Άλλες Παθήσεις

Αυχενικό σύνδρομο: Πώς αντιμετωπίζεται;

Χρυσάνθης Σταματίου
09 Μαρτίου 2016
47820 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Αυχενικό σύνδρομο: Πώς αντιμετωπίζεται;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το αυχενικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που ξεκινάει από τον αυχένα και εξελίσσεται σε πολλές περιπτώσεις σε διάφορα σημεία της γύρω περιοχής. Η έννοια του αυχενικού συνδρόμου είναι μια έννοια αρκετά γενική, αλλά με αυτόν τον ορισμό καθορίζονται όλα τα συμπτώματα που καλύπτουν αυτήν την πάθηση. Ένα από τα βασικά συμπτώματα αυτής της πάθησης είναι ο αυχενογενής πονοκέφαλος, ο οποίος εμφανίζεται σχεδόν σε όλους τους ασθενής που υποφέρουν από το αυχενικό σύνδρομο. Υπολογίζεται ότι γύρω στο μισό του πληθυσμού κάποια στιγμή θα εμφανίσει προβλήματα στον αυχένα του και συγκεκριμένα θα παρουσιάσει αυχενογενή πονοκέφαλο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου;

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε αυτή τη πάθηση ξεκινούν ως μια απλή δυσκαμψία και πόνο στον αυχένα, αίσθηση αστάθειας στη περιοχή όπως μπορεί να εμφανίσει και πόνος στον ώμο επίσης συχνά εμφανίζονται ζαλάδες, διπλωπίες, βουητά στα αυτιά. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ένα βασικό σύμπτωμα είναι ο πονοκέφαλος, ο οποίος βαθμιαία αυξάνεται. Ο πονοκέφαλος αυτός, αν δεν αντιμετωπιστεί με κάποιο τρόπο μπορεί να διαρκέσει αρκετές μέρες. Συνήθως, οι ασθένειες χαρακτηρίζουν αυτόν τον πόνο σταθερό και εντοπισμένο στη μια πλευρά του κεφαλιού. Πολλές φορές μπορεί να συνοδεύεται από πόνο αίσθημα βάρους στα μάτια και ενόχληση στους κροτάφους.

Από τι μπορεί να προκληθεί;

Η εμφάνιση του αυχενικού συνδρόμου μπορεί να οφείλεται σε ατύχημα- για παράδειγμα η απότομη μετατόπιση της κεφαλής προς τα μπροστά (τροχαίο ατύχημα), υπέρμετρα φορτία στην αυχενική μοίρα λόγω κακής στάσης, άρση βαρίων φορτίων ή ακόμα και έντονη κίνηση στη περιοχή. Βασικοί παράγοντες αύξησης του αυχενογενούς πονοκεφάλου είναι η λάθος στάση, οι ανελαστικοί μύες του αυχένα, το άγχος, η απουσία άσκησης και πολλές φορές παίζει ρόλο το μαξιλάρι του ύπνου.  Επιπρόσθετα, σε μια έρευνα έχει αναφερθεί ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην εκδήλωση του αυχενικού συνδρόμου απ’ ό,τι οι άνδρες.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση του αυχενικού συνδρόμου άρα κατ’ επέκταση και για τον αυχενογενή πονοκέφαλο γίνεται από τον γιατρό μέσω της λήψης ιστορικού και των εργαστηριακών εξετάσεων (ακτινογραφία, αξονική- μαγνητική τομογραφία). Η φυσιοθεραπευτική αξιολόγηση περιλαμβάνει ψηλάφηση μυών στην περιοχή, έλεγχος εύρους κίνησης στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, έλεγχος για αστάθεια και ισχύ μυϊκών ομάδων.

Από τι εξαρτάται η πρόγνωση του συνδρόμου;

Η πρόγνωση για το αυχενικό σύνδρομο ποικίλλει, ανάλογα από το πότε ήρθε ο ασθενής σε εμάς και σε τι βαρύτητα είναι η πάθηση. Πρέπει να αναφερθεί ότι και το επάγγελμα του ασθενή παίζει σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, η δουλειά γραφείου είναι από τις πιο συχνές αιτίες εκδήλωσής της. Η πλήρης αποκατάσταση του αυχενικού συνδρόμου εξαρτάται από τη συνεργασία του φυσικοθεραπευτή με τον ασθενή- αυτό μπορεί να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες μέχρι και μήνες.

Αυχενικό σύνδρομο και φυσιοθεραπεία

Η φυσιοθεραπεία παρεμβαίνει με πολλούς τρόπους, όπως η ηλεκτροθεραπεία, η θεραπευτική μάλαξη. Με τα παραπάνω πετυχαίνουμε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, αρθρική κινητοποίηση, εκπαίδευση σωστής στάσης και βάδισης και ασκησιολόγιο βασισμένο στην ενδυνάμωση όλης της περιοχής του αυχένα και του θώρακα. Βασικό στη συντήρηση του καλού αποτελέσματος, είναι η καθημερινή τήρηση του ασκησιολόγιου και μετά το πέρας των θεραπειών, η σωστή στάση, βάδιση και η ετήσια ή η εξάμηνη (αν αυτό είναι απαραίτητο) επίσκεψη στον φυσικοθεραπευτή.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

D H Wegman M Hagberg, Prevalence rates and odds ratios of shoulder-neck diseases in different occupational groups. Br J Ind Med 1987;44:602-610 doi:10.1136/oem.44.9.602

Stephanie Racicki; Sarah Gerwin; Stacy DiClaudio; Samuel Reinmann; Megan Donaldson Conservative physical therapy management for the treatment of cervicogenic headache: a systematic review Volume 21 Issue 2 (May 2013), pp. 113-124

Radl R, Leixner G, Stihsen C, Windhager R Spondylarthrosis of the cervical spine. Therapy. Abteilung für Orthopädie und Orthopädische Chirurgie, Allgemeines und Orthopädisches LKH Stolzalpe, Stolzalpe 38, 8852, Stolzalpe, Österreich.2013, 42(9):785-92; quiz 793-4] Type: Journal Article, English Abstract (lang: ger)

Χρυσάνθη Σταματίου
Χρυσάνθη Σταματίου Φυσικοθεραπεύτρια