Οικογένεια

7 ερωτήσεις-απαντήσεις για τα ιαματικά λουτρά

Κυριακής Δρόσου
26 Ιουλίου 2012
365139 Προβολές
9 λεπτά να διαβαστεί
iamatika loutra

Τα ιαματικά λουτρά συμβάλλουν στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών καθώς και των συμπτωμάτων τους. Επιπλέον, προσφέρουν την πολυπόθητη ψυχική ηρεμία στους δύσκολους ρυθμούς της καθημερινότητας των καιρών μας.

Ποιες είναι οι μορφές της λουτροθεραπείας;

Η υδροθεραπεία ή λουτροθεραπεία είναι μέρος της φυσικοθεραπείας.

  • Λουτροθεραπεία: χρησιμοποιείται ζεστό ή κρύο νερό ή, σε άλλες περιπτώσεις, νερό με πολυσύνθετες χημικές ενώσεις.
  • Θαλασσοθεραπεία: μπάνια στη θάλασσα,
  • Ποσιθεραπεία: πίνουμε νερό για θεραπευτικούς λόγους
  • Λασπόλουτρα: η λάσπη τοποθετείται σε όλο το σώμα ή τοπικά ανάλογα με την πάθηση.
  • Αμμόλουτρα: γίνονται σε άμμο θάλασσας ή ποταμού
  • Εισπνευσοθεραπεία 

Με ποιον τρόπο δρουν τα ιαματικά λουτρά και βοηθούν στη βελτίωση της υγείας του ασθενούς;

Η δράση των ιαματικών λουτρών μπορεί να είναι μηχανική, θερμική και χημική.

  • Μηχανική δράση: ο οργανισμός χαλαρώνει λόγω άνωσης, ευκολία κινήσεων και καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και αιμάτωση των νεφρών λόγω υδροστατικής πίεσης του νερού.
  • Θερμική δράση: οι θερμές πηγές προκαλούν μυοχαλάρωση και επηρεάζεται η χροναξία των αισθητικών και κινητικών νεύρων, ενώ ταυτόχρονα εκλύονται ουσίες που επηρεάζουν την κυκλοφορία και την ανταλλαγή της ύλης.
  • Χημική δράση: μεταλλικές ουσίες όπως τα θειούχα, τα ιόντα, τα άλατα, τα αρσενικούχα κλπ. περνούν από το ανθρώπινο σώμα, είτε ως ιόντα είτε σε μοριακή μορφή, και δρουν θεραπευτικά. Η δράση αυτή αμφισβητείται έντονα από πολλούς επιστήμονες. 

Ποιοι είναι οι βασικότεροι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν οι ασθενείς πριν πάρουν την απόφαση να πάνε στα ιαματικά λουτρά;

Είναι απαραίτητο να συνεννοηθούν προηγουμένως με τον γιατρό τους; Ένας προ ιατρικός και εργαστηριακός έλεγχος είναι απαραίτητος για την ασφάλεια του ασθενούς. Θα πρέπει να έχει γίνει διάγνωση της εκάστοτε νόσου για να επιλεχθεί η καταλληλότερη ιαματική πηγή για τη θεραπεία. Τα σημεία του σώματος στα οποία θα γίνει η λουτροθεραπεία ορίζονται αποκλειστικά από τον γιατρό.

Είναι αναγκαία η συνέχιση της φαρμακευτικής αγωγής του ασθενούς. Όσοι αποφασίσουν να επισκεφθούν τις ιαματικές πηγές θα πρέπει να ξέρουν ότι η θερμοκρασία του λουτρού εξαρτάται από την ηλικία και τις συνυπάρχουσες ασθένειες.

Οι ευπαθείς ομάδες δεν πρέπει να κάνουν λουτρά σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 37 βαθμών Κελσίου.

Η διάρκεια της λουτροθεραπείας είναι περίπου τρεις εβδομάδες από 20 έως 25 λεπτά την ημέρα αλλά ο γιατρός είναι αυτός που την ορίζει σε ειδικές περιπτώσεις.

Η ιατρική παρακολούθηση του ασθενούς θα πρέπει να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της λουτροθεραπείας.

Σε ποιές ασθένειες αντενδείκνυται η λουτροθεραπεία;

Ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που αποφασίζει για το αν κάποιος μπορεί να κάνει λουτροθεραπεία. Παρόλα αυτά, ο θερμαλισμός δεν συνιστάται σε πάσχοντες από μη αντιρροπούμενες παθήσεις της καρδιάς π.χ.,η καρδιακή ανεπάρκεια με οιδήματα, από στεφανιαία ανεπάρκεια με στηθαγχικές κρίσεις, από πρόσφατα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ή αιμορραγία ανεξαρτήτως των λόγων από τους οποίους προκλήθηκε, από βαριά μορφή διαβήτη, καρκίνο, νεφρική, ηπατική και αναπνευστική ανεπάρκεια που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.

Για ποιες ασθένειες συνιστάται η λουτροθεραπεία;

Η λουτροθεραπεία βοηθά στη θεραπεία πολλών ασθενειών και κυρίως ρευματικών νοσημάτων. Κάποιες από τις ασθένειες που επιδρά θετικά η οστεοαρθροπάθεια, η ουρική αρθρίτιδα, ο εξωαρθρικός ρευματισμός αλλά και κάποιες συστηματικές παθήσεις όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Συνίσταται και σε μετατραυματικές χειρουργικές κακώσεις των οστών και νεφρολογικές παθήσεις που εμπλέκουν λιθίαση όπως επίσης Οι ιαματικές πηγές βοηθούν επίσης σε περιπτώσεις περιφερικών παθήσεων του κυκλοφορικού συστήματος, των αρτηριών και των φλεβών, για δερματοπάθειες όπως είναι το έκζεμα και η νεανική ακμή και για παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Τέλος, η λουτροθεραπεία βοηθά και όσους πάσχουν από περιφερικές παθήσεις των νεύρων π.χ., η νευρίτιδα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η θετική επίδραση της ιαματικής λουτροθεραπείας διαρκεί ακόμα και μήνες μετά το πέρας της θεραπείας βελτιώνοντας θεαματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Σε ποιον βαθμό μπορούν να βοηθήσουν ψυχολογικά τα ιαματικά λουτρά ώστε ο ασθενής να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας του;

Η ψυχολογική επίδραση των λουτρών στους ασθενείς είναι πολύ θετική δεδομένου ότι και ο χώρος των λουτρών προσφέρει ένα ειδυλλιακό τοπίο, καλή παρέα, ανάπαυση και απόλυτη χαλάρωση βοηθώντας επιπλέον στην καλύτερη έκβαση των ασθενειών και της υγείας των επισκεπτών. Αν υπάρχει παράλληλα σωστή διατροφή, άσκηση και θεραπευτικό πρόγραμμα τα αποτελέσματα μπορούν να γίνουν θεαματικά.

Πώς κρίνετε την τουριστική ανάπτυξη των ιαματικών πηγών της χώρας μας;

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει σχεδόν 800 διαφορετικά σημεία όπου αναβλύζουν ιαματικά νερά, η μειοψηφία των πηγών αυτών έχει σημαντική τουριστική υποδομή. Περισσότερες από 100 πηγές υπάρχουν στη Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία και την Πελοπόννησο. Μερικές δεκάδες ιαματικές πηγές υπάρχουν στη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Θράκη. Οι πιο δημοφιλείς είναι οι ιαματικές πηγές της Αιδηψού, της Υπάτης, των Μεθάνων, της Κυλλήνης και του Λουτρακίου. Ο λόγος της περιορισμένης τουριστικής ανάπτυξης σε τέτοιες τοποθεσίες είναι η ανεπαρκής διαφήμιση παρά το γεγονός ότι η ιατρική κοινότητα ενθαρρύνει την λουτροθεραπέια ως βοηθητικό μέσο ίασης. Για να αναπτυχθούν οι λουτροπόλεις χρειάζεται η δημιουργία πρότυπων υγειονομικών μονάδων σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήμτα που θα πλαισιώνονται από ειδικούς και έτσι να προσελκ΄θσουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ποιες ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Τα ιαματικά σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή από τον γιατρό υπόσχονται εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα για πολυάριθμες ασθένειες. Σε συνδυασμό με την φυσική ομορφιά των τοπίων που πλαισιώνουν τις περισσότερες ιαματικές πηγές της Ελλάδας χαρίζουν στον ασθενή απόλυτη ξεκούραση και ανανέωση που βοηθούν ακόμα περισσότερο στην αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας του. Η κάθε ιαματική έχει ιδιαίτερη σύσταση και έτσι μπορεί να μια πηγή μπορεί να ευνοεί περισσότερο μια πάθηση από μια άλλη. Έτσι, ο ασθενής πρέπει να ψάξει ποια πηγή κάνει περισσότερο για τις παθήσεις που τον αφορούν.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι ασθένειες για τις οποίες ενδείκνυται η θεραπεία σε ιαματικά λουτρά

Αυχενικό σύνδρομο

Το αυχενικό σύνδρομο αποτελείται από μια σειρά συμπτωμάτων στην περιοχή του αυχένα και γύρω από αυτή. Δημιουργείται κυρίως από επαναλαμβανόμενη και κακή στάση του αυχένα. Λόγω της μυοχαλαρωτικής δράσης των θερμών ιαματικών πηγών ο πόνος βελτιώνεται και τα συμπτώματα μπορεί να μην κάνουν την εμφάνισή τους και για αρκετό καιρό μετά την ολοκλήρωση της λουτροθεραπείας.

Γυναικολογικές Παθήσεις

Σύμφωνα με έρευνες οι ιαματικές πηγές φαίνεται να βελτιώνουν πολλές γυναικολογικές παθήσεις όπως φλεγμονώδεις παθήσεις των γεννητικών οργάνων, λευκόρροια, σαλπιγγίτιδα, διαταραχές του έμμηνου κύκλου, εμμηνόρροια, ενοχλήσεις έπειτα από γυναικολογική επέμβαση, αιδιίτιδα, κολπίτιδα και πυελοπεριτονίτιδα. Τα ιαματικά λουτρά βοηθούν στις γυναικολογικές παθήσεις με δύο τρόπους:

  1. το ζεστό νερό δρα μυοχαλαρωτικά και έτσι απαλύνει τους κάτω κοιλιακούς πόνους,
  2. τα ιαματικά λουτρά σαν μέσο διαφυγής από την καθημερινότητα προσφέρει ψυχική ηρεμία, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι κάποια γυναικολογικά προβλήματα είναι ψυχοσωματική απόρροια του σύγχρονου τρόπου ζωής και των καθημερινών προβλημάτων. 

Καρδιολογικά προβλήματα

Πάλι το ζεστό νερό είναι αυτό που επιδρά χαλαρωτικά στην καρδιακή λειτουργία χαλαρώνοντας τους μύες. Αυτή η χαλάρωση οδηγεί τελικά σε πτώση της αρτηριακής πίεσης δρώντας θετικά τόσο στην καρδιά όσο και στα στεφανιαία αγγεία. Οι θετικές επιπτώσεις είναι εμφανείς για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα κυρίως σε ηλικιωμένους.

Δερματοπάθειες

Η λουτροθεραπεία αλλά και η πηλοθεραπεία βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως είναι το έκζεμα, η νεανική ακμή, η ψωρίαση, οι τοπικές δερματίτιδες και το πρήξιμο από διάφορες αιτίες. Οι ιδανικότερες πηγές για δερματοπάθειες είναι οι θειούχες. Επιπλέον, η έκθεση στον ήλιο μειώνει την συμπτωματολογία των ασθενειών του δέρματος.

Τραυματισμοί και εκφυλιστικές εκβάσεις τραυμάτων

Οι ιαματικές πηγές είναι ιδανικές ως αποθεραπεία από κάποιο τραύμα και έχουν ιδιαίτερα ευεργετικές συνέπειες σε κατάγματα, διαστρέμματα αλλά και αγκυλώσεις τραυματισμένων μελών. Βέβαια, σε περίπτωση που τα τραύματα είναι ακόμα ανοιχτά, τα ιαματικά λουτρά απαγορεύονται αυστηρά. Τα ιαματικά λουτρά λειτουργούν σαν εναλλακτική φυσικοθεραπεία στην περίπτωση των καταγμάτων και έχουν καλύτερα αποτελέσματα από την παραδοσιακή μέθοδο. Επειδή ο ασθενής είναι μέσα στο νερό καταπονείται λιγότερο και λόγω της θέρμης του νερού χαλαρώνει σε μεγαλύτερο βαθμό βοηθώντας την γρηγορότερη επαναφορά του τραυματισμένου μέλους.

Ημικρανίες και πονοκέφαλοι

Ένα άτομο που πάσχει από ημικρανίες και πονοκεφάλους μπορεί να βοηθηθεί από τα ιαματικά λουτρά μόνο αν δεν προέρχονται από κάποια οργανική πάθηση. Με άλλα λόγια αν οι ημικρανίες δημιουργούνται από άγχος και κακό τρόπο ζωής, οι πάσχοντες μπορούν να χαλαρώσουν και να ευεργετηθούν πολύ από μια λουτροθεραπεία. Η ηρεμία μπορεί να εξαλείψει και τους πονοκεφάλους λόγω ψυχικής κούρασης σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ισχιαλγίες, Οσφυαλγίες, Δισκοπάθεια

Οι ζεστές ιαματικές πηγές είναι βάλσαμο για τις συγκεκριμένες παθήσεις. Το θερμό νερό μαζί ενδεδειγμένη άσκηση κατά τη διάρκεια της λουτροθεραπείας έχουν παρατεταμένα πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μήνες μετά των λουτρεθεραπειών.

Μυαλγίες

Μια ιαματική πηγή με μεγάλη περιεκτικότητα αλάτων μπορεί να μειώσει αισθητά τους μυϊκούς πόνους αν και το αποτέλεσμα είναι παροδικό. Οι λουτροθεραπείες βοηθούν μυαλγίες προερχόμενες από μυϊκές κακώσεις, αρθριτικές παθήσεις ή μυοπάθειες. Οι πόνοι μειώνονται αισθητά, αν και παροδικά, στην περίπτωση που ο ασθενής επισκεφτεί ιαματικά λουτρά που περιέχουν υψηλές ποσότητες αλάτων. Η λουτροθεραπεία ενδείκνυται για μυαλγίες που είναι αποτέλεσμα είτε κακώσεων των μυών είτε αρθριτικών εκδηλώσεων ή μυοπαθειών.

Παθήσεις νευρικού συστήματος

Ο θερμαλισμός βοηθά παθήσεις των κεντρικών και περιφερικών νεύρων που εκδηλώνονται και ως μυαλγίες. Μερικές από αυτές τις ασθένειες είναι η νευραλγία, οι νευρίτιδες και οι πολυνευροπάθειες. Οι μεταλλικές ιαματικές πηγές μέτριας θερμότητας ή φυσιολογικής θερμοκρασίας είναι οι καταλληλότερες για τέτοιες περιπτώσεις. Η καλύτερη και ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών προϋποθέτει συνδυασμό λουτροθεραπείας και παραδοσιακής φυσικοθεραπείας. Στην περίπτωση των εγκεφαλικών επεισοδίων, και ειδικά αν έχουν αφήσει σωματική αναπηρία, η λουτροθεραπεία είναι χρησιμότερη.

Παθήσεις ουροποιητικού

Τα ιαματικά λουτρά ωφελούν παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος αλλά μόνο σε περιπτώσεις λιθιάσεων και κολικών και όχι σε συστημικές παθήσεις όπως είναι η νεφρίτιδα. Μεγάλη σημασία στις ουροποιητικές νόσους έχει και η παράλληλη ποσιθεραπεία δηλαδή η χορήγηση μεγάλων ποσοτήτων υγρών από το στόμα.

Παθήσεις αναπνευστικού

Τις αναπνευστικές παθήσεις όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το βρογχικό άσθμα, η λουτροθεραπεία μέσω της εισπνοθεραπείας είναι ιδανική για να συμπληρώσει τη φαρμακευτική αγωγή που χορηγεί ο γιατρός. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ουσίες που εκρήγνυνται από τις ιαματικές πηγές κατά τη διάρκεια της εισπνοθεραπείας δρουν βλενολυτικά προκαλώντας άφθονη απόχρεμψη και έτσι ο ασθενής ανακουφίζεται. Οι θειούχες πηγές που βγάζουν ατμούς είναι οι πιο κατάλληλες.

Παχυσαρκία

Ο μοναδικός τρόπος που τα ιαματικά λουτρά δρουν στην περίπτωση αυτή είναι μέσω της άσκησης μέσα στο νερό, της δίαιτας και του τρόπου ζωής που ακολουθούν όσοι επισκέπτονται τα ιαματικά λουτρά.

Ρευματικά νοσήματα

Ικανοποιητικά αποτελέσματα έχουν τα θερμά νερά των ιαματικών πηγών στους ρευματισμούς, στη ρευματοειδή και παραμορφωτική αρθρίτιδα, στη σπονδυλοαρθρίτιδα και στη ραχίτιδα. Συνδυασμένα με φαρμακευτική αγωγή και άσκηση μειώνουν τους πόνους για μεγάλο χρονικό διάστημα και χαλαρώνονται οι αρθρώσεις.

Παθήσεις κυκλοφορικού

Τα θερμά ιαματικά λουτρά μπορούν να συμβάλλουν μόνο στην αντιμετώπιση των κραμπών που προκαλούνται από χρόνια αποφρακτική αρτηριοπάθεια. Έτσι μπορούν να βοηθήσουν σα συμπτώματα και όχι στην ασθένεια αυτή κάθε αυτή.

Παθήσεις εντέρου

Η λουτροθεραπέια βοηθά κυρίως τη δυσκοιλιότητα. Τα θερμά ιαματικά λουτρά χαλαρώνουν τους μύες και προκαλούν ευκολότερη αφόδευση. Αυτός είναι και ο λόγος που τα ιαματικά λουτρά αντενδείκνυνται για όσους πάσχουν από διάρροια. Το ήρεμο περιβάλλον των ιαματικών λουτρών ευνοεί και περιπτώσεις σπαστικής κολίτιδας.

Παρακάτω αναλύονται κάποιες από τις διαδεδομένες λανθασμένες στο κοινό αντιλήψεις για τις ιαματικές πηγές

 

  1. Οι ιαματικές πηγές διαφέρουν από τις κανονικές πηγές λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας: Μια ιαματική πηγή δεν είναι απλώς μια απλή πηγή με την μόνη διαφορά την αυξημένη θερμοκρασία. Αυτό το ζεστό νερό προέρχεται από πολύ βαθιά υπόγεια στρώματα και έτσι εμπεριέχει πλήθος ιχνοστοιχείων και μετάλλων σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σύγκριση με μια απλή φυσική πηγή. Αν μια πηγή καταλήξει να περιέχει ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία σε υπερβολικές συγκεντρώσεις κατά την διέλευση της από τα εδαφικά υποστρώματα θεωρείται επικίνδυνη και δεν χρησιμοποιείται.
  2. Οι ιαματικές πηγές προσφέρουν θεραπεία σε όλα τα νοσήματα; Δυστυχώς, δεν υπάρχουν μεγάλες αξιόπιστες επιστημονικές έρευνες που να εξετάζουν τα οφέλη τους στην ανθρώπινη υγεία παρά την ευρεία χρήση τους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η ιαματική λουτροθεραπεία βοηθάει στη θεραπεία των ρευματολογικών νοσημάτων, των νευρώσεων, των μεταβολικών διαταραχών (π.χ. μεταβολικό σύνδρομο, αύξηση σακχάρου, χοληστερόλη). Αναφορές επίσης δείχνουν οφέλη σε δερματικές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα, γυναικολογικά προβλήματα αν και υπάρχει αρκετή ασάφεια για το πώς ακριβώς επιδρά η λουτροθεραπεία στα νοσήματα αυτά λόγω έλλειψης επιστημονικών τεκμηρίων.
  3. Η ιαματική λουτροθεραπεία είναι για όλους και δεν απαιτούνται ιδιαίτερες προφυλάξεις; Η ιαματική λουτροθεραπεία δεν ενδείκνυται για όλους. Αυτοί που δεν μπορούν να κάνουν λουτροθεραπεία είναι άτομα με πυρετό, φλεγμονή με πρήξιμο, πρόσφατο εγκεφαλικό επεισόδιο, μη ρυθμιζόμενη υπέρταση ή υπόταση, σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, ορισμένου τύπου φλεβικά προβλήματα, σοβαρή αναιμία ή ζάλη, μη ρυθμιζόμενη πάθηση θυρεοειδούς, έμμηνο ρύση, προχωρημένη εγκυμοσύνη, νόσημα που καθιστά απαγορευτική την άσκηση ή την έκθεση σε θερμό περιβάλλον (π.χ. προχωρημένος καρκίνος), εγκαύματα ή θερμικές βλάβες καθώς και μικρά παιδιά και μωρά. Η παραμονή στο νερό δεν θα πρέπει να ξεπερνά την μισή ώρα και πρέπει να γίνεται σταδιακή επάνοδος της θερμοκρασίας του σώματος (όχι παγωμένα μπάνια αμέσως μετά).
  4. Η θεραπευτική δράση των ιαματικών λουτρών έχει ως αίτιο τα ωφέλιμα άλατα που περιέχουν; Μέσα στα οφέλη των ιαματικών λουτρών συμπεριλαμβάνονται η διαφυγή από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, οι ευεργετικές επιδράσεις της κολύμβησης αυτής καθαυτής και η μυοχαλαρωτική-αγγειοδιασταλτική δράση της αυξημένης θερμοκρασίας. Η εισπνοή υδρατμών των θερμών ιαματικών διαλυμάτων παρέχει ανακούφιση σε ορισμένα αναπνευστικά νοσήματα. Έρευνες έδειξαν ότι την ώρα της ιαματική λουτροθεραπεία μειώνονται τα επίπεδα δεικτών φλεγμονής, της καταλάσης, της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης. Η μείωση ορισμένων δεικτών φλεγμονής σε συστηματικά λουτροθεραπευόμενους μπορεί να σχετίζονται με τη συγκέντρωση ορισμένων ωφέλιμων μεταλλικών αλάτων και ουσιών στο ιαματικό νερό. Οι δερματοπάθειες ωφελούνται από την άμεση επαφή ευεργετικών αλάτων και ιχνοστοιχείων από τις ιαματικές πηγές παρότι χρειάζεται περεταίρω έρευνα για την δράση των διαλυμένων αλάτων.
  5. Η θεραπευτική δράση των ιαματικών λουτρών είναι ανώτερη από αυτήν των θαλάσσιων λουτρών; Δεν υπάρχουν μελέτες που να συγκρίνουν την θεραπευτική επίδραση των δύο μεθόδων. Τόσο στην ιαματοθεραπεία όσο και στην θαλασσοθεραπεία το κολύμπι ωφελεί. Το θαλασσινό νερό περιέχει και αυτό άλατα και ιχνοστοιχεία σε καλά ποσοστά που να ευεργετούν τον οργανισμό. Ωστόσο, το μέγιστο όφελος για τον οργανισμό προσκομίζεται από τον συνδυασμό θαλασσοθεραπείας και ιαματικής λουτροθεραπείας.
  6. Τα ιαματικά λουτρά είναι μόνο για τα ηλικιωμένα άτομα ή αρρώστους ενώ τα θαλάσσια λουτρά είναι για όλους; Τα λουτρά είτε στην θάλασσα είτε σε ιαματικές πηγές είναι για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας (εκτός από τα μωρά) και προσδίδουν πολλά οφέλη και στους υγιείς. Έτσι λοιπόν, υγιή άτομα νεαρής ηλικίας έχουν πολλά να κερδίσουν από επισκέψεις σε περιοχές με ιαματικές πηγές και να ακολουθήσουν το παράδειγμα ευρωπαίων πολιτών άλλων κρατών που επιλέγουν τέτοιους είδους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Δυστυχώς στην Ελλάδα λανθασμένα η ιαματική λουτροθεραπεία θεωρείται από πολλά άτομα δραστηριότητα για γέρους και αρρώστους, ενώ τα θαλάσσια λουτρά θεωρούνται δραστηριότητα για νέους και υγιείς.
  7. Η ιαματική λουτροθεραπεία μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική αγωγή σε πολλά νοσήματα; Έχει απλώς συμπληρωματικό ρόλο της ενδεικνυόμενης φαρμακευτικής αγωγής.
  8. Τα ιαματικά λουτρά μπορούν να πραγματοποιηθούν όλο το χρόνο; Είναι καλό να αποφεύγονται σε πολύ υψηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες.
  9. Η εμβάπτιση στο ιαματικό νερό αρκεί για την εκδήλωση των ευεργετικών αποτελεσμάτων της λουτροθεραπείας; Η απλή εμβάπτιση δεν αρκεί για να αντλήσετε τα προσδοκώμενα οφέλη. Χρειάζεται κολύμβηση μέσα στο νερό για κάποια λεπτά της ώρας γιατί κολυμπώντας στην ιαματική πηγή, λόγω σύνθετων παραγόντων (π.χ. άνωση, υδροστατική πίεση, έκκριση ορμονών), το σώμα γίνεται πιο ευκίνητο, δημιουργείται αγγειοδιαστολή, τονώνεται η κυκλοφορία και το αναπνευστικό και απορροφώνται οιδήματα. Επιπλέον, η συστηματική άσκηση ρυθμίζει τον μεταβολισμό θεραπεύοντας μεταβολικές διαταραχές.
  10. Η ιαματική λουτροθεραπεία είναι ευεργετική αλλά δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά Ταμεία; Σήμερα ολοένα και περισσότερα ιδιωτικά και δημόσια ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν το σύνολο ή ένα μέρος των εξόδων της ιαματικής λουτροθεραπείας.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

2012). «Ιματικές πηγές: Διακοπές και θεραπεία». Έθνος Υγεία, Τεύχος 5ης Ιουλίου, Σελ. 8.(2012). «Οι ιαματικές ιδιότητες του νερού». Έθνος Υγεία, Τεύχος 12ης Ιουλίου, Σελ. 8.

Κυριακή Δρόσου
Κυριακή Δρόσου Διαιτολόγος