Διατροφή

Περιορισμένες επιλογές στα προϊόντα χωρίς γλουτένη; Όχι πλέον

της Νικολέτας Τζημαγιώργη
13 Ιανουαρίου 2020
1650 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
epiloges-sta-proionta-xoris-glouteni

Τον τελευταίο καιρό η έννοια της γλουτένης έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν τη γλουτένη ως ένα ανθυγιεινό συστατικό και ότι σχετίζεται με την απώλεια βάρους. Πολλοί ακόμα αναρωτιούνται εάν έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή αν θα πρέπει να ξεκινήσουν μια διατροφή χωρίς γλουτένη. Τι ισχύει τελικά;

Τι είναι η γλουτένη;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που απαντάται σε πολλά δημητριακά, όπως είναι το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Υπάρχουν ορισμένα άτομα, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στην κατανάλωση γλουτένης. Τα άτομα αυτά πάσχουν από μια πάθηση που ονομάζεται κοιλιοκάκη, και όταν συνεχίζουν να καταναλώνουν γλουτένη, προκαλείται σταδιακά φλεγμονή στο βλεννογόνο του λεπτού τους εντέρου και δυσαπορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τις τροφές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να παρουσιάζουν γαστρεντερικά συμπτώματα, σημαντικές διατροφικές ελλείψεις αλλά και να εκδηλώνουν διάφορα συμπτώματα όπως π.χ. αναιμία και κόπωση. Το κλειδί για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτών αποτελεί η αποκλειστική διατροφή ελεύθερη γλουτένης (Gluten Free Diet –GFD).

Συνδυασμοί για όλες τις ώρες της ημέρας

Μπορεί η πλήρης αποφυγή της γλουτένης να είναι αναγκαία σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό όμως δε συνεπάγεται με αυστηρούς περιορισμούς στη γεύση και τις επιλογές των τροφίμων!

Παλιότερα, μια διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να ήταν αρκετά απαιτητική, ωστόσο, πλέον στο εμπόριο υπάρχουν αρκετά προϊόντα τα οποία φέρουν την ένδειξη «χωρίς γλουτένη», και αυτό αυτομάτως τα κατατάσσει ως μια ασφαλή επιλογή προς κατανάλωση για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Κάποιοι έξυπνοι συνδυασμοί γευμάτων χωρίς γλουτένη αποτελούν

  • ψωμί ή φρυγανιές «χωρίς γλουτένη» με ένα κομμάτι τυριού και ντοματίνια

  • κράκερ «χωρίς γλουτένη», από ρύζι & καλαμπόκι, με γραβιέρα και φλούδες αγγουριού

  • ομελέτα από αυγά και διάφορα λαχανικά επιλογής με ψωμί «χωρίς γλουτένη»

  • γκοφρέτες ρυζιού ή καλαμποκιού με ταχίνι και μέλι

  • φρούτο με ανάλατους ξηρούς καρπούς

  • γιαούρτι με αποξηραμένα φρούτα

  • γιαούρτι με μπισκότα «χωρίς γλουτένη» με διάφορες γεύσεις, για παράδειγμα πορτοκάλι ή κακάο

  • σαλάτα με τόνο και καλαμπόκι

  • ζυμαρικά «χωρίς γλουτένη» με κοτόπουλο και λαχανικά

Αναζητήστε την ειδική σήμανση που υποδηλώνει ότι ένα προϊόν είναι ελεύθερο γλουτένης και απολαύστε ελεύθερα τα γεύματά σας!


gluten free icon

 

Δείτε μερικά ακόμη τρόφιμα με και χωρίς γλουτένη...

Κατηγορία Τρόφιμα χωρίς γλουτένη Τρόφιμα με γλουτένη
Δημητριακά

ρύζι, καλαμπόκι, κεχρί, φαγόπυρο, και τα άλευρά τους

όσπρια όπως φακές, μπιζέλια, φασόλια

σόγια και σογιάλευρο

σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, πλιγούρι, σιμιγδάλι
Ψωμί & αρτοσκευάσματα ψωμί, φρυγανιές, μπισκότα και άλλα αρτοσκευάσματα με ένδειξη «χωρίς γλουτένη» ψωμί, κεικ, γλυκά αρτοπαρασκευάσματα και πίτες που περιέχουν κάποιο από τα υπόλοιπα άλευρα (π.χ. αλεύρι σίτου, αλεύρι από κριθάρι, αλεύρι σίκαλης κτλ)
Ζυμαρικά ζυμαρικά με ένδειξη «χωρίς γλουτένη» ζυμαρικά που περιέχουν κάποιο από τα υπόλοιπα άλευρα (π.χ. αλεύρι σίτου κτλ)
Κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά

όλα τα μη επεξεργασμένα προϊόντα

ειδικά προϊόντα με ένδειξη «χωρίς γλουτένη»

γάλα, γιαούρτι, τυρί

επεξεργασμένα αλλαντικά ή γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν κάποιο άλευρο (π.χ. κροκέτες ψαριού ή τυροκροκέτες) 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Biesiekierski, J. (2017). What is gluten?. Journal of Gastroenterology and Hepatology, 32, pp.78-81.

Internal Clinical Guidelines Team (UK). Coeliac Disease Recognition, Assessment and Management. London: National Institute for Health and Care Excellence (UK); 2015 Sep.

Lebwohl B, Ludvigsson JF. Green PHR. Celiac disease and non-celiac gluten sensitivity. BMJ; British Medical Journal. 2015; 351:h4347.

  • Νικολέτα Τζημαγιώργη
    Νικολέτα Τζημαγιώργη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Τζημαγιώργη Νικολέτα είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην «Διατροφή στην Υγεία και στη Νόσο». Από τον Οκτώβριο του 2018 αποτελεί βασικό μέλος της επιστημονικής ομάδας medNutrition.