Άλλες Παθήσεις

Έχεις αϋπνία; Γνωρίζεις ποια τρόφιμα θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς καλύτερα;

της Έλενας Αλετράρη
24 Απριλίου 2017
28647 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
gynaika pou exei aupnia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει την 21η Μαρτίου ως η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και των επαγγελματιών υγείας για την σημασία του επαρκούς ύπνου. Πολλοί από εμάς περνούν μέρες άγχους, κούρασης και υπερβολικής δουλειάς αλλά αυτά δεν πρέπει να ενοχλούν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου μας. Ο καθένας άνθρωπος χρειάζεται ώρα χαλάρωσης και τόνωσης για να λειτουργεί ευεργετικά και αποτελεσματικά την επόμενη μέρα. Οι ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως για παράδειγμα τα βρέφη, τα παιδιά, οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερες ώρες ύπνου από ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι.

Πώς επιδρά η αυπνία στον οργανισμό;

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η αϋπνία συνδέεται άμεσα με ασθένειες όπως διαβήτης, καρδιαγγειακά προβλήματα, παχυσαρκία, μεταβολικού συνδρόμου πονοκεφάλους, ημικρανίες, αλλά και ψυχολογικά προβλήματα όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη.

Ένας καλός ύπνος μπορεί να σας τονώσει, να παρέχει το σώμα σας με ενέργεια και τα απαραίτητα ποσοστά συγκέντρωσης. Επίσης ενισχύει την καλή διάθεση και ψυχολογία.

Στο κουιζ που ακολουθεί θα ενημερωθείτε σχετικά με τα διάφορα τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώνετε για αντιμετώπιση της αϋπνίας και που παράλληλα μπορούν να βοηθήσουν για να κοιμηθείτε καλύτερα.

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Kim, N.H., Shin, D.H., Kim, H.T., Jeong, S.M., Kim, S.Y. and Son, K.Y. (2015) Associations between Metabolic Syndrome and Inadequate Sleep Duration and Skipping Breakfast. Korean J Fam Med. 2015 Nov;36(6):273-7.

Quist, J.S., Sjödin, A., Chaput, J.P. and Hjorth, M.F. (2015) Sleep and cardiometabolic risk in children and adolescents. Sleep Med Rev. 2016 Oct;29:76-100.

Vora, E. (2016) A Doctor's Top 5 Foods For Better Sleep (Including Almond Butter!). [online] Available at: http://www.mindbodygreen.com/0-25637/a-doctors-top-5-foods-for-better-sleep-including-almond-butter.html

Έλενα Αλετράρη
Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων