Δίαιτα

Τα πιο συχνά σφάλματα στη δίαιτα μου!

17 Οκτωβρίου 2014
17382 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Τα πιο συχνά σφάλματα στη δίαιτα μου!

Σήμερα μαζί σας, ο Πάρης Παπαχρήστος. Είναι πολλοί οι Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας και στόχος μου, είναι να σας μάθω να τους ξεχωρίζετε.

Έχω ακούσει πολλές απόψεις για το πώς μπορεί να μειώσει κάποιος το βάρος του, να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό του, να ξεκολλήσει από τη στασιμότητα εβδομάδων και άλλα πολλά. Αυτό συνήθως το συναντάω, όταν κάποιο άτομο κάνει προσπάθεια από μόνο του ή όταν βιάζεται να δει θεαματικές μειώσεις, τις οποίες ωστόσο δεν βλέπει.

Όλες αυτές οι λανθασμένες αντιλήψεις επιβιώνουν όμως με τα χρόνια, περνώντας από στόμα σε στόμα, με αποτέλεσμα να έχουν εδραιωθεί πλέον ως σωστές στο μυαλό των περισσοτέρων.

Κάποιες αντιλήψεις είναι φαινομενικά ορθές, στερούνται όμως επιστημονικής τεκμηρίωσης. Το πραγματικά δυσάρεστο είναι ότι κάποιες από αυτές, σας απομακρύνουν από το στόχο σας.

Μύθοι γύρω από τη δίαιτα

Παραλείποντας γεύματα, χάνετε βάρος;

Μια από αυτές, αναφέρει ότι θα χάσετε βάρος, παραλείποντας γεύματα. Τι θα λέγατε αν ακούγατε ότι στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο;

Η παράλειψη γευμάτων θα σας οδηγήσει σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια σε τσιμπολόγημα ή σε υπερκατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια του κυρίως γεύματος, με αποτέλεσμα η συνολική πρόσληψη θερμίδων να είναι τελικά μεγαλύτερη.

Έρευνες έχουν δείξει μάλιστα ότι τα άτομα που τρώνε πρωινό τείνουν να προσλαμβάνουν λιγότερα λίπη και θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας, ενώ εμφανίζουν και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Να πίνετε νερό στη διάρκεια του γεύματος;

Συνεχίζοντας με τους μύθους, κυκλοφορεί η άποψη ότι πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση νερού στη διάρκεια του γεύματος. Η υπόθεση αυτή στηρίζεται στο ότι η κατανάλωση υγρών αραιώνει τα γαστρικά υγρά, οπότε δυσχεραίνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του γεύματος.

Αυτό δεν ισχύει! Η παρουσία νερού στην πέψη είναι θετική και δεν υπάρχει κανένας λόγος να στερηθούμε το νερό, αν διψάσουμε κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Μπορεί να καταναλώνεται φρούτο μετά το φαγητό;

Άλλος ένα μύθος, που τίθεται σαν ερώτηση συχνά είναι μπορεί να τρώει κάποιος φρούτο μετά το φαγητό. Σαφώς και μπορεί! Αν, μάλιστα, τα φρούτα είχαν φωνή θα φώναζαν για το δίκιο τους. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, που συνεισφέρουν στη θρεπτική αξία του γεύματος.

Για παράδειγμα, τα περισσότερα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, που αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου από τα φυτικά τρόφιμα, στα οποία η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου είναι χαμηλή, όπως π.χ. στις φακές.

Παχαίνετε αν τρώτε αργά το βράδυ;

Δεν είναι λίγες οι φορές, που σε συνεδρίες στο γραφείο μου, μου έχουν αναφέρει ότι όταν τρώς αργά το βράδυ, έχεις περισσότερες πιθανότητες να παχύνεις, από το αν καταναλώσεις την ίδια ποσότητα φαγητού νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Ακούστε αυτό! Το πότε θα καταναλώσετε ένα γεύμα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, όσο το τι θα καταναλώσετε. Ανεξάρτητα από το αν λαμβάνονται το πρωί ή το βράδυ, οι θερμίδες επιδρούν με παρόμοιο τρόπο στον οργανισμό. Στο τέλος της ημέρας, αυτό που μετράει για το βάρος είναι καθαρά αν δαπανήθηκε η προσλαμβανόμενη ενέργεια.

Ωστόσο, αξίζει να σημειώσω εδώ ότι υπάρχουν και μελέτες που δείχνουν πως, όταν τα γεύματα είναι πολλά και μοιρασμένα στη διάρκεια της μέρας, αρχής γενομένης από ένα καλό πρωινό, η πρόσληψη λίπους από τον οργανισμό μειώνεται, ενώ περιορίζεται και το ασυναίσθητο τσιμπολόγημα, που επιβαρύνει τον οργανισμό με περιττές θερμίδες.

"Ψωμάκια" από το ψωμί και την πατάτα;

Ένας μύθος με μεγάλη ιστορία, είναι ότι το ψωμί και η πατάτα κάνουν «ψωμάκια». Θα καθησυχάσω τους φίλους του ψωμιού και της πατάτας, καθ’ ότι κανένα από τα δύο δεν έχει πολλές θερμίδες. Σε γενικές γραμμές, μάλιστα, οι αμυλούχες τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες από τα λιπαρά τρόφιμα.

Έτσι, μια μέτρια πατάτα έχει περίπου 88 θερμίδες, ενώ μια φέτα ψωμί μόλις 70 θερμίδες.Οι διάφορες σως, τα τυριά και τα αλλαντικά, που συνήθως συνοδεύουν τόσο την πατάτα όσο και το ψωμί (όταν γίνεται σάντουιτς), είναι εκείνα που πολλαπλασιάζουν τις θερμίδες.

Δίαιτες αυξημένης κατανάλωσης πρωτεΐνης

Ο τελευταίος μύθος για σήμερα, αφορά στις δίαιτες που προτείνουν την αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης, που στην πραγματικότητα είναι «μεταμφιεσμένες» ολιγοθερμιδικές δίαιτες. H απώλεια βάρους σας, με μια τέτοια δίαιτα είναι εξασφαλισμένη, λόγω της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων.

Η εγχείρηση μπορεί μεν να πέτυχε, ο ασθενής όμως απεβίωσε. Τι θέλω να πω; Καλό είναι να γνωρίζετε ότι μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, επιβαρύνει σημαντικά τους νεφρούς. Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης, συνδέεται επιπλέον με αυξημένη αποβολή ασβεστίου, άρα μια τέτοια δίαιτα δεν είναι καλή ούτε για τα οστά σας.

Ενώ, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος η πλούσια σε πρωτεΐνες δίαιτα να είναι πλούσια και σε λίπος! Τέλος, αναρωτηθείτε μέχρι το επόμενο podcast μας, όπου θα δώσουμε την απάντηση, κατά πόσο θα μπορέσετε να διατηρήσετε το βάρος σας μετά από μια τέτοια πρωτεϊνική δίαιτα;

Αν θέλετε να κάνετε μια αλλαγή στη διατροφή σας, αποκλείστε τους παραπάνω μύθους και ξεκινήστε με 3-4 φρούτα εποχής την ημέρα. Αυτό είναι μια καλή αρχή!

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.