Καρδιαγγειακά

Νέα όπλα στη μάχη κατά της υπέρτασης

της Ελένης Δελβινιώτη
25 Ιανουαρίου 2016
19593 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Νέα όπλα στη μάχη κατά της υπέρτασης

Photo source: www.bigstockphoto.com

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν το ένα τρίτο των θανάτων οφείλεται στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε υπέρταση οφείλεται το 45% των θανάτων από καρδιακή νόσο και το 51% των θανάτων από εγκεφαλικό. Καθώς περνάει η ηλικία, τα ποσοστά υπέρτασης αυξάνονται και στα δύο φύλα. Όμως και εξαιτίας της εμμηνόπαυσης, η αυξημένη πίεση και ειδικά η αυξημένη συστολική πίεση, είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Τα καλά νέα είναι ότι κάποιες μορφές υπέρτασης μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής. Αν πάλι έχετε αυξημένη πίεση, πέρα από τις βασικές συστάσεις για την υπέρταση όπως ο περιορισμός του νατρίου και η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, έρχονται στο φως νέα δεδομένα πάνω σε τροφές που περιέχουν ουσίες που βοηθούν στον έλεγχο της πίεσης.

Ποιές τροφές βοηθούν στον έλεγχο της πίεσης;

Βατόμουρο

Το οξειδωτικό στρες προκαλεί την παραγωγή υπεροξειδίων, καταστρέφοντας το ενδοθήλιο των αρτηριών. Η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου συντελεί στην ανάπτυξη υπέρτασης. Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ευνοούν την αγγειοδιαστολή κυρίως στις περιφερικές αρτηρίες με αποτέλεσμα τη μείωση της πίεσης. Σε μια πρόσφατη κλινική δοκιμή που έγινε σε υπερτασικές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, χορήγησαν 22γρ βατόμουρο σε σκόνη που ισοδυναμεί με 1 φλιτζάνι φρέσκα βατόμουρα για 8 εβδομάδες. Και τα αποτελέσματα; Η συστολική πίεση μειώθηκε κατά 5,1% και η διαστολική κατά 6,3%.

Σκόρδο

Στη μάχη κατά της υπέρτασης έχουμε νέα δεδομένα και από μια μελέτη που συγκέντρωσε στοιχεία από πολλές έρευνες για τα συμπληρώματα σκόρδου και τη συμβολή τους στη μείωση της πίεσης. Πολλές από τις αντιοξειδωτικές και αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες του σκόρδου οφείλονται στην ουσία αλλισίνη που περιέχει. Το ωμό σκόρδο συνοδεύεται από δυσάρεστες για τους καταναλωτές οσμές και μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές αλλά και αλλεργικές αντιδράσεις. Η αλλισίνη είναι γενικά μια ασταθής ένωση. Όταν χρησιμοποιούνται όμως μέθοδοι όπου το σκόρδο συνθλίβεται, απελευθερώνεται περισσότερη αλλισίνη. Πέρα από την αλλισίνη, υπάρχουν κι άλλα διπεπτίδια στο σκόρδο που παίζουν ρόλο στο σύστημα ρύθμισης της πίεσης. Στις μελέτες που αναλύθηκαν χρησιμοποιήθηκε σκόρδο σε σκόνη ή παλαιωμένα εκχυλίσματα ή έλαιο. Σε υπερτασικούς, τα συμπληρώματα σκόρδου μπορεί να ρίξουν τη συστολική πίεση κατά 3,75mm Hg και τη διαστολική πίεση κατά 3,39mm Hg. Οι περισσότερες μελέτες αφορούσαν συμπληρώματα σκόρδου σε δόσεις 600mg με 900mg. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες να διερευνήσουν σε βάθος χρόνου τη σχέση ανάμεσα στο σκόρδο και στην αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, απαιτούνται μελέτες για την ασφάλεια των συμπληρωμάτων σκόρδου.

Συμπερασματικά

Κλείνοντας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι αν έχετε αυξημένη πίεση, μπορείτε να εντάξετε τα βατόμουρα στη διατροφή σας ακολουθώντας παράλληλα έναν γενικότερα ισορροπημένο τρόπο ζωής. Σίγουρα δεν θα σας βλάψουν. Για τα συμπληρώματα σκόρδου, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας πριν τα χρησιμοποιήσετε, καθώς δεν υπάρχει κάποια επίσημη οδηγία από τους αρμόδιους οργανισμούς υγείας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

http://www.who.int/cardiovascular_diseases/publications/global_brief_hypertension/en/

Sarah A. Johnson et al, Daily Blueberry Consumption Improves Blood Pressure and Arterial Stiffness in Postmenopausal Women with Pre- and Stage 1-Hypertension: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial, J Acad Nutr Diet. 2015 Mar;115(3):369-77Cassidy A, O'Reilly É, Kay C, et al. Habitual intake of flavonoid subclasses and incident hypertension in adults. Am J Clin Nutr 2011;93(2):338-347.

Moze et al. Phenolics in Slovenian bilberries (Vaccinium myrtillus L.) and blueberries (Vaccinium corymbosum L.), J Agric Food Chem. 2011;59(13):6998-7004.

Wang HP1, Yang J, Qin LQ, Yang XJ, Effect of Garlic on Blood Pressure: A Meta-Analysis. J Clin Hypertens (Greenwich). 2015 Jan 5.

Ελένη Δελβινιώτη
Ελένη Δελβινιώτη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος