ΠΙΣΩ ΕΚΤΥΠΩΣΗ
ioanna katsaroli diaitologos diatrofologos

Ιωάννα Κατσαρόλη

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
498600 Προβολές

Σπουδές

Φοίτησα στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και απέκτησα με άριστα τον Μεταπτυχιακό Τίτλο Ειδίκευσης με κατεύθυνση «Διατροφή και Άσκηση». Στην πτυχιακή και στην μεταπτυχιακή μου διατριβή ασχολήθηκα με την πρόληψη της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, εξετάζοντας την επίδραση της κατανάλωσης εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών στην οστική μάζα.

Απασχόληση

Από το 2005 παρέχω διαιτολογικές υπηρεσίες και από το 2008 διατηρώ το δικό μου γραφείο στη Χαλκίδα. Συνεργάζομαι επιστημονικά με το medNutrition και είμαι επιστημονική υπεύθυνη στις καμπάνιες «Μερίδες: το μέγεθος... μετράει» -και συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου- και «Τα μαθηματικά των θερμίδων».

Στις αρχές της επαγγελματικής μου πορείας και για διάστημα δυο περίπου ετών εργάστηκα σε διαιτολογικό γραφείο με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον κ. Λάμπρο Συντώση (Καθηγητής Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Professor Department of Internal Medicine – Geriatrics, UT Medical Branch at Galveston, USA)

Από το 2005 έως και το 2008, συνεργάστηκα με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ, Επιστημ. Υπεύθυνος: Τούντας Ιωάννης, Αν. Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών), όπου εφάρμοζα συμβουλευτική βασισμένη στο μοντέλο της Συνέντευξης Κινητοποίησης (Motivational Interviewing).

Από το 2004 έως και το 2007, εργάστηκα ως ερευνητικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Διατροφής - Κλινικής Διαιτολογίας (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο). Στο διάστημα αυτό υπήρξα Υπεύθυνη Οργάνωσης και Εκπόνησης Κλινικής Μελέτης για την πρόληψη της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και συμμετείχα (ως Υπεύθυνη Διαχείρισης Αιματολογικών Δειγμάτων και Ανθρωπομετρήσεων) στο Ερευνητικό Πρόγραμμα HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence, Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας και Διατροφής για μαθητές Γυμνασίου).

Στα πλαίσια του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση στο Γενικό Κρατικό Γ. Γεννηματάς (Γαστρεντερολογική Κλινική, Πλαστική Χειρουργική, ΜΕΘ), στο Σισμανόγλειο (Πνευμονολογική Κλινική, ΜΕΘ), στον Ερυθρό Σταυρό (Νεφρολογική, Καρδιολογική, Νευρολογική Κλινική) και στο Τζάνειο (Σακχαρώδης Διαβήτης, Παχυσαρκία).

Συγγραφική Δραστηριότητα

Είμαι συγγραφέας του βιβλίου «Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει». Έχω επιμεληθεί επιστημονικά ακόμα τρία βιβλία της σειράς medNutrition wellness (Κρέας όχι ευχαριστώ: Οδηγός Διατροφής για Χορτοφάγους, Διατροφή Στο Διαβήτη: Μια γλυκιά συνήθεια, Οι ύποπτες τροφές: Οι τροφικές αλλεργίες και εγώ) και τα ακόλουθα έντυπα:

  • Πόσο είναι μια μερίδα
  • Σουπλά για το μέγεθος της μερίδας
  • Οδηγός μερίδων για το ψυγείο και το πορτοφόλι
  • Διατροφή: Ξαναβρείτε το μέτρο
  • Ο Κύκλος του Διαβήτη

Ερευνητική Δραστηριότητα

Εισηγούμαι σε συνέδρια, άρθρα μου έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις μου έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Ασχολούμαι με Αγωγή Υγείας στην Κοινότητα, οργανώνοντας ομιλίες σε σχολεία, ΚΑΠΗ και συλλόγους.

Κατάρτιση

Στα πλαίσια της συνεργασίας μου με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής παρακολούθησα επιμορφωτικό σεμινάριο που αφορούσε στη Συνέντευξη Παρακίνησης με εισηγήτρια τη Lynne Johnston. Η γνώση που έλαβα στάθηκε αφορμή να ασχοληθώ περαιτέρω με το κομμάτι της συμβουλευτικής, παρακολουθώντας σεμινάρια ψυχολογίας, ακόμα και μέσα από Σχολές Γονέων. Στη δουλειά μου άλλωστε, εφαρμόζω όλες αυτές τις χρήσιμες τεχνικές, μιας και θεωρώ ότι η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι οποιασδήποτε παρέμβασης.

Επιπλέον, η συμμετοχή μου στο Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα HELENA, μου παρείχε τη δυνατότητα να εκπαιδευτώ, σε ειδικό Workshop στο Πανεπιστήμιο του Pecs στην Ουγγαρία, στις ανθρωπομετρήσεις (αξιολόγηση σύστασης σώματος με λήψη δερματοπτυχών και με τη μέθοδο της βιοηλεκτρικής εμπέδησης).

Τέλος, από το 2001, φροντίζω να ενημερώνομαι τακτικά για τις εξελίξεις στον τομέα της Διατροφής, παρακολουθώντας ημερίδες και συνέδρια.

Eνδιαφέροντα

Απολαμβάνω πολύ μια ωραία ταινία στο σινεμά, να μαγειρεύω για τους αγαπημένους μου και να παίζω επιτραπέζια παιχνίδια... τελευταία με την κόρη μου. Με ηρεμούν πολύ οι Σαββατιάτικες βόλτες με την οικογένειά μου και η γυμναστική!

Διαιτολογικό Γραφείο
Ιωάννα Κατσαρόλη
Αβάντων 50, Χαλκίδα, Ελλάδα
2221075727
6973822933
Λίγα λόγια για το γραφείο