014

Hetherington MM, Cunningham K, Dye L, Gibson EL, Gregersen NT, Halford JC, Lawton CL, Lluch A, Mela DJ, Van Trijp HC. Potential benefits of satiety to the consumer: scientific considerations. Nutr Res Rev. 2013 Jun;26(1):22-38. doi:10.1017/S0954422413000012 PMID:23680169

American Heart Association. Saturated Fat.

Centers for Disease Control and Prevention. Alpha-gal syndrome.

USDA, FoodData Central. Bacon.

USDA. Dietary Guidelines for Americans 2020-2025.

(2022) Πάνος Ιωαννίδης Chef. Available at: http://www.panosioannidis.com/.

Olivemagazine.gr (2023) www.olivemagazine.gr. Available at: http://www.olivemagazine.gr/.

The 10 best healthy restaurants in El Paso (updated 2024) (no date) Tripadvisor. Available at: https://www.tripadvisor.com/Restaurants-g60768-c10679-El_Paso_Texas.html.

Know more. be healthier. (2021) Verywell Fit. Available at: http://www.verywellfit.com/.

 

Νάνα Καλαφάτη
Νάνα Καλαφάτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Ph.D.c.
Ασημένια Κούσουλα-Μακρή
Ασημένια Κούσουλα-Μακρή Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,

Η Ασημένια Κούσουλα-Μακρή είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου της Αθήνας και διατηρεί το Διαιτολογικό της Γραφείο στη Λιβαδειά Βοιωτίας από το 2005. Παρέχει υπηρεσίες Διαιτολογίας τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως.