Οικογένεια

Διατροφική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία

του Μιχάλη Κάβδα
29 Φεβρουαρίου 2016
30255 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Διατροφική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία

Photo source: www.bigstockphoto.com

Θυμάστε από τι αποτελούνταν το κολατσιό σας στο σχολείο; Ήταν λιπαρό; Τεράστιο ή μήπως σοκολατένιο; Οι πιο εύκολες επιλογές ενός παιδιού από μια σχολική καντίνα είναι πίτσα, τυρόπιτα, σάντουιτς και φυσικά κρουασάν με σοκολάτα! Θυμάμαι εμείς είχαμε και ένα που το έλεγαν super tost... και δεν ήταν super στη γεύση αλλά ήταν μισή μπαγκέτα ίσα με τον πήχη μου με μαγιονέζα και ζαμπόν τυρί! Δεν μπορώ να θυμηθώ μάθημα για το πως να τρώμε σωστά όμως...

Μήπως ειναι απαραίτητη η διατροφική διαπαιδαγώγηση;

Θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό λοιπόν να υπάρχουν 8 ώρες μαθηματικά, 6 ώρες θρησκευτικά, 4 ώρες ιστορία, 2 ώρες κοινωνική και πολιτική αγωγή, 2 ώρες γυμναστική αλλά ελάχιστες ώρες για διατροφική διαπαιδαγώγηση!

Διατροφική διαπαιδαγώγηση στο εξωτερικό

Στην Αμερική δεν υπάρχουν πάρα μόνο λίγες ώρες στο χρόνο αφιερωμένες στη διατροφική διαπαιδαγώγηση. Στην Ιαπωνία βλέπουμε τα παιδιά να συμμετέχουν καθημερινά στη διαδικασία του μαγειρέματος και της παραγωγής τροφίμων αλλά και να γυμνάζονται σε συστηματική βάση. Το αποτέλεσμα είναι πως η Αμερική έχει τα πρωτεία στην παιδική παχυσαρκία παγκοσμίως με τριπλασιασμό των αριθμών τα τελευταία χρόνια ενώ στην Ιαπωνία τα ίδια νούμερα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς;

Επειδή όμως η εκπαίδευση στην Ελλάδα δε φαίνεται να είναι διατεθειμένη να διδάξει τα παιδιά να ζούνε σωστά μέσα από διατροφή και άσκηση, πρέπει να πάρετε εσείς την ευθύνη στα χέρια σας.

  • Ζητήστε από τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν στη διαδικασία μαγειρέματος.
  • Βάλτε χρώμα στη διατροφή τους με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά.
  • Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση για αυτά! Βοηθήστε τα να επιλέξουν ένα άθλημα ή χόμπι που τους αρέσει με σκοπό να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Γίνετε εσείς η αλλαγή που θα δώσει στη νέα γενιά τα εφόδια για ένα μέλλον γεμάτο υγεία!

Μιχάλης Κάβδας
Μιχάλης Κάβδας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος