Διατροφή

Τι συνδέει τον ελληνικό καφέ με την Ικαρία;

16 Δεκεμβρίου 2014
1492 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ellhnikos kafes kai prwino se trapezi

Η Ικαρία είναι μία από τις μόλις 5 περιοχές παγκοσμίως που ανήκουν στις λεγόμενες «μπλε ζώνες», περιοχές όπου το προσδώκιμο ζωής ξεπερνά σε σημαντικό βαθμό τον εθνικό και παγκόσμιο μέσο όρο.

Ενώ ο μέσος όρος ζωής στην Ελλάδα είναι τα 80 έτη, με το 5% του πληθυσμού να είναι άνω των 80 ετών, στην Ικαρία το ποσοστό των κατοίκων άνω των 80 αγγίζει το 13%. Για τον λόγο αυτό, το νησί του νοτανατολικού Αιγαίου έχει συχνά αποτελέσει τόπο έντονης ερευνητικής δραστηριότητας σχετικά με τους παράγοντες που συντελούν στη μακροζωία.

Παλαιότερη μελέτη έδειξε ότι οι κάτοικοι της Ικαρίας ακολουθούν σε σημαντικό βαθμό (>65%) το μεσογειακό μοντέλο διατροφής, είναι δραστήριοι, απέχουν από το κάπνισμα, έχουν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στρες και κατάθλιψης, ενώ πίνουν καθημερινά καφέ, ιδιαίτερα ελληνικό.

Πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη έδειξε ότι το 90% των κατοίκων καταναλώνει τουλάχιστον έναν ελληνικό καφέ ημερησίως, ενώ 6 στους 10 είχαν μέτρια έως υψηλή κατανάλωση καφέ (>200 ml καθημερινά). Η συνήθεια αυτή φαίνεται ότι λειτουργεί ευεργετικά για την καρδιά, αφού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, όσο υψηλότερη η κατανάλωση καφέ, τόσο καλύτερη η λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, που είναι δείκτης καρδιακής υγείας. Ακόμη, τα άτομα που έπιναν κυρίως ελληνικό καφέ είχαν καλύτερη αγγειακή λειτουργία από τα άτομα που έπιναν οποιοδήποτε άλλο είδος καφέ, ανεξάρτητα από την ποσότητα που κατανάλωναν!

Πηγή: aromaikarias.blogspot.com

Τι είναι αυτό που κάνει τον ελληνικό καφέ τόσο ξεχωριστό;

Ο ελληνικός καφές (πιο γνωστός ως τούρκικος στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης) είναι ένα είδος καφέ που παρασκευάζεται με ψήσιμο. Αυτό το είδος καφέ είναι πλούσιο σε καφεΐνη (έως 65 mg καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι 80 ml) αλλά και ιδιαίτερα πλούσιο σε πολυφαινόλες, που εντάσσονται στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών. Συγκεκριμένα, ο ελληνικός καφές περιέχει μία κατηγορία πολυφαινολών που ονομάζονται διτερπένια (καφεστόλη και καχεόλη). Το αν είναι η καφεΐνη, οι πολυφαινόλες ή ο συνδυασμός τους στον ελληνικό καφέ που συνδέεται με βελτιωμένη καρδιαγγειακή λειτουργία, μένει να αποδειχθεί στο μέλλον.

Η σχέση της καφεΐνης με την αρτηριακή πίεση, το λιπιδαιμικό προφίλ, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα μεταβολικά νοσήματα είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν. Ωστόσο, αυτό δεν αποδεικνύεται σε μεταγενέστερες μελέτες, που εστιάζουν στα μακροπρόθεσμα οφέλη της κατανάλωσης καφεΐνης. Πρόσφατες μετα-αναλύσεις, μάλιστα, δεν συσχετίζουν την κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ με οποιοδήποτε μεταβολικό νόσημα, όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης και η υπέρταση.

Αντιθέτως, ο καφές φαίνεται ότι έχει ευεργετική δράση ενάντια στο διαβήτη, τη νόσο του Πάρκινσον αλλά και τη συνολική θνησιμότητα. Η προστατευτική δράση του καφέ στην υγεία της καρδιάς μας είναι εντονότερη σε άτομα που καταναλώνουν μέτρια ποσότητα καφέ (2-4 φλιτζάνια την ημέρα) - μάλιστα είναι εμφανής και σε πληθυσμούς που καταναλώνουν καφέ δίχως καφεΐνη. Επομένως, ο ρόλος των αντιοξειδωτικών ουσιών του καφέ φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τον ελληνικό καφέ.

Μήπως τελικά ο πρωινός ελληνικός καφές είναι ένα από τα μυστικά των κατοίκων της Ικαρίας για μακροζωία;

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Cano-Marquina A, Tarin JJ, Cano A. The impact of coffee on health. Maturitas, 2013, 75:7-21

Crippa A, Discacciati A, Larsson SC, Wolk A, Orsini N. Coffee Consumption and Mortality From All Causes, Cardiovascular Disease, and Cancer: A Dose-Response Meta-Analysis. American Journal of Epidemiology 2014;180(8):763–775

O'Keefe J, Bhatti SK, Patil HR, MD, DiNicolantonio JJ, Lucan SC, MS, Lavie CJ. Effects of Habitual Coffee Consumption on Cardiometabolic Disease, Cardiovascular Health, and All-Cause Mortality. Journal of the American College of Cardiology, 2013, 62(12):1043-51

Panagiotakos DB1, Chrysohoou C, Siasos G, Zisimos K, Skoumas J, Pitsavos C, Stefanadis C., Sociodemographic and lifestyle statistics of oldest old people (>80 years) living in Ikaria island: the Ikaria study. Cardiol Res Pract. 2011 Feb 24;2011:679187

Siasos G, Oikonomou E, Chrysohoou C, Tousoulis D, Panagiotakos D, Zaromitidou M, Zisimos K, Kokkou E, Marinos G, Papavassiliou A, Pitsavos C. and Stefanadis C, Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: The Ikaria Study. Vascular Medicine. 2013 Mar 18(2) 55-62

Υoujin Je and Edward Giovannucci. Coffee consumption and total mortality: a meta-analysis of twenty prospective cohort studies. British Journal of Nutrition, 2014, 111, 1162–1173

  • Γεώργιος Σαλταούρας
    Γεώργιος Σαλταούρας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD-c, ANutr

    Ο Γιώργος Σαλταούρας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Oxford Brookes στον τομέα της Διατροφής και Αγωγής Υγείας και μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Διατροφολόγων. Διδάσκει στο ίδιο Πανεπιστήμιο ενώ παράλληλα αρθρογραφεί για το medNutrition από το 2013.α

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.