Κουζίνα

Γαστρονομικό ταξίδι στην Ιαπωνία

05 Νοεμβρίου 2024
3375 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
tokyo to apogeuma

Photo Source: www.canva.com

Η Ιαπωνία (γνωστή και ως χώρα του «Ανατέλλοντος Ηλίου) είναι ένας εξωπραγματικός προορισμός που συνδυάζει το αρχαίο και το φουτουριστικό ταυτόχρονα. Μεταφέρεσαι σε έναν άλλο κόσμο, μία εντελώς διαφορετική νοοτροπία, η οποία καταφέρνει να συνδυάσει την ευγένεια, την απλότητα και την ηρεμία, με την τεχνολογία και το anime.

Λίγα λόγια για την ταξιδιωτική μου εμπειρία

Επέλεξα να κάνω αυτό το ταξίδι με οργανωμένο μικρό γκρουπ, ώστε να μπορέσω σε λίγες ημέρες να δω αρκετούς προορισμούς, στηριζόμενη στην εμπειρία των οδηγών μας οι οποίοι ήταν καταπληκτικοί. Ήταν η ιδανικότερη επιλογή, δεδομένου ότι, παρότι όλοι έχουμε στο μυαλό μας ότι η Ιαπωνία είναι από τις πιο προηγμένες τεχνολογικά χώρες, οι κάτοικοι γενικά δεν μιλούν αγγλικά, δεν υπήρχε αγγλικό μενού σε όλα τα μαγαζιά, τα πάντα είναι σε ιδεογράμματα (ακόμα και οι αριθμοί σε κάποιες περιπτώσεις) και γενικά προτιμούν τις συναλλαγές με μετρητά! Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν μία μικρή δυσκολία όταν την επισκέπτεσαι για πρώτη φορά.

Επίσης, το Τόκυο είναι μία τεράστια πόλη (είναι η μεγαλύτερη Μητροπολιτική Περιοχή στον κόσμο), με πολύ μεγάλο δίκτυο συγκοινωνιών. Ειδικά όσον αφορά τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό & τρένο) οι διαφορετικές έξοδοι ενός μόνο σταθμού μπορεί να είναι από 3 έως 200, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθείς. Ακόμα και οι Ιάπωνες tourist guides που είχαμε έψαχναν τις εξόδους και τις γραμμές. Επίσης, το Τόκυο έχει πολλές διαφορετικές μεταξύ τους περιοχές. Άλλη περιοχή είναι πιο διάσημη για την τεχνολογία και τα gadget, άλλη περιοχή για τους ναούς, άλλη περιοχή για τα κάστρα, άλλη για τα υπαίθρια fish market κλπ. Όλα είναι μεγάλα και έντονα στο Τόκυο, παντού φώτα, μεγάφωνα, διαφημίσεις, κόσμος, γενικά μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Πέρα από το Τόκυο, επισκέφθηκα το Κιότο, την Οσάκα, τη Χιροσίμα, το Κόμπε, την περιοχή του Fuji, κάποιες υπέροχες περιοχές στην επαρχία και τη νήσο Μιγιατζίμα.

Φαγητό στην Ιαπωνία

Η Γιαπωνέζικη κουζίνα δεν είναι μόνο το sushi που οι περισσότεροι μπορεί να έχετε κατά νου. Τα βασικά στοιχεία που παρατήρησα στα πιάτα είναι το ρύζι και η σόγια, την οποία χρησιμοποιούν σε μορφή σούπας, όπως η σούπα misho και το τόφου, που πολλές φορές συνοδεύουν το γεύμα. Γενικά, είναι σύνηθες το γεύμα να αποτελείται από μικρά πιατάκια που συνοδεύουν κάποιο κυρίως πιάτο.

Πρωινό γεύμα

Οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν για πρωινό περίπου αυτά που τρώνε και στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας ή αυτά που έχουν περισσέψει από την προηγούμενη ημέρα. Στα ξενοδοχεία έχεις την επιλογή και του «δυτικού πρωινού», αλλά σαφώς αξίζει να δοκιμάσεις το Japanese πρωινό το οποίο περιλαμβάνει σαλάτες, φρούτα, noodles, γλυκιά ομελέτα (tamagoyaki), ρύζι, edamame (φασόλια σόγιας), τόφου, σούπα misho, ζωμό dashi (ζωμός ψαριού), φύκια, tempura (τηγανιτά λαχανικά, τόφου, θαλασσινά με κουρκούτι), σούπα ψαριού και σούπα μοσχαριού. Κάτι που παρατήρησα σε όλους τους μπουφέδες πρωινού είναι τα natto, φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση και είναι σε κολλώδη μορφή (σαν μουχλιασμένα φασόλια). Η όψη και η μυρωδιά τους με απώθησε από το να τα δοκιμάσω, ωστόσο αρέσουν σε αρκετούς.

Μεσημεριανό και βραδινό

Εδώ οι επιλογές είναι αμέτρητες και μπορεί να διαφοροποιούνται λίγο αναλόγως την περιοχή. Δοκίμασα τα εξής:

Ramen

Σούπα με διάφορα noodles (udon, soba, rice, egg - αναλόγως την περιοχή μπορεί να βρεις noodles διαφορετικού πάχους και σύστασης), ζωμό, λαχανικά, φύκια, αυγό και κοτόπουλο ή μοσχάρι ή χοιρινό ή θαλασσινά ή τόφου.

Sushi

Μπορείς να βρεις τυλιχτά ρολάκια, sashimi (ωμό ψάρι σε φέτες), nigiri (μικρή μπαλίτσα ρυζιού που πάνω της έχει ψάρι ή θαλασσινά ή ομελέτα).

Gyoza

Γεμιστά ζυμαρικά στον ατμό ή τηγανητά. Βρήκα ακόμα και matcha gyoza, των οποίων το ζυμάρι είχε matcha και ήταν πράσινα.

Kobe & Wagyu

Εκλεκτό γιαπωνέζικο μοσχάρι.

Okonomiyaki

Κάτι σαν πίτσα με βάση το αυγό, στην οποία βάζουν λαχανικά, noodles και άλλα συστατικά της επιλογής του πελάτη. Το ψήνουν σε πλάκα σαν τηγάνι, μπροστά στον πελάτη και αποτελεί σπεσιαλιτέ των περιοχών Χιροσίμα και Οσάκα. Είναι τόσο δημοφιλές, που σε αυτές τις πόλεις υπάρχουν κτήρια μόνο με μαγαζιά που φτιάχνουν okonomiyaki.

Kushiyaki

Καλαμάκια στα κάρβουνα, από κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά, λαχανικά, ψάρι.

Takoyaki

Τηγανητή μπάλα από κουρκούτι άλευρου, με γέμιση χταποδιού.

Tempura

Θαλασσινά, λαχανικά, κοτόπουλο ή κρέας, σε κουρκούτι από αλεύρι, τηγανητά.

Tonkatsu

Χοιρινό παναρισμένο με panko (τριμμένη φρυγανιά).

Yakitori

Σουβλάκι κοτόπουλο στα κάρβουνα.

Teppanyaki

Γεύμα μαγειρεμένο σε ειδική σιδερένια πλάκα.

Onigiri

Κολλώδης μπάλα ρυζιού η οποία περιέχει διάφορα συστατικά.

Mochi

Κέικ από κολλώδες ρύζι που συνήθως έχει γέμιση στο εσωτερικό.

Dorayaki

Pancake γεμιστό (που πιστεύεις ότι έχει πραλίνα σοκολάτας στο εσωτερικό, αλλά τελικά είναι γλυκιά πάστα από κόκκινα φασόλια).

Εστιατόρια

Πολλά εστιατόρια είναι πολύ μικρούλια, ουσιαστικά αποτελούνται από έναν μακρόστενο διάδρομο, με λίγα σκαμπό, όπου τρως μπροστά στον χώρο που παρασκευάζεται το φαγητό σου. Μπορεί η χωρητικότητα του μαγαζιού να είναι για 6 άτομα, ωστόσο οι ιάπωνες δεν κάθονται πολλή ώρα για φαγητό, με αποτέλεσμα ο κόσμος να ανανεώνεται διαρκώς. Οι Ιάπωνες γενικά στήνονται σε ουρές, αλλά μη σε αποτρέψει από το να περιμένεις να φας στο μαγαζί που θέλεις, η ουρά προχωράει σχετικά γρήγορα.

Είναι επίσης σύνηθες πολλά μαγαζάκια να είναι οικογενειακά, όπου βλέπεις τα μέλη της οικογένειας να μαγειρεύουν και να σερβίρουν.

Υπάρχουν και μαγαζιά στα οποία κάθεσαι στο πάτωμα, σε τατάμι, για να φας σε κοντά τραπεζάκια που μπορεί να είναι για λίγα ή για περισσότερα άτομα. Σε αυτά τα μαγαζιά χρειάζεται να βγάλεις τα παπούτσια σου στην είσοδο.

Markets

Τα mini και supermarket στην Ιαπωνία, τύπου 7eleven και lawsons, σώζουν ζωές όταν θέλεις να φας κάποιο σνακ ή κάποιο γεύμα σε χαμηλή τιμή ή σε ώρες που δεν μπορείς να κάτσεις σε εστιατόριο. Έχουν πολύ μεγάλη ποικιλία, από σάντουιτς αλμυρά και γλυκά, ξηρούς καρπούς, περίεργα κράκερ και τσιπς, μπάλες ρυζιού (onigiri), sushi, noodles, ramen, σαλάτες, σφολιατοειδή, mochi, dorayaki κα

Μην αμελήσετε να επισκεφθείτε και τις υπαίθριες αγορές, όπως το Tsukiji market, η οποία είναι η πιο γνωστή ψαραγορά με πολλά street foods, εστιατόρια sushi και αγορές αφυδατωμένων θαλασσινών.

Κανόνες συμπεριφοράς στο φαγητό

Μπορεί να σας ακουστεί περίεργο αλλά οι Ιάπωνες έχουν κάποιους κανόνες καλής συμπεριφοράς φαγητού, όπως:

  • Ησυχία την ώρα του γεύματος, κάτι που σημαίνει ότι καλό είναι να μιλάτε πολύ σιγά και ιδανικά να μην μιλάτε στο κινητό.
  • Τρώτε μέσα στα μαγαζιά και όχι στο δρόμο (στην Ιαπωνία θα παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχουν στο δρόμο κάδοι σκουπιδιών, με τη λογική ότι εκεί που θα φάτε, εκεί θα αφήσετε τα σκουπίδια)
  • Chopsticks: σας δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε πιρούνι και κουτάλι, αλλά εάν επιλέξετε τα chopsticks είναι καλό να μην τα ακουμπάτε πάνω στο πιάτο σας, αλλά σε ειδικό σκεύος/ στήριγμα που θα σας δώσουν και να μην καρφώνετε το φαγητό σας με αυτά.
  • Αποφύγετε να πιάσετε τα τρόφιμα με το χέρι.
  • Όταν τελειώσετε αφήστε τα σκεύη στην αρχική του θέση.
  • Τις σούπες και το ζωμό από τα ramen μπορείτε να τα ρουφήξετε/ πιείτε από το μπολ που σας σέρβιραν. Μάλιστα, το να κάνετε και θόρυβο τύπου «σλουρπ» στο τέλος, είναι ένδειξη ότι απολαύσατε το γεύμα σας!

Η Ιαπωνία είναι μια μαγική χώρα, η οποία θέλει πολλή εξερεύνηση. Τα παραπάνω είναι όσα πρόλαβα και ήθελα να δοκιμάσω, με βαση τις γευστικές μου προτιμήσεις. Ελπίζω να καταφέρω να την ξαναεπισκεφθώ, ώστε να σας δώσω το «γαστρονομικό ταξίδι στην Ιαπωνία – μέρος Β’».

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.