Ψυχολογία

Η επιστήμη της έλξης

της Ελίνας Τσιούλη
20 Δεκεμβρίου 2015
24153 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
zeugari pou phgainei volta me to autokinhto

Η ερωτική έλξη αποσκοπεί στη δημιουργία ερωτικών σχέσεων, με σκοπό την έκφραση της ερωτικής επιθυμίας και τη βίωση ερωτικής ικανοποίησης.

Τελικά, με ποια κριτήρια αποφασίζουμε το με ποιον θα βγούμε ραντεβού, θα κάνουμε σχέση, αλλά και το ποιον θα παντρευτούμε; Πολλοί άνθρωποι διατείνονται ότι έχουν εντοπίσει τα κριτήρια που καθορίζουν την επιλογή του συντρόφου τους. Και παρόλο που είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η πρώτη ματιά αρκεί για την επιλογή του συντρόφου η πρώτη ματιά φαίνεται να είναι η αφετηρία της βίωσης ή όχι ερωτικής έλξης.

Στο κουίζ που ακολουθεί, επιχειρείται να εξηγηθεί επιστημονικά ο τρόπος με τον οποίο ερωτευόμαστε. Γίνεται αναφορά στα σωματομορφικά δεδομένα που επηρεάζουν την ερωτική έλξη, τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, την εμπλοκή της οσφρητικής λειτουργίας στο μυστήριο του έρωτα και αναλύονται τα βιοσωματικά και ορμονολογικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν την ελκυστικότητα.

Βέβαια, το συμπέρασμα είναι ένα: ότι καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός και τα κριτήριά του για το ποιον, πότε και πώς θα ερωτευτεί είναι απολύτως υποκειμενικά...

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Melanie Axelrod. Men Can Smell Fertility, Study Says. www.abc news.go.com

Adam Hadhazy. Do Pheromones Play a Role in Our Sex Lives? Scientific American. www.scientificamerican.com/article/pheromones-sex-lives/

Helen Fisher (1993). The Biology of attraction. Psychology Today

Ελίνα Τσιούλη
Ελίνα Τσιούλη Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια M.Sc.