Συστάσεις Διατροφής

Διατροφή και γεύση στο ίδιο βαγόνι

της Όλγας Δέδε
24 Νοεμβρίου 2016
12594 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Διατροφή και γεύση στο ίδιο βαγόνι

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η πιο συχνή αντίδραση όταν ερχόμαστε σε επαφή με κάποιον που θέλει να χάσει βάρος, είναι «Είμαι έτοιμος να τα στερηθώ όλα» με μια δόση λύπης από τη σκέψη ότι «τέρμα πια το νόστιμο φαγητό που μου αρέσει». Θέλοντας οι άνθρωποι να χάσουν βάρος ή να υιοθετήσουν έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής καταφεύγουν σε ακρότητες. Όπως και να έχει μια άνοστη διατροφή, χωρίς φαντασία δε θα γίνει ποτέ τρόπος ζωής! Το φαγητό είναι απόλαυση, η γεύση είναι απόλαυση, υπάρχει λόγος να τη στερθούμε;

Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να έχει γεύση 

Και γιατί να μην έχει; Ο Διατροφολόγος Πάρης Παπαχρήστος μας τονίζει ότι πρέπει μέσα στη διατροφή μας να έχουμε γεύση! Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει 5 γεύματα τη μέρα, 3 κύρια γεύματα και 2 σνακ. Σαφώς και μέσα στα γεύματά μας θέλουμε γευστικές τροφές όπως για παράδειγμα μακαρόνια με κιμά, σας φαίνεται απίστευτο; Το πιο σημαντικό πράγμα στη διατροφή μας είναι το μέγεθος της μερίδα μας και πριν σκεφτείτε ότι αυτή η μερίδα θα είναι πολύ μικρή σας ενημερώνω ότι είναι όση ακριβώς χρειάζεται το σώμα μας αλλά και οι γευστικοί μας κάλυκες.

Γλυκιά ζωή με μέτρο!

Γλυκό, το λέμε και χαμογελάμε! Πρέπει να βγει από τη διατροφή μας; Η Διατροφολόγος Κατερίνα Παγκράτη μας δίνει την απάντηση που ευχόμαστε. Όχι δεν είναι ανάγκη να βγει από τη διατροφή μας. Το να φάμε ένα γλυκό δε θα μας παχύνει, σίγουρα μπορούμε να ισοσταθμίσουμε τις θερμίδες του με λίγη άσκηση ή με ένα πιο ελαφρύ βραδυνό. Ακόμα όμως κι αν θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις θερμίδες στα γλυκά μας μπορούμε να επιλέξουμε κάποια γλυκαντική ύλη με λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη. Στις γλυκαντικές ύλες αναφέρεται και η νέα καμπάνια του medNutrition για να μας ενημερώει σχετικά με την ασφάλειά τους.

Σκόρδο: Γεύση και υγεία

Υπάρχουν superfoods που δίνουν γεύση στο φαγητό χωρίς να μας δίνουν θερμίδες; Φυσικά και ένα από αυτά είναι και το σκόρδο! Ο Διαιτολόγος Πάρης Παπαχρήστος μιλάει για το σκόρδο και όλα τα οφέλη που μπορεί να έχει στην υγεία μας αναλύοντας κάποια ερευνητικά δεδομένα. Εκτός από τα θρεπτικά του συστατικά, δίνει νοστιμιά στο φαγητό και μας επιβεβαιώνει ότι η φαντασία στη μαγειρική και η χρήση μπαχαρικών είναι πολύ καλή ιδέα! 

 

Υπάρχουν θρεπτικές τηγανητές πατάτες;

Οι τηγανητές πατάτες είναι το αγαπημένο φαγητό πολλών ανθρώπων και πόσο μάλλον των παιδιών. Όπως μας λέει η Μαίρη Μιχελή στη διατροφή μας έχουν θέση ακόμα κι αυτές! Η κανονική μερίδα είναι 10 στικ πατάτας. Οι σπιτικές πατάτες έχουν περίπου 250 θερμίδες, οι πατάτες που τρώμε απ' έξω φτάνουν στις 400 θερμίδες. Δε χρειάζεται να στερηθούμε την αγαπημένη μας γεύση βέβαια, απλά να την εντάξουμε σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα και να μην επιλέξουμε και δεύτερο τηγανητό τρόφιμο ή να προτιμήσουμε να κάψουμε τις θερμίδες που πήραμε μέσω της γυμναστικής!

 

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος