«Από το 1820 αναφέρεται πως το μηλόξυδο μειώνει το σωματικό βάρος»
Πηγή: http://nutritionfacts.org
Τι είναι το μηλόξιδο;
Το μηλόξυδο είναι ουσιαστικά ζυμωμένος χυμός από μήλα. Όπως και ο χυμός μήλου πιθανότατα περιέχει κάποιες πηκτίνες, Β1, Β2, Β6, Βιταμίνη C βιοτίνη, φυλλικό οξύ, νιασίνη, παντοθενικό οξύ και βοταμίνη C. Περιέχει επίσης και μέταλλα όπως είναι το νάτριο, ο φώσφορος, το κάλιο, το ασβέστιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο. Επίσης περιέχει οξικό οξύ και κιτρικό οξύ.
Όσον αφορά τις θερμίδες, περιέχει 3 kcal/ κ.σ., επομένως σίγουρα δεν αυξάνει το βάρος μας. Βοηθάει όμως στη μείωσή του; Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όντως μπορεί να βοηθήσει! Η δράση του αυτή εντοπίζεται κυρίως στην περιεκτικότητα σε οξικό οξύ, το οποίο επιδρά στο ένζυμο AMPK, ενισχύοντάς το, με αποτέλεσμα να σταματά την αποθήκευση λίπους στο σώμα και αντιθέτως να προάγει την καύση του. Υπάρχει και μία θεωρία ότι έχει ιδιαίτερη γεύση και μπορεί να προκαλέσει ναυτία, με αποτέλεσμα τη μείωση της προσλαμβανόμενης μερίδας, αλλά κάτι τέτοιο δεν φάνηκε ερευνητικά.
Μήπως όμως τα παραπάνω ευρήματα ήταν ελαφρώς χειραγωγημένα από τις εταιρείες χορηγούς; Αφού όπως βλέπουμε οι μελέτες έγιναν από εταιρείες που πουλούν το συγκεκριμένο προιόν... .άρα και το προωθούν.
Η ποσότητα σε οξικό οξύ που πρέπει να περιέχει το μηλόξιδο για να επιφέρει μείωση του βάρους είναι 4γρ οξικού οξέως/ 100 γρ προϊόντος, βάση του FDA.
Ποια ποσότητα είναι αρκετή;
Ένα ψέκασμα στη σαλάτα μας (1κ.σ.) αρκεί, εφόσον έχουμε έκθεση στο μηλόξιδο για 15 λεπτά!
Υπάρχουν αντενδείξεις;
Οι ερευνητές αναφέρουν πως καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς δεν είναι ασφαλές. Αντίθετα για μικρά χρονικά διαστήματα και κατόπιν ιατρικής συμβουλής, αφού υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας. Μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα καλίου, οστεοπόρωση, δυσκολία στην κατάποση, πόνο στο λαιμό κλπ Δεν συστήνεται σε εγκύους, θηλάζουσες και άτομα με διαβήτη, καθώς επίσης μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα του σακχάρου τους. Επίσης το μηλόξυδο αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα, επομένως πρέπει να αναφέρετε την φαρμακευτική σας αγωγή στον γιατρό σας πριν να το καταναλώσετε.
Πως χρησιμοποιείται;
Χρησιμοποιείται είτε μόνο του, είτε με μέλι για αδύναμα οστά (οστεοπόρωση), για απώλεια βάρους, κράμπες στα πόδια, στομαχικές διαταραχές, υψηλή αρτηριακή πίεση, πονόλαιμo, αρθρίτιδες, ενισχύει την σκέψη, επιβραδύνει την διαδικασία γήρανσης, μειώνει την χοληστερόλη και καταπολεμά λοιμώξεις. Κάποιοι χρησιμοποιούν το μηλόξιδο για καταπολέμηση της ακμής, ως τονωτικό του δέρματος, για να καταπραΰνει εγκαύματα στον ήλιο. Στα τρόφιμα χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης.
Είναι δύσκολο όμως κάποιος να βρει μηλόξυδο στην αγορά, όπως ορίζεται βάση προδιαγραφών από τον FDA. Αυτό διότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία απομιμήσεων, με διαφορετική σύσταση τόσο σε οξικό, όσο και σε κιτρικό οξύ. Επίσης πολλά συστατικά που παρουσιάζονται στις ετικέτες αυτών των προϊόντων, δεν βρέθηκαν στις αναλύσεις που έγιναν σε εργαστηριακό περιβάλλον. Ίσως λοιπόν αυτό δημιουργεί μία αμφιβολία ως προς τη διαθεσιμότητα «αληθινού» μηλόξιδου, με τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν, στην αγορά.
Παρακολουθήστε το σχετικό video.