Διατροφή

Γιατί πετάμε φαγητό στα σκουπίδια;

της Μαρίας Γληγόρη
03 Μαρτίου 2015
7800 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
infographic giati petame fagito sta skoupidia

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα πρόβλημα με πολλαπλές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των απορριμάτων; 

Με τη βοήθεια του συγκεκριμένου infographic, θα ενημερωθείτε για ένα μείζονος σημασίας πρόβλημα που παρατηρείται στις σύγχρονες κοινωνίες το οποίο είναι η σπατάλη μεγάλης ποσότητας τροφίμων.

Μια από τις κύριες αιτίες που συμβάλλει σε αυτό το φαινόμενο, είναι η σύγχυση που επικρατεί σχετικά με την αναγραφόμενη στη συσκευασία ημερομηνία (κατανάλωση έως και, συνιστώμενη κατανάλωση).

Επίσης, γίνεται αναφορά και σε άλλους παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία αυτού του προβλήματος, όπως η παρασκευή μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού από αυτήν που χρειαζόμαστε.

Το ποσό της παγκόσμιας απώλειας και σπατάλης φαγητού αγγίζει το 33%-50% των παραγόμενων τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση ήτοι τα 1.3 δισεκατομμύρια μετρικών τόνων ετησίως

Αναφέρονται χαρακτηριστικά παραδείγματα μετρήσεων του National Geographic και πως αυτά ερμηνεύονται.

Τέλος, στο infographic υπάρχουν tips για τις απαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να εφαρμόσει ο καθένας μας στο κομμάτι που του αναλογεί, για την αντιμετώπηση αυτού του φαινομένου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

infographic food waste full

Γιατί πετάμε φαγητό στα σκουπίδια;

Ένα αρκετά μεγάλο και σημαντικό πρόβλημα που παρατηρείται στις σύγχρονες κοινωνίες είναι η σπατάλη μεγάλης ποσότητας τροφίμων. Μια από τις κύριες αιτίες που συμβάλλει σε αυτό το φαινόμενο είναι η σύγχυση που επικρατεί σχετικά με την  ημερομηνία λήξης.

Έκταση Προβλήματος

Η παγκόσμια απώλεια και σπατάλη φαγητού αγγίζει το 33%-50% των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση ή 1.3 δισεκατομμύρια μετρικών τόνους ετησίως.

Σύμφωνα με το National Geographic, το ποσό απώλειας και σπατάλης τροφίμων που ανέρχεται σε 2.8 τρισεκατομμύρια λίβρες αρκεί για να θρέψει 3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2010 κατά προσέγγιση η ποσότητα φαγητού που σπαταλήθηκε ήταν το 31% όλων των παραγόμενων τροφίμων για μαγαζιά και σπίτια.

Αυτό ισοδυναμεί με 133 δισεκατομμύρια λίβρα φαγητού με εκτιμώμενη λιανική αξία 161.6 δισεκατομμύρια δολάρια ή 141 τρισεκατομμύρια χαμένες θερμίδες ανά χρόνο, το οποίο ισοδυναμεί σε 1249 θερμίδες ανά Αμερικανό / ημέρα.

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα πρόβλημα με πολλαπλές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Κατα κοινή ομολογία 

  • Το 25% των τροφίμων απορρίπτονται λόγω του ότι έχουν ξεπεράσει την ημέρα “πώλησης ως”. Είναι η ημερομηνία  που καθορίζεται από τον παρασκευαστή του προϊόντος, κατά την οποία το τρόφιμο θα πρέπει να πωληθεί.
  • Το 37% καταλήγουν στα σκουπίδια επειδή ξεπέρασαν την ημερομηνία “κατανάλωσης έως”. Θεωρητικά τουλάχιστον, τα προϊόντα θα πρέπει να απορρίπτονται μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία.
  • Το 10% πιστεύει ότι η κατανάλωση τροφίμων που έχουν περάσει την ημερομηνία “συνιστώμενης κατανάλωσης” συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Αυτή η παρανόηση είναι μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στην σπατάλη φαγητού.

Γιατί πετάμε φαγητό;

  • φαγητό που περίσσεψε μετά το γεύμα
  • φαγητό που δεν έχει μαγειρευτεί καλά
  • λάθος οργάνωση στην κουζίνα, με αποτέλεσμα οι πρώτες ύλες να μην χρησιμοπιούνται εγκαίρως και να πετιούνται.

Τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των απορριμμάτων;

  • Η βελτίωση στην επισήμανση των τροφίμων
  • Η καλύτερη κατανόηση των ετικετών από τους καταναλωτές.

Επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν τρόπους για να παρατείνουν μέχρι και κατά 200% τη διατηρησιμότητα των προϊόντων

Η διεξαγωγή έρευνας για την αξιολόγηση και την περεταίρω ανάπτυξη έξυπνων συσκευασιών, όπως των χρονοθερμοκρασιακών δεικτών (συσκευασίες με στοιχεία παρακολούθησης χρόνου και θερμοκρασίας). Αυτό θα μπορούσε να παρέχει στον καταναλωτή σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα και ασφάλεια του προϊόντος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, Applications and Perceptions of Date Labeling of Food July 2014

Films prolong produce lifespan: Διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή http://futurefood2050.com/films-prolong-produce-life-span/

Waste not, want not : Διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή http://futurefood2050.com/waste-not_want-not/

  • Μαρία Γληγόρη
    Μαρία Γληγόρη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Γεννήθηκε στη Πάτρα και μεγάλωσε στη Κεφαλονιά. Σπούδασε στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλίας απ' όπου αποφοίτησε το Δεκέμβριο του 2014.