Συστάσεις Διατροφής

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη βιταμίνη D

της Νίκας Κάσδαγλη
10 Ιανουαρίου 2016
21525 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
gynaka pinei tsai kai apolamvanei ton hlio

Photo source: www.shutterstock.com

Μέσα από αυτό το quiz, θα ανακαλύψετε όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για την βιταμίνη D, διαπιστώνοντας τη σημασία της ύπαρξής της στην καθημερινή διατροφή. Ουσιαστικά, με τον όρο «βιταμίνη D» αναφερόμαστε σε δύο ενώσεις. Πρόκειται δηλαδή για ένα σύμπλεγμα δύο βιταμινών, της βιταμίνης D2 (εργοκαλσιφερόλη) και της βιταμίνης D3 (χοληκαλσιφερόλη).

Ο ρόλος της βιταμίνης D είναι πολύ σημαντικός για τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των οστών, των μυών και των δοντιών. Συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνη για την αύξηση της εντερικής απορρόφησης του ασβεστίου και την ενεργή μεταφορά του φωσφόρου στο έντερο.


Διαβάστε επίσηςΒιταμίνη D: Πώς μπορεί να σου φανεί χρήσιμη! [Δωρεάν EBOOK]


Συμβάλλει έτσι στην ανάπτυξη του σκελετού στα παιδιά και στη διατήρηση της οστικής μάζας στους ενήλικες. Πέρα όμως από αυτά, πολλαπλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τον προστατευτικό της ρόλο και στην πρόληψη πολλών ακόμη νοσημάτων.

Από πού όμως προέρχεται και σε ποια κατηγορία βιταμινών ανήκει; Πώς διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες βιταμίνες και ποια είναι η δράση της στο σώμα;

Άλλο ένα απαραίτητο στοιχείο αφορά στη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης D. Η ποσότητα που χρειάζεται κάποιος ημερησίως εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ποιες είναι oι ημερήσιες ανάγκες στη βιταμίνη αυτή και πού θα τη βρείτε; Ανακαλύψτε όλες τις διαιτητικέςπηγές της, αλλά και τις τροφές που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα στη βιταμίνη αυτή σε σχέση με άλλες.

Οι ανάγκες ωστόσο για αυξημένη πρόσληψη της βιταμίνης D μπορούν να αυξηθούν σε διάφορες καταστάσεις. Μάθετε ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κίνδυνου για την ανεπάρκειας της βιταμίνης D , και ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψή της για κάποιες από αυτές.

Τέλος, ενημερωθείτε αναλυτικά και ξεχωρίστε τα συμπτώματα που μπορούν να προκληθούν από την έλλειψη, την τοξικότητα, αλλά και την ανεπάρκεια της βιταμίνης.

Απαντήστε λοιπόν στις παρακάτω ερωτήσεις και θα γνωρίστε όλα όσα χρειάζονται για τη γνωστή σε όλους, «βιταμίνη του ήλιου».

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Vitamin D: importance in the prevention of cancers, type 1 diabetes, heart disease, and osteoporosis. Michael F Holick. Am J Clin Nutr 2004;79:362–71.

National Institutes of Health Office of Dietary Supplements.Dietary supplement fact sheet: Vitamin D. Last updated November 13, 2009. Available at: http://dietary-supplements.info.nih.gov/factsheets/vitamind.asp. Accessed November 2009.

Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Institute of Medicine. 2011November 30.

US Department of Agriculture. National Nutrient Database for Standard Reference. Available at: http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/Data/Other/vit_d99.pdf. Accessed: February 28, 2005.

Barbara L. Mark, Jo Ann S. Carson. Vitamin D and Autoimmune Disease—Implications for Practice from the Multiple Sclerosis Literature. Journal of the American Dietetic Association. March 2006; 106 (3): 418–424.

Νίκα Κάσδαγλη
Νίκα Κάσδαγλη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος