Δίαιτα

Δίαιτα GAPS: είναι καλή για την υγεία μας;

του Μιχάλη Κάβδα
25 Φεβρουαρίου 2016
41160 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Δίαιτα GAPS: είναι καλή για την υγεία μας;

Πηγή: www.m.city.sigmalive.com

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε συνεχώς να ξεπηδούν διατροφές από γιατρούς (που έχουν χάσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος), ομοιοπαθητικούς, γυμναστές, αισθητικούς, γκουρού της διατροφής αλλά και πιο σπάνια ακόμη και από πραγματικά Πτυχιούχους Διαιτολόγους – Διατροφολόγους. Μια τέτοια περίπτωση, είναι και η δίαιτα GAPS που ακούμε τελευταία και την επιμελήθηκαν κυρίως ομοιοπαθητικοί.

Μπορεί να βοηθήσει η δίαιτα GAPS;

Η απάντηση δεν είναι ένα απλό ναι ή όχι καθώς αν υπήρχε μια διατροφή που την κάναμε όλοι και γινόμασταν καλά, αδυνατίζαμε και ομορφαίναμε ταυτόχρονα, θα είχαμε ισοπεδώσει τις τεράστιες βιομηχανίες του χώρου που σχετίζονται με την ευεξία αλλά προπαντός δεν θα υπήρχαν πολλές διατροφές αλλά μονάχα αυτή η μια!

Συμβουλευτείτε ένα διαιτολόγο

Θα παίρνατε ποτέ τα χάπια για τη χοληστερίνη του ξαδέρφου σας που καταπολέμησε προ δεκαετίας τη χοληστερίνη ή θα πάτε στον Ιατρό να σας συνταγογραφήσει νέα εξατομικευμένη συνταγή; Ελπίζω το δεύτερο! Κατά τον ίδιο τρόπο λοιπόν δεν θα πετύχετε τα μέγιστα για σας αποτελέσματα αν χρησιμοποιείτε μια διατροφή κάποιου άλλου. Αντίθετα, είναι καλό να συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας για μια εξατομικευμένη διατροφή!

Υπάρχουν έρευνες για τη δίαιτα GAPS;

Πάμε όμως πιο συγκεκριμένα στη δίαιτα GAPS που υπόσχεται ίαση από αυτοάνοσα νοσήματα και το σημαντικότερο... Για πάντα! Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες επιστημονικές έρευνες για τη συγκεκριμένη διατροφή, αλλά και να επιβεβαιωθούν κάποια στιγμή στο μέλλον αυτά που ισχυρίζεται, με τις υπερβολικές ποσότητες ζωικών λιπαρών που προτείνει μάλλον θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα χοληστερίνης με το πέρας της διατροφής!

Απο την άλλη πλευρά, τα καλά λιπαρά (από φυτικές πηγές) που απαγορεύονται στην δίαιτα GAPS θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τη χοληστερίνη μας και τα σιτηρά που επίσης απαγορεύονται θα μπορούσαν να είναι άριστες πηγές ενέργειας, και ειδικά όταν μιλάμε για ολικής άλεσης, μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Οι μόνοι καλοί λόγοι όμως, για να αποκλείσουμε κάποια τροφή από την καθημερινότητά μας θα ήταν αν έχουμε αλλεργία ή ακόμη και (κλινικά διεγνωσμένη όμως σε νοσοκομείο και όχι σε κομπογιαννίτη) δυσανεξία!

Οι γνωστές δίαιτες για πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις

Οι δίαιτες Atkins, Dunkan, GAPS, NASA και όλες αυτές με τα ονόματα και τα πιασάρικα αρχικά μπορεί να βοηθούν συγκεκριμένο κομμάτι του πληθυσμού με πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις, όπως η Atkins ελαττώνει σημαντικά τα συμπτώματα επιληψίας για παράδειγμα αλλά δεν απευθύνονται σε υγιείς ανθρώπους.

Ακόμη για να θεωρηθεί κάποιος μη υγιής πρέπει να έχει κλινική διάγνωση και όχι «διαδικτυακό πτυχίο στην διερεύνηση παθήσεων»!

Συμπερασματικά

Όπως θα διαβάσετε και στο άρθρο της πηγής, καμία διατροφή δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια φαρμακευτική αγωγή -τουλάχιστον έτσι μας λένε οι επιστημονικές έρευνες- χωρίς την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας αλλά σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσει στην πρόληψη πολλών ασθενειών! Ξεκινήστε λοιπόν να χρησιμοποιείτε το όπλο της διατροφής προληπτικά και όχι μόνο όταν τα νούμερα στις εξετάσεις σας χτυπήσουν κόκκινο!

Μιχάλης Κάβδας
Μιχάλης Κάβδας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος