Άλλες Παθήσεις

Έχω αφαιρέσει τη χολή μου. Τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου;

06 Δεκεμβρίου 2016
175728 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
gynaika meshs hlikias

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ελένη, 55 ετών

Η κα Ελένη είναι εκπαιδευτικός, στην εμμηνόπαυση και με ελάχιστη φυσική δραστηριότητα. Συνήθιζε να τρώει αρκετά λιπαρά, να τηγανίζει λόγω έλλειψης χρόνου τα περισσότερα τρόφιμα και να τσιμπολογεί σνακ ή κεράσματα κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων στο χώρο εργασίας της.

Δε συνήθιζε να τρώει πρωινό και έτρωγε ένα μεγάλο δείπνο όταν επέστρεφε από τη δουλειά. Την υπόλοιπη ημέρα τρεφόταν κυρίως εκτός σπιτιού, με είδη αρτοποιίας ή γλυκά. Τα τελευταία χρόνια έχει βάλει γύρω στα 15 κιλά, και ένα βράδυ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με έντονους πόνους μετά την κατανάλωση ενός πολύ λιπαρού γεύματος, που περιελάμβανε τηγανητή μπριζόλα συνοδεία τηγανητών πατατών και μαγιονέζας. Εκεί διαπιστώθηκε φλεγμονή στη χολή και ανάγκη αφαίρεσής της μετά από κάποιο διάστημα.

Η κα Ελένη ήρθε στο γραφείο μετά από σύσταση του χειρουργού που της έκανε αφαίρεση χολής. Ήταν υπέρβαρη και της συνέστησε να χάσει βάρος και να πάρει διατροφικές οδηγίες για το πώς θα πρέπει να τρέφεται μετά το χειρουργείο.


Από το ιστορικό της κας Ελένης προκύπτουν τα εξής σημεία προς σχολιασμό όσον αφορά το ένα μεγάλο γεύμα της ημέρας, την συχνή και μεγάλη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και το επιπλέον βάρος που πήρε τα τελευταία χρόνια. Η λύση βρίσκεται σε μια ισσοροπημένη και υγιεινή διατροφή!

1. Αριθμός γευμάτων

Η συγκεκριμένη κυρία δεν καταναλώνει πρωινό, με αποτέλεσμα να κάνει 1-2 μικρά γεύματα κυρίως εκτός σπιτιού, πλούσια σε ενέργεια, λιπαρά και νάτριο. Έτσι, καταλήγει το βράδυ στο σπίτι της τρώγοντας ένα πλούσιο τόσο σε ποσότητα όσο και σε θερμίδες δείπνο. Η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος θεωρείται αντένδειξη όχι μόνο σε ασθενείς με πρόβλημα στη χολή, αλλά και για όλους τους ανθρώπους, ώστε να μην έχουν προβλήματα στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά να επιτυγχάνουν καλύτερη κατανομή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών στη διάρκεια της ημέρας.

2. Αυξημένη κατανάλωση λίπους

Η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών, κυρίως κορεσμένων, που υιοθέτησε η κα Ελένη, αποτέλεσε το έναυσμα για τους πόνους που της δημιουργήθηκαν. Τα συσκευασμένα και τηγανητά τρόφιμα που κατανάλωνε κατά κύριο λόγο, ήταν πλούσια σε λιπαρά, κυρίως κορεσμένα και trans, και χοληστερόλη τα οποία είναι αρκετά επιβαρυντικά για την καρδιαγγειακή λειτουργία. Επιπλέον, προσφέρουν αρκετές θερμίδες και συντελούν στην αποθήκευση λίπους που είναι αρκετά επιβαρυντική για την υγεία, σε συνδυασμό με την εμμηνόπαυση, αφού αυτή γίνεται κυρίως στην κοιλιακή χώρα, πολύ κοντά δηλαδή στα ζωτικά όργανα.

3. Απώλεια βάρους

Καλό θα ήταν η κα Ελένη να χάσει και το επιπλέον βάρος με το οποίο έχει επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια, ώστε να νιώσει και η ίδια καλύτερα και να μειωθεί και ο κίνδυνος να εμφανίσει και κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, είτε σκελετικό είτε σε οργανικό. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή με 3 κύρια γεύματα και 2-3 σνακ, που θα περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων και επαρκή ενυδάτωση μπορεί να το καταφέρει. Ιδανικά, θα πρέπει να εντάξει και μια ήπιας μορφής άσκηση, όπως περπάτημα, κολύμπι ή χορός, στην καθημερινότητά της ή κάποιες φορές την εβδομάδα.

Ειδικότερα, κατά την πρώτη μετεγχειρητική περίοδο μετά τη χολοκυστεκτομή οι ασθενείς θα πρέπει να καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα, ώστε ούτε να υπερφορτώνουν το στομάχι τους ούτε να το αφήνουν άδειο από τροφή. Επίσης, θα πρέπει να τρώνε αργά και να μασάνε καλά την τροφή τους.

Ακόμη, θα πρέπει να δώσουν έμφαση στην αποφυγή των λιπαρών, κυρίως των ζωικών. Θα πρέπει να καταναλώνουν άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως λευκά κρέατα και ψάρια, ψητά ή βραστά και να χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους. Η μετάβαση από άλιπα τρόφιμα σε αυτά με λιπαρά θα πρέπει να γίνεται ομαλά και σταδιακά και ανάλογα με την ανοχή του ασθενούς.

4. Αποφυγή φυτικών ινών

Τέλος, το πρώτο διάστημα μετά την αφαίρεση χολής καλό είναι να αποφεύγονται τρόφιμα πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά που περιέχουν σποράκια ή έχουν φλούδα, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης.

Διαβάστε Επίσης: Φυτικές Ίνες, σε ποια τρόφιμα βρίσκονται; 

Προτείνονται ήπια για το γαστρεντερικό λαχανικά, όπως καρότο, κολοκύθι, παντζάρι, ντομάτα αποφλοιωμένη και φρούτα όπως μπανάνα, μήλο ή αχλάδι χωρίς τη φλούδα τους.

Ένας πτυχιούχος διαιτολόγος μπορεί να καταρτίσει το ιδανικό διατροφικό σχήμα για την πρώτη μετεγχειρητική περίοδο, ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής πρόληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, χωρίς να επηρεαστεί ο οργανισμός

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

nhs.uk. (2018). Do I need to change my diet after gallbladder surgery?. [online] Available at: https://www.nhs.uk/common-health-questions/operations-tests-and-procedures/do-i-need-to-change-my-diet-after-gallbladder-surgery/ [Accessed 22 Nov. 2018].

Southern Medical Association. (2018). Article - Southern Medical Association. [online] Available at: http://sma.org/southern-medical-journal/article/physical-activity-benefits-and-risks-on-the-gastrointestinal-system/ [Accessed 22 Nov. 2018].

www.heart.org. (2018). Healthy Cooking Oils. [online] Available at: https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/healthy-cooking-oils#.W01RCC2ZP-Y [Accessed 22 Nov. 2018].

Ειρήνη Κοντοπίδου
Ειρήνη Κοντοπίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

H Eιρήνη Κοντοπίδου είναι Κλινικός Διαιτολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην χημεία και τεχνολογία τροφίμων. Εργάζεται ως ακαδημαϊκή υπεύθυνη του προγράμματος Διαιτολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο της στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.