Άλλες Παθήσεις

Yγιεινή και ασφάλεια τροφίμων στα παιδιά με ΗΙV

της Ιωάννας Τάκου
30 Νοεμβρίου 2009
12174 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
paidi koitaei ta trofima tou psigeiou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ανάπτυξη παιδιών με ΗΙV

Η μεγάλη διαφορά στα παιδιά με ΗΙV, σε σχέση με τους ενήλικες είναι η απειλή που δέχεται η ανάπτυξή τους. Σε αντίθεση με τους ενήλικές, τα παιδιά αναπτύσσονται, και ο ρυθμός ανάπτυξής τους σχετίζεται άμεσα με την πορεία της νόσου και την ποιότητα της ζωής τους.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής εξαρτάται από τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού σας. Όσο πιο σωστά αναπτύσσεται το παιδί, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η αγωγή. Για αυτό κρίνεται αναγκαίο να παρακολουθείτε την ανάπτυξη του (βάρος – ύψος) και να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο και το διαιτολόγο. Μερικές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του παιδιού και εύκολα μπορείτε μόνοι σας να αντιμετωπίσετε θα αναφερθούν παρακάτω.

Αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα

Οι ασθενείς με HIV αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα που σχετίζονται με τη διατροφή τα οποία και αποδίδονται είτε στην ίδια τη νόσο είτε στη φαρμακευτική αγωγή. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε κάθε φορά τι πρέπει να κάνετε προκειμένου η αγωγή να είναι καλύτερα ανεκτή από το παιδί σας. Είναι πολύ σημαντικό για την ποιότητα ζωής του παιδιού σας, καθώς και για την καλύτερη δράση των φαρμάκων να ακολουθείτε τα παρακάτω, ανάλογα με το σύμπτωμα που χρήζει αντιμετώπισης.

Αποκωδικοποιήστε τη συμπεριφορά του παιδιού

Προσπαθήστε να αποκωδικοποιήσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, όσο πιο μικρό είναι, τόσο πιο δύσκολο το έργο σας να κατανοήσετε κάθε φορά τι μπορεί να του φταίει.

Για παράδειγμα, εάν σας λέει ότι δεν του αρέσει το φαγητό ή δεν το τρώει πριν το πιέσετε ή το μαλώσετε αναρωτηθείτε τι μπορεί να φταίει . Μπορεί για παράδειγμα να έχει αγευσία, η οποία και εμφανίζεται σε ασθενείς με HIV. Οπότε ανατρέξτε στον παρακάτω οδηγό και ακολουθήστε τις οδηγίες για την αγευσία. Εάν αυτό δεν φέρει αποτέλεσμα ψάξτε μέχρι να βρείτε μια τεχνική που θα έχει επιτυχία. Μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε τους ειδικούς και εάν είναι δυνατό να κρατάτε και σημειώσεις για τις συμπεριφορές του παιδιού σας, όσον αφορά στη διατροφή του και στα φάρμακα.

Μέσα από τη διατροφή μπορούμε και έχουμε χρέος να:

  • Επιτύχουμε φυσιολογική ανάπτυξη για το παιδί σας
  • Να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό του σύστημα

Λόγω του αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος, τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV είναι πολύ ευαίσθητα και κινδυνεύουν από ευκαιριακές λοιμώξεις. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σωστή διαχείρηση των τροφίμων και του νερού, προκειμένου να αποφευχθούν μολύνσεις από βακτήρια και ιούς που πιθανόν να περιέχονται σε μολυσμένα τρόφιμα και νερό.

Οδηγίες διατροφής

Σε περίπτωση που παρατηρείται αύξηση βάρους ή λιποδυστροφία (αλλαγές στην σύσταση σώματος που συνοδεύεται από μεταβολικές μεταβολές όπως δυσλιπιδαιμία και ινσουλινοαντίσταση) οι παραπάνω τεχνικές για ποιοτική διατροφή είναι επίσης χρήσιμες όπως και κάποιες οδηγίες για Μεσογειακή διατροφή.

  • Να περιοριστούν τα κορεσμένα λιπαρά δηλ. τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, πολύ λιπαρό, κόκκινο κρέας (αρνί, κατσίκι), πέτσες και δέρματα πουλερικών, φοινικέλαιο.
  • Να αποφεύγεται η κατανάλωση τυποποιημένων τροφίμων που περιέχουν υδρογονωμένα φυτικά έλαια (μπισκότα, γλυκά, παγωτά, σοκολάτες, πατατάκια, τηγανιτές πατάτες των fast-food, σκληρές μαργαρίνες μαγειρέματος).
  • Προτιμήστε για κύριο γεύμα το ψάρι σε αυξημένη συχνότητα μέσα στην εβδομάδα (2-3 φορές την εβδομάδα) και ειδικά σολομό, τόνο, ρέγκα, σαρδέλα που είναι πλούσια σε ω 3 λιπαρά οξέα.
  • Προτιμήστε το ελαιόλαδο αλλά προσοχή στην κατανάλωσή του εάν έχετε πρόβλημα αυξημένου βάρους γιατί μπορεί να είναι το πιο υγιεινό αλλά αποδίδει τις ίδιες θερμίδες με τα άλλα λίπη και έλαια.
  • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών: προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά.
  • Μειώστε την κατανάλωση χυμών (ακόμα και φυσικών), γλυκών και αναψυκτικών.
  • Παροτρύνετε το παιδί σας να παίξει, να κινηθεί ακόμη και εντός σπιτιού. Μειώστε τις ώρες που παρακολουθεί τηλεόραση, παίζει βιντεοπαιχνίδια ή ασχολείται με υπολογιστή (μέγιστο 2 ώρες καθημερινά) και το παιδί θα βρει να κάνει σίγουρα κάτι πιο δραστήριο. Η σωματική δραστηριότητα έχει πολύ σημαντική θέση στους παράγοντες μείωσης του βάρους καθώς και στην ρύθμιση του λιπιδαιμικό προφίλ.
  • Περιορίστε τη κατανάλωση αλκοόλ εάν δεν έχετε οδηγία από το γιατρό για αποκλεισμό του λόγω φαρμακευτικής αγωγής.
Ιωάννα Τάκου
Ιωάννα Τάκου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc, Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»