Διατροφή

Αυτό που τρως είναι υγιεινό;

της Ξένιας-Μαρίας Παπαναστασίου
03 Απριλίου 2017
23763 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
gynaika pou perivalete apo frouta kai laxanika

Photo source: www.bigstockphoto.com

Καθημερινά στο γραφείο μου συναντώ ανθρώπους που με ρωτάνε πόσο υγιεινό είναι το ένα ή το άλλο τρόφιμο, αν «παχαίνει», πόσες θερμίδες μπορεί να έχει κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο και πολλά άλλα ερωτήματά τους νιώθοντας έτσι την ανασφάλεια που τους έχει προκαλέσει ο καταιγισμός «υγιεινών» τροφίμων που δέχονται επί καθημερινή βάση. Όλοι μιλάνε για υγιεινά και μη υγιεινά τρόφιμα ή για τρόφιμα που «παχαίνουν» και «αδυνατίζουν».

Τι σημαίνει όμως υγιεινό τρόφιμο;

Είμαι σίγουρη πως ακόμα νιώθετε πολύ μπερδεμένοι. Αν και ακόμα δεν υπάρχει σαφής ορισμός, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), υγιεινό είναι ένα τρόφιμο το οποίο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, δεδομένου ότι στην ετικέτα αναγράφονται και τα ποσά των μονο- και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και σε νάτριο (αλάτι).

Επιπλέον, θα πρέπει το τρόφιμο αυτό να αποδίδει ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό παρέχοντάς του βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, φυτικές στερόλες, ευεργετικές για όσους παρουσιάζουν υψηλές τιμές χοληστερόλης ή χαμηλά σε λακτόζη για εκείνους που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Τέλος, ένα τρόφιμο για να θεωρείται υγιεινό θα πρέπει να είναι και ασφαλές για κατανάλωση και όχι επιβαρυμένο με τοξικά, χημικά ή άλλα πρόσθετα που επιβαρύνουν την υγεία μακροπρόθεσμα.

Εσείς γνωρίζετε πόσο υγιεινά είναι όλα αυτά τα τρόφιμα που καταναλώνετε; Για να το ανακαλύψετε κάντε το παρακάτω quiz!

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

https://en.wikipedia.org/wiki/Health_food

http://www.treehugger.com/green-food/what-healthy-food.html

http://www.foodprocessing.com/industrynews/2016/fda-updates-definition-of-healthy/

http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/consumers/consumers_info

Slavin J., Whole grains and human health, Nutrition Research Reviews (2004), 17, 99-110

Ξένια - Μαρία Παπαναστασίου
Ξένια - Μαρία Παπαναστασίου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.