Οικογένεια

Πρωινό γεύμα… πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά;

13 Νοεμβρίου 2013
15015 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Πρωινό γεύμα… πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά;

Καλησπέρα σας! Kοντά σας στο μικρόφωνο, η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

Είστε γονείς; Δύσκολος ο ρόλος σας... για αυτό θα σας καθοδηγήσω σε ένα βαθμό ώστε να μεγαλώσετε υγιή παιδιά.

Στο σημερινό podcast, θα ασχοληθούμε με το πρωινό γεύμα και ποια είναι η αξία του στη διατροφή των παιδιών.

Σαν γονείς υποθέτω ότι όλοι σας έχετε αντιμετωπίσει δυσκολίες στην πρωινή προετοιμασία του παιδιού για το σχολείο. Άγχος και νεύρα για να σηκωθεί εγκαίρως, να ντυθεί, να πλυθεί, να φάει το πρωινό του. Μια καθημερινή ρουτίνα που πολλές φορές προκαλεί εντάσεις και καβγάδες. Πόσες φορές φωνάζετε το παιδί σας να έρθει στο τραπέζι για πρωινό και το μόνο που ακούτε είναι «μαμά, μπαμπά 5 λεπτά ακόμα». Μην υποκύπτετε και του κάνετε το χατίρι.… το πρωινό πραγματικά είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και πρέπει να γίνει καθημερινή συνήθεια.

Πως και που βοηθάει ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό;

Πλήθος μελετών έχουν αναγνωρίσει την αξία του πρωινού στην σωματική, αλλά και την πνευματική υγεία του παιδιού.

Μείωση της όρεξης

Ανησυχείτε μήπως ως γονείς αν το παιδί σας αναπτύσσετε σωστά; Έχει το παιδί σας παραπανίσια κιλά; Να ένας πρώτος λόγος να καθιερώσετε το πρωινό γεύμα. Η κατανάλωση πρωινού μειώνει την πείνα και ως εκ τούτου βοηθάει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους του παιδιού. Τα παιδιά που τρώνε καθημερινά πρωινό φαίνεται ότι έχουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Κάλυψη αναγκών σε θρεπτικά συστατικά

Αν πάλι δεν σας ανησυχεί το βάρος του παιδιού, φροντίστε με το πρωινό γεύμα να εξασφαλίσετε την ποιότητα στη διατροφή του παιδιού. Η συστηματική κατανάλωση πρωινού συμβάλλει στην κάλυψη των απαιτήσεων που έχει το παιδί σας σε θρεπτικά συστατικά. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα του πρωινού καλύπτουν τις ανάγκες του σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, ενώ τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Ε και φυτικών ινών.

Γνωσιακή ικανότητα

Πήρατε μήπως βαθμούς ή ο δάσκαλος σας ενημέρωσε ότι η σχολική απόδοση του παιδιού είναι πεσμένη; Και εδώ μπορεί να βοηθήσει το πρωινό! Η κατανάλωση πρωινού έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη γνωσιακή ικανότητα του παιδιού, στη μνήμη, στη συμμετοχή του παιδιού στο μάθημα, στην προσοχή, στην αντίληψη και στην απόδοσή του. Ένα παιδί που έχει καταναλώσει πρωινό έχει καλύτερη διάθεση και υψηλότερες σχολικές επιδόσεις.

Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις άρνησης του πρωινού;

Ωραία και τώρα θα σκεφτείτε… «ξέρω πόσο σημαντικό είναι το πρωινό.. αλλά τι να κάνω όταν το παιδί μου το αρνείται καθημερινά;». Αυτό που έχω να σας πω… είναι να του δώσετε πολλές επιλογές. Πρέπει να λειτπυργήσετε οι ίδιοι ως πρότυπα προς μίμηση και να καταναλώνετε και οι ίδιοι πρωινό. Tα οικογενειακά γεύματα μπορούν και αυτά να βοηθήσουν, ώστε το πρωινό να γίνει μια καθημερινή συνήθεια.

Μερικές επιλογές για ένα ισορροπημένο πρωινό

  • Γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης και φρούτο
  • Τοστ (με ψωμί ολικής άλεσης, μαργαρίνη, τυρί, γαλοπούλα) και φυσικό χυμό
  • Γάλα με ψωμί ολικής άλεσης με μαργαρίνη, μέλι και φρούτο
  • Γάλα, κουλούρι Θεσ/νίκης και φρούτο

Συμπερασματικά

Γεμίστε λοιπόν τις μπαταρίες του παιδιού σας για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες - σωματικές, άλλα και πνευματικές. Δώστε στο παιδί σας να κατανοήσει ότι ο χρόνος που επενδύουμε στο πρωινό φαίνεται τελικά ότι είναι πιο πολύτιμος από το να κοιμηθούμε ελάχιστα λεπτά παραπάνω. Ένα ισορροπημένο πρωινό μπορεί να εξασφαλίσει την καλή υγεία του παιδιού, μια σωστή ανάπτυξη, καλή σχολική απόδοση αλλά καλύτερη διάθεση στην προσωπική του ζωή.

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι
Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην διατροφή και άσκηση. Συγγραφέας των βιβλίων Comic:Ιστορίες Πρωινού και Stop στην Παιδική Παχυσαρκία των εκδόσεων medNutrition Kids και Wellness αντίστοιχα. Είναι συνεργάτης του medNutrition και διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Λάρισα.