Λεξικό Διατροφής

Νάτριο

19 Ιανουαρίου 2017
7473 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
natrio

Photo source: www.bigstockphoto.com

Χημικό στοιχείο (Na) από την ομάδα των αλκαλιμετάλλων, με ατομικό αριθμό 11. Απαντάται στη φύση είτε ως μεμονωμένο στοιχείο (στοιχειακή μορφή) είτε συζευγμένο με άλλα στοιχεία. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για τον άνθρωπο καθώς πολλές κυτταρικές λειτουργίες εξαρτώνται από το νάτριο, καθιστώντας το έναν από τους πιο σημαντικούς ηλεκτρολύτες. Καθώς λόγω ηλεκτρονιακής δομής βρίσκεται συζευγμένο με πολλά διαφορετικά μόρια, ανάλογα την ένωση που σχηματίζει αποκτά και έμμεσα άλλους βιολογικούς ρόλους. Οι πιο κοινές ενώσεις νατρίου είναι το χλωριούχο νάτριο (NaCl - το κοινό σε όλους μας αλάτι), το οξύ γλουταμινικό νάτριο (ως πρόσθετο τροφίμων) και η μαγειρική σόδα (Na2CO3).

Πού βρίσκεται στον οργανισμό;

Το νάτριο αποτελεί το κύριο στοιχείο των εξωκυττάριων υγρών του σώματος, γεγονός που υπογραμμίζει και τη σημασία του για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς αλλαγές στις συγκεντρώσεις του, οδηγούν σε ωσμωτικές αλλαγές στα κύτταρα και τους ιστούς. Συγκεκριμένα, αποτελεί το μόριο κλειδί για τη διακίνηση υγρών μέσα και έξω στα κύτταρα, προκαλώντας είτε διόγκωση/οίδημα είτε αφυδάτωση των κυττάρων, ενώ ρυθμίζει/συμμετέχει και σε άλλες πολλές βιοχημικές διαδικασίες όπως είναι η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.

Πώς επηρεάζει την υγεία;

Παθολογικές καταστάσεις όπως νεφρική ή ηπατική νόσος, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ασιτία, αφυδάτωση και αρτηριακή υπέρταση επηρεάζουν και επηρεάζονται από τα επίπεδα νατρίου στο αίμα. Ακραίες διαταραχές των συγκεντρώσεών του ενδέχεται να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες έως και θάνατο. Οι φυσιολογικές συγκεντρώσεις νατρίου στο αίμα είναι κατά μέσο όρο ~145mmol/Lt.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.