Καρδιαγγειακά

Παίζει ρόλο το είδος της πρωτεΐνης στην υγεία της καρδιάς;

από τη Μέρσυ Κούσκου
27 Ιουνίου 2017
24165 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
fytikes kai zwikes phges prwteinis

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα οφέλη μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικά τρόφιμα μπορούν να επεκταθούν πέρα ​​από την απλή αποφυγή κορεσμένων ζωικών λιπών

Πηγή: nutritionfacts.org

Πώς η πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις; Η πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών φαίνεται να είναι προστατευτική; Γνωρίζουμε ότι η ποιότητα και η ποσότητα του λίπους σχετίζονται στενά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας. Αλλά τι συμβαίνει με την πρωτεΐνη; Τις απαντήσεις αυτές κλήθηκε να απαντήσει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Χάρβαρντ σε μεσήλικες άνδρες, όπου εξέτασε τη σχέση της διατροφικής πρωτεΐνης με τον κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας. Φάνηκε ότι ανεξάρτητα από την πρωτεϊνική πηγή και το λίπος που τη συνοδεύει, η ποσότητα της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης δε σχετίζεται με τις καρδιακές παθήσεις.

Τι συμβαίνει όμως με την ποιότητα της πρωτεΐνης;

Σύμφωνα με τη μελέτη, δεν παρατηρήθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ της συνολικής διαιτητικής πρωτεΐνης και του κινδύνου καρδιοπάθειας σε αυτή την ομάδα ανδρών. Ωστόσο, η υψηλότερη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας σε άνδρες που δεν έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη. Παρ’ όλα αυτά, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών.

Επίσης, παρατήρησαν μια σημαντική αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης φυτικών πρωτεϊνών και του κινδύνου σοβαρών καρδιακών παθήσεων. Άρα, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώνεται με την κατανάλωση περισσότερων φυτικών και λιγότερων ζωικών τροφίμων, ακόμη και ανεξάρτητα από το λίπος που συνοδεύει τα τελευταία.

Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι φυτικές τροφές έχουν ανεξάρτητες επιδράσεις, που μπορεί να ευνοούν την αντίστροφη σχέση μεταξύ της φυτικής πρωτεΐνης και της πίεσης του αίματος. Δηλαδή, η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, εκτός των άλλων ευεργετικών επιδράσεων για την υγεία, συμβάλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ποια συμπεράσματα προκύπτουν;

Είναι εμφανές ότι τα οφέλη μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά μπορούν να επεκταθούν πέρα ​​από την υψηλή πρόσληψη βιταμινών και την αποφυγή των κορεσμένων ζωικών λιπών.

Επιπλέον, τα ερευνητικά δεδομένα ενισχύουν γενικά τις τρέχουσες συστάσεις για υψηλή πρόσληψη φυτικών προϊόντων, ως μέρος των συνολικών προσεγγίσεων για την πρόληψη και τον έλεγχο των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου και την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Το μεσογειακό μοντέλο διατροφής περιέχει ποικιλία, μέτρο και ισορροπία και η υιοθέτηση του είναι η πιο υγιεινή επιλογή για την καρδιά σας!

  • Δώστε έμφαση στους σύνθετους, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, με την καθημερινή κατανάλωση δημητριακών, ζυμαρικών και ψωμιού ολικής άλεσης.
  • Καταναλώστε καθημερινά φρούτα και λαχανικά.
  • Η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων συστήνεται σε καθημερινή βάση.
  • Εβδομαδιαία μπορούν να καταναλώνονται τα ψάρια, τα πουλερικά και τα αυγά.
  • Καταναλώστε όσπρια σε εβδομαδιαία βάση και συνδυάστε τα με ρύζι ή ψωμί.
  • Χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους στη διατροφή σας.
  • Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 1-2 φορές το μήνα.
  • Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση σας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες!
  • Συνδυάστε τη σωματική άσκηση με τη μεσογειακή διατροφή για βέλτιστη καρδιαγγειακή υγεία.
Μέρσυ Κούσκου
Μέρσυ Κούσκου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.