Διατροφή

Μαύρος Καφές

13 Φεβρουαρίου 2023
12198 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
mavros kafes

www,canva.com

Ο καφές είναι ένα από τα αγαπημένα ρόφηματα που καταναλώνουμε καθημερινά! Κατασκευάζεται από τα καβουρδισμένα και αλεσμένα σπόρια της καφέας ή καφεόδεντρου και προσφέρει την αίσθηση της αναζωογόνησης ή πιο απλά του "ξυπνήματος" που οφείλεται στο κύριο συστατικό του, την καφεΐνη.

Γνώριζες ότι ο καφές φίλτρου έχει την μεγαλύτερη ποσότητα καφεινης(174mg) σε σχέση με τους υπολοίπους καφέδες;

Τί είναι ο Μαύρος Καφές;

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη ποικιλία καφέ που καβουρδίζεται περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους, προσφέροντας, έτσι, μια δυνατή γεύση, πλούσιο καϊμάκι και έντονο άρωμα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που που θεωρείται πιο βραύς από τους άλλους καφέδες.

Σε τί Διαφέρει;

Ο μαύρος καφές συνήθως παρασκευάζεται χωρίς ζάχαρη, γάλα ή άλλες πρόσθετες γεύσεις και έχει πιο πικρή γεύση σε σχέση με τους υπόλοιπους τύπους καφέδων.
Είναι ένα ρόφημα που φτιάχνεται από καβουρδισμένους κόκκους καφέ, οι οποίοι αλέθονται και μουλιάζονται σε νερό, το οποίο απελευθερώνει την γεύση, το χρώμα, την περιεκτικότητα σε καφεΐνη και τα θρεπτικά συστατικά του. Σερβίρεται συνήθως ζεστός, αλλά κάποιοι τον προτιμούν και παγωμένο.

Μαύρος  Καφές

  • Καβουρδισμένος καφές
  • Μαύρη σκόνη με έντονη γεύση

Πράσινος Καφές

  • Καρπός του φυτού
  • Όχι καβουρδισμένος καφές
  • Απαλή γεύση
  • Συστατικό τσαγιού

Η ποιότητα ενός κόκκου καφέ καθορίζεται από:

  • Χρώμα
  • Υφή
  • Μέγεθος

Η σωστή συγκομιδή των κόκκων καφέ είναι μια διαδικασία που απαιτεί μεγάλη προσοχή. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται ο τρόπος καλλιέργειας του καφέ και η μεταχείριση των αγρών. Ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά στον καφέ, οδηγούν σε χαμηλότερης ποιότητας καφέ.

Άλλος παράγοντας που επηρεάζει την σωστή συγκομιδή κόκκων καφέ είναι η ωριμότητα των κόκκων. Είναι σημαντικό να συλλέγονται κόκκοι οι οποίοι έχουν ωριμάσει πλήρως. Κόκκοι άγουροι ή υπερώριμοι, οδηγούν σε κακής ποιότητας καφέ.

Τέλος, το χρώμα των κόκκων. Δηλαδή, η παραλλαγή του χρώματος σε πράσινους κόκκους καφέ, υποδεικνύει την ύπαρξη φυσικών ή χημικών διεργασιών ,που ενδεχομένως, να επηρεάσουν την ποιότητα του καφέ.

Ποιά η Διατροφική Αξία του Μαύρου Καφέ;

Ένα φλυτζάνι (240ml) μαύρου καφέ περιέχει:

Θερμίδες 0
Πρωτεΐνη 0
Υδατανθρακες 0
Λίπη 0
Φυτικές Ίνες 0
Καφεΐνη 96 mg

Προσοχή: Ένα κουταλάκι του γλυκού Ζάχαρη, μπορεί να προσθέσει από 14 έως 20 θερμίδες.

Ο μαύρος καφές περιέχει επίσης μικρές ποσότητες άλλων βιταμινών, μετάλλων και πολυφαινολών, με τις τελευταίες να αποτελούν σημαντικές φυτικές ενώσεις.

Η περιεκτικότητα του μαύρου καφέ σε θρεπτικά συστατικά και πολυφαινόλες, ποικίλλει ανάλογα με τη μάρκα, τον τύπο και τον τρόπο παρασκευής του καφέ.

Η απίστευτα χαμηλή περιεκτικότητα του καφές σε θερμίδες σημαίνει ότι είναι μια καλή ιδέα να ενσωματωθεί στην διαδικασία απώλειας βάρους. Είναι σημαντικό όμως να προσέξουμε την ποσότητα του καφέ που καταναλώνουμε καθημερινώς, διότι τα αποτελέσματα μπορεί τελικά να μην είναι τα επιθυμητά.

Πάμε να το αναλύσουμε παρακάτω!!

Ποιά είναι τα οφέλη του Μαύρου Καφέ;

  • Ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως το κάλιο, το μαγνήσιο, οι βιταμίνες Β2, Β3, Β5, καθώς και το μαγγάνιο περιέχονται στον μαύρο καφέ.
  • Το κάλιο και το μαγνήσιο διατηρούν τα επίπεδα των υγρών στο σώμα μας και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, ενώ οι διάφορες βιταμίνες βοηθούν στον μεταβολικό ρυθμό του σώματός μας.
  • Χαμηλές έως μέτριες ποσότητες κατανάλωσης καφέ, μπορεί να προκαλέσουν εγρήγορση, ενέργεια και ικανότητα συγκεντρώσεις, ενώ μεγάλες ποσότητες καφέ ίσως προκαλέσουν άγχος, στρες, ανησυχία, αυξημένο καρδιακό ρυθμό.
  • Μέσα όμως από αρκετές έρευνες, έχει φανεί πως ο μαύρος καφές έχει συνήθως όφελος για την υγεία.

Μαύρος Καφές και Απώλεια Βάρους

Ο μαύρος καφές λόγω την μηδενικών θερμίδων που περιέχει, μπορεί εύκολα να συμπεριληφθεί σε μια διαδικασία απώλεια βάρους.
Λειτουργεί, επίσης, ως κατασταλτικό της όρεξης, διασφαλίζοντας να αισθάνεστε <<χορτασμένοι>> για περισσότερες, λόγω της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα, που προσφέρει. Αυτός ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα, τροφοδοτεί την ιδέα ότι με τον μαύρο καφέ ο οργανισμός σου, δεν θα ζητάει πλέον τόσα γλυκά όσο πριν
Εάν είσαι λοιπόν, λάτρης του καφέ, είναι σημαντικό να επωφεληθείς από τα πλεονεκτήματα του μαύρου καφέ, στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Μαύρος Καφές και Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2

Ενώ η κατανάλωση μαύρου καφέ μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα παροδικά, έχει φανεί ότι τελικά όσοι πίνουν καφέ, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με αυτούς που δεν πίνουν μαύρο καφέ.

Οι πολυφαινόλες, τα μέταλλα, όπως το μαγνήσιο, που περιέχονται στον μαύρο καφέ, μπορεί να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του μεταβολισμού της ινσουλίνης και της γλυκόζης.

Μαύρος Καφές και Υγεία της Καρδιάς

Η τακτική κατανάλωση μαύρου καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, αλλά και των καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, της καρδιακής ανεπάρκειας και του θανάτου από τα προηγούμενα.
Η πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ( άνω των 6 φλυτζανιών/ημέρα) δεν έχει συσχετιστεί ούτε με υψηλότερο ούτε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Μαύρος Καφές και Κατάθλιψη

Οι φυσικές πολυφαινόλες τόσο στον μαύρο καφέ, όσο και στον καφέ χωρίς καφεΐνη, μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά για να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή των κυττάρων. Μπορεί να έχει νευρολογικά οφέλη σε μερικούς ανθρώπους και να λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό.

Μια μέτρια πρόσληψη καφεΐνης την ημέρα έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και αυτοκτονίας. Η μεγάλη όμως πρόσληψη καφεΐνης ίσως αυξήσει το άγχος, την αυπνία και το στρες.

Η ξαφνική διακοπή της καφεΐνης ίσως προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση, κακή διάθεση για κάποιες ημέρες.

Black Coffee beans

Μαύρος Καφές και Νευροεκφυλιστικές Ασθένειες

Η νόσος του Πάρκινσον προκαλείται κυρίως από χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης. Έρευνες δείχνουν πως η μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της παραπάνω νόσου.

Επίσης, έχει φανεί πως η μέτρα κατανάλωση μαύρου καφέ, σχετίζεται με την μείωση εμφάνισης της νόσους Alzheimer, όμως οι ερευνητές αναφέρουν πως χρειάζονται πολύ περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί η προστατευτική δράση του καφέ και της καφεΐνης, ενάντια στην προαναφερόμενη νόσο.

Μαύρος Καφές και Χολολιθίαση

Έχει φανεί πως η καφεΐνη που περιέχεται στον μαύρο καφέ εμποδίζει τον σχηματισμό πετρών στην χολή

Μαύρος Καφές και Καρκίνος

Μέσα από αρκετές επιδημιολογικές έρευνες, φάνηκε πως η κατανάλωση μαύρου καφέ, προσφέρει μια σταθερή και ισχυρή προστατευτική δράση ενάντια στους καρκίνους του ήπατος και του ενδομήτριου και μια προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μαύρος Καφές και Αθλητισμός

Εξαιτίας της διέγερσης που επιτυγχάνει η καφεΐνη, χρησιμοποιείται στους αθλητές για να βαλτώσουν την απόδοσή τους, σε μικρές αποστάσεις.

Η Κατανάλωση του Μαύρου Καφέ ενέχει Κινδύνους;

Γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα και τις καλές επιδράσεις που έχει ο μαύρος καφές στον οργανισμό μας, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίσουμε και τα μειονεκτήματα της υπερβολικής καταναλώσης μαύρου καφέ

Μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας

Η κατανάλωση καφεινούχων ποτών, όπως και του μαύρου καφέ, λίγο πριν την κατάκλιση, μπορεί να επιφέρει αυπνία.
Αυτό συμβαίνει γιατί η καφεΐνη, μόλις φτάσει στον εγκέφαλο, εμποδίζει την παραγωγή της αδενοσίνης, χημικής ένωσης που μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι.
Άρα, καλό θα ήταν να μην ξεπερνάμε την κατανάλωση των 3-4 φλυτζανιών καφέ ημερησίως και να μην προτιμούμε την κατανάλωση καφέ, αλλά και ιδιαίτερα μαύρου καφέ τις απογευματινές- βραδινές ώρες.

Μπορεί να δημιουργήσει άγχος

Ενώ η καφεΐνη μας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια να ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας, εάν καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα μαύρου καφέ, η ενέργεια αυτή δεν χρησιμοποιείται σωστά και μετατρέπεται σε άγχος και στρες.
Όταν πίνουμε πολύ μαύρο καφέ, το σώμα μας θα αρχίσει να απελευθερώνει ορμόνες του στρες, γνωστές ως κορτιζόλη, η οποία οδηγεί σε απότομη αύξηση του φόβου, του άγχους και του στρες, αλλά ενδεχόμενως και της αρτηριακής πίεσης.

Μπορεί να προκαλέσει κράμπες στο στομάχι

Ο μαύρος καφές είναι πλούσιος σε καφεΐνη, η οποία συνδυάζεται με υψηλό επίπεδο οξύτητας, που μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακές κράμπες και προβλήματα στο στομάχι. Όταν το οξύ συσσωρεύεται στο στομάχι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όπως πόνους στο στομάχι, διάρροια, φούσκωμα κ.α.

Συμπεράσματα

Υπάρχουν πλήθος επιστημονικών δεδομένων που δείχνει πως ο μαύρος καφές έχει πολλά οφέλη για την υγείας μας, και συγκεκριμένα φαίνεται πως η κατανάλωση ;έως 4 φλυτζανιών καφέ κάθε ημέρα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών ασθενειών.

Από την άλλη όμως, υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων, στους οποίους ο μαύρος καφές και η καφεΐνη, επιφέρει δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως αυπνία και άγχος.
Ο καφές, χωρίς καφεΐνη, είναι μια καλή επιλογή εάν κάποιος είναι ευαίσθητος σε αυτήν και όπως φαίνεται έχει παρόμοια οφέλη με τον μαύρο καφέ.

Συνίσταται, επίσης στις έγκυες να καταναλώνουν λιγότερο από 200mg καφέ ημερησίως.Τέλος, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου πως προηγουμένως αναφέρθηκαν τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη του μαύρου καφέ σκέτου. Εάν σε αυτόν προστεθούν ζάχαρη, σαντιγί, σιρόπι κ.α. η σύστασή του ενδεχομένως να αλλάξει πολύ. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Crystal F. Haskell-Ramsay, Philippa A. Jackson, Joanne S. Forster, Fiona L. Dodd, Samantha L. Bowerbank, and David O. Kennedy, The Acute Effects of Caffeinated Black Coffee on Cognition and Mood in Healthy Young and Older Adults, Nutrients, 2018 Sep 30.

Petra Ahrweiler and Nigel Gilbert, Caffè Nero: the Evaluation of Social Simulation, Journal of Artificial Societies and Social Simulation vol. 8, no. 4, 31-Oct-2005

Αλέξια Μάρκου
Αλέξια Μάρκου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Αλεξία Μάρκου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και παρέχει τις διαιτολογικές της υπηρεσίες στο νεοσύστατο ιδιωτικό της διαιτολογικό γραφείο στην Ηλεία. Το διαιτολόγιο είναι εξατομικευμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις προτιμήσεις του καθένα ξεχωριστά!!