Καρδιαγγειακά

Πώς επηρεάζει το αλάτι την υγεία της καρδιάς;

28 Ιουνίου 2016
26499 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kardia mesa se piato kai alati

Photo source: www.bigstockphoto.com

Στις 7.6.2016 εμφανίστηκα στην εκπομπή On ΕΡΤ της Κρατικής Τηλεόρασης με τους δημοσιογράφους Ελένη Χρονά και ο Ανδρέα Ροδίτη. Βασικό θέμα της συζήτησης μας ήταν τα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα από μία πρόσφατη μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» και η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμα και τα άτομα που δεν έχουν υπέρταση και τρώνε λίγο αλάτι, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση εμφράγματος, εγκεφαλικού ή αιφνιδίου θανάτου, σε σχέση με άτομα που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλατιού. Οι επιστήμονες της μελέτης συσχέτισαν την ποσότητα κατανάλωσης νατρίου (αλατιού) με την πιθανότητα καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

Πόσο αλάτι να καταναλώνω;

Η συγκεκριμένη μετα-ανάλυση βασίσθηκε στην συνδυασμένη ανάλυση τεσσάρων προγενέστερων μελετών, με 133.188 εθελοντές από 49 χώρες (οι 63.550 είχαν υπέρταση). Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Κλινικής Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, στον Καναδά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι μια διατροφή χαμηλή σε αλάτι είναι εξίσου επικίνδυνη για την υγεία της καρδιάς αφού όπως έδειξαν μία ποσότητα μικρότερη από τα 3 γραμμάρια αλάτι την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο όσο και η κατανάλωση πολύ αλατιού, σε άτομα με αρτηριακή πίεση.

Συστάσεις για την κατανάλωση αλατιού

Οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες για υγιείς ανθρώπους αναφέρουν ως όριο τα 2.300 mg νατρίου (1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι) την ημέρα και για τα υπερτασικά άτομα τα 1.500 mg νατρίου (εμπεριέχεται το κρυμμένο αλάτι).

Η μελέτη έδειξε ότι καρδιαγγειακό κίνδυνο διατρέχουν τόσο οι εθελοντές που έχουν υπέρταση και καταναλώνουν ποσότητα αλατιού μεγαλύτερη από 6.000 mg νατρίου την ημέρα, αλλά και όσοι κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα από τα 3.000 mg νατρίου την ημέρα).

Επίσης, έδειξε ότι μια διατροφή χαμηλή σε αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 26% στα άτομα χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση και κατά 34% στα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι αντιδράσεις από τα «αιρετικά ευρήματα» ήταν πολλές και οι περισσότεροι οργανισμοί και επιστημονικοί φορείς αμφισβήτησαν ευρέως την εγκυρότητα τους. Τόσο η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ), το Κέντρου Διατροφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έσπευσαν να εκδώσει την κριτική τους αναφέροντας ότι στηρίζεται σε εσφαλμένες εκτιμήσεις για την πρόσληψη νατρίου και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε χαλάρωση των ανησυχιών σχετικά με τις επιπτώσεις του αλατιού

Χάρης Δημοσθενόπουλος
Χάρης Δημοσθενόπουλος Κλινικός Διαιτολόγος & Βιολόγος, M.Med.Sci. S.R.D.

O Xάρης Δημοσθενόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές (PostGraduate Diploma-MMedSci) και υποψήφιος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγγραφέας του βιβλίου "Διατροφή στο Διαβήτη - Μια «γλυκιά»... συνήθεια" των εκδόσεων medNutrition.