Κουζίνα

Γαστρονομικό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη

της Εβίτας Σιατίτσα
10 Οκτωβρίου 2016
17103 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Γαστρονομικό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη

Photo source: www.bigstockphoto.com

Και να λοιπόν που έφυγε και το φετινό καλοκαίρι αφήνοντας πίσω του μια γλυκιά νοσταλγία για τις καλοκαιρινές διακοπές που τελείωσαν.

Παραλίες, νησιά, όμορφα γραφικά ταβερνάκια, θαλασσινοί μεζέδες που τρώγονται κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, όλα αυτά συνθέτουν λίγο πολύ το ελληνικό καλοκαίρι. Μήπως όμως και ο Σεπτέμβριος για εμάς τους Έλληνες αποτελεί μία μικρή προέκταση του καλοκαιριού; Τι και αν κάποιοι βιάζονται να μου ευχηθούν καλό φθινόπωρο; Ένα ταξίδι στη Θεσσαλονίκη οργανώνεται και με τον αέρα της τουρίστριας και πάλι ανυπομονώ να ανακαλύψω γαστρονομικά και όχι μόνο μυστικά αυτής της πόλης.

Έχοντας υπάρξει προσφυγική πρωτεύουσα από όλες τις περιοχές της Ελλάδος αλλά και ως κεντρικό λιμάνι της Μεσογείου η Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε σε πολυπολιτισμική πόλη και αυτό έχει αναμφισβήτητα περάσει και στην κουζίνα της που διατηρεί στοιχεία από την Ευρώπη και την Ανατολή. Δικαιολογημένα λοιπόν χαρακτηρίζεται από πολλούς ως σταυροδρόμι πολιτισμών αλλά και γεύσεων.

Παραδοσιακά προϊόντα

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Η μέρα ξεκινάει σε γοργούς ρυθμούς και στην συμπρωτεύουσα και τι καλύτερο από το να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του με ένα ζεστό κουλούρι Θεσσαλονίκης. Που θα βρω όμως το καλύτερο; Για να είμαι ειλικρινής δεν συνάντησα καμία δυσκολία σε αυτό, άλλωστε είμαι στην γενέτειρα πόλη αυτού του αρτοποιήματος. Αφράτο, τραγανό, επιλογές για όλα τα γούστα. Ένα είναι το σίγουρο, γεμάτο με σουσάμι που ομολογώ δεν το τσιγκουνεύονται καθόλου.

koulouri thessalonikis prwino

Μπουγάτσα

Και αν είστε από αυτούς που δεν θα χόρταιναν με ένα κουλουράκι η Θεσσαλονίκη φρόντισε με την μπουγάτσα  της να καλύψει και το πιο πεινασμένο στομάχι. Μπουγάτσα με κρέμα και ζάχαρη άχνη, μπουγάτσα με τυρί αποτελούν δημοφιλείς επιλογές και η πόλη έχει παράδοση στην παρασκευή τους. Γνωρίζατε ότι η μπουγάτσα ή μπογάτσα, είναι παραφθορά της τουρκικής λέξης «πογάτσα»; Πογάτσα σημαίνει πίτα με γέμιση από κρέμα, περιχυμένη με άχνη ζάχαρη ή πίτα γεμισμένη με τυρί.

mpougatsa thessalonikhsPhoto source: www.paxxi.gr

Μπαχαρικά και πικάντικες γεύσεις

Με σαφέστατες επιρροές από την πολίτικη κουζίνα το μεσημεριανό τραπέζι στη Θεσσαλονίκη ένα σίγουρα δεν θα στερείται. Τα μπαχαρικά και τις έντονες άλλοτε πικάντικες γεύσεις τους. Ιμάμ μπαϊλντί, μπουγιουρντί, μελιτζάνες τηγανιτές, ψητές πιπεριές, μοσχαράκι κοκκινιστό με έντονη τη γεύση της κανέλας είναι μερικά από τα πιάτα που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε. Και φυσικά τα έντονα μπαχαρικά δεν λείπουν ούτε από το κεμπάπ ή τα σουτζουκάκια, που παραδοσιακά σερβίρονται με παχύ γιαούρτι χρωματισμένο με μια γενναία δόση πάπρικας.

Θαλασσινοί μεζέδες

Και αν νομίζετε ότι οι Θεσσαλονικείς είναι κρεατοφάγοι τότε μάλλον πρέπει να σας πω ότι η πόλη αυτή αγαπάει εξίσου τους θαλασσινούς μεζέδες. Στα ψαρικά δε η ποικιλία και η παράδοση είναι πιο έντονη, καθώς θαλασσινοί είναι οι περισσότεροι πρόσφυγες που κατέφυγαν και ζουν στη Θεσσαλονίκη, μεταφέροντας είδη φαγητών και γεύσεις από τις πατρίδες τους, τον πόντο, τη Μικρά Ασία και τη Θράκη. Κυρίαρχη θέση στους ψαρομεζέδες κατέχουν τα τηγανητά μύδια και τα μύδια σαγανάκι, το μυδοπίλαφο, η σαρδέλα στη σχάρα, οι γαρίδες με σάλτσα, οι σουπιές κρασάτες ή στιφάδο, το χταποδάκι στα κάρβουνα, και το καλαμάρι γεμιστό. Στην αγορά του Μοδιάνο, μία στοά που βρίσκεται κυριολεκτικά μία ανάσα μόλις από την κεντρική πλατεία Αριστοτέλους, τα ουζερί και τσιπουράδικα δίνουν και παίρνουν. Διατηρώντας μια παλιομοδίτικη νότα θαρρείς πως έχεις μεταφερθεί στο σκηνικό παλιάς ελληνικής ταινίας.

thessaloniki modiano psaragora

Τρίγωνα Πανοράματος

Και κλείνοντας ένα όχι και τόσο ελαφρύ γεύμα ένα είναι σίγουρο πως δεν θα σας λείψει σε αυτή την πόλη: το γλυκό! Με έντονη παράδοση στα σιροπιαστά, ανατολίτικα γλυκά μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε εκμέκ κανταΐφι, καζάν-ντιπί, τουλούμπες με καϊμάκι, ενώ ευχάριστη έκπληξη για μένα αποτέλεσε ο χαλβάς ψημένος σε χυμό πορτοκάλι και αρωματισμένος με κανέλα. Και φυσικά οι περισσότεροι επισκέπτες στη Θεσσαλονίκη δεν ξεχνούν φεύγοντας να εφοδιαστούν με τα περίφημα τρίγωνα Πανοράματος που αποτελούν ουσιαστικά σιροπιαστό φύλλο γεμισμένο με κρέμα ενώ δεν θα ξεχάσω και τα περίφημα τσουρέκια της Θεσσαλονίκης με κάθε λογής γέμιση (σοκολάτα, κάστανο, βανίλια, φράουλα) και επικάλυψη (σοκολάτα λευκή, γάλακτος ή μαύρη) που σίγουρα θα καλύψει και τους πιο απαιτητικούς γλυκατζήδες.

Και αν ακόμη δεν σας έχω ταξιδέψει στους γαστρονομικούς θησαυρούς αυτής της πόλης, τότε είμαι σίγουρη πως μία επίσκεψη στην πόλη αυτή θα σας πείσει!

Εβίτα Σιατίτσα
Εβίτα Σιατίτσα Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc.