Συστάσεις Διατροφής

Ανασυνταχθείτε μετά τις γιορτές

της Νεκταρίας Καρακώστα
15 Ιανουαρίου 2013
12861 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ανασυνταχθείτε μετά τις γιορτές

Photo source: www.bigstockphoto.com

Γεύματα και δείπνα παρέα με φίλους και συγγενείς, εδέσματα πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι και κατανάλωση οινοπνεύματος «στο κόκκινο», σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των ημερών που μας κράτησε μακριά από κάθε σωματική δραστηριότητα (αφού το μόνο που γυμνάσαμε ήταν οι... γνάθοι μας), είναι πλέον εμφανή και στη ζυγαριά μας που μας δείχνει συν κάποια κιλά.

Οι γιορτές έρχονται και φεύγουν αφήνοντας -στις γυναίκες κυρίως- 1-3 κιλά ως ...«αναμνηστικό». Η μεγάλη κατανάλωση φαγητού, ποτού και γλυκών, στα...ατελείωτα εορταστικά τραπέζια, αποτελούν το μόνιμο άγχος, όλων αυτών που δεν θέλουν να αυξήσουν το βάρος τους, αλλά την ίδια στιγμή, δεν μπορούν και να αποφύγουν τον «βομβαρδισμό» φαγητών, που...επιβάλλει το κλίμα των ημερών. Aν λοιπόν, ξεφύγατε και φέτος, είναι καιρός για... ανασύνταξη!

  •  Μην περνάτε τον χρόνο σας σκεπτόμενοι τι θα έπρεπε να είχατε κάνει και τι κάνατε τελικά. Διδαχθείτε από τα λάθη σας και σκεφθείτε τι ήταν εκείνο που σας έκανε να φάτε τόσο πολύ. Ήταν η καλή παρέα, το άγχος, η μοναξιά ή κάτι που σας απασχολεί και βρήκατε παρηγοριά στο φαγητό; Μόλις απαντήσετε στην ερώτηση, θα έχετε βρει την αιτία που σας έκανε να ξεφύγετε. Ωστόσο, μην καταναλώνετε άλλο χρόνο και φαιά ουσία για κάτι που έχει γίνει. Επικεντρωθείτε στο πώς θα διορθώσετε το λάθος σας! 
  •  Από την επόμενη κιόλας ημέρα επανόδου στην ...πραγματική ζωή, ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό για να ενεργοποιήσετε τις καύσεις του οργανισμού. Προτιμήστε για πρωινό γάλα με δημητριακά, τοστ με άπαχο τυρί και γαλόπουλα ή χυμό πορτοκαλιού με φρυγανιές και μέλι. 
  •  Αυξήστε την άσκησή σας, προσθέτοντας κίνηση στην καθημερινή φυσική δραστηριότητά σας, αλλά χωρίς υπερβολές. Οι υπερβολές όσον αφορά στην άσκηση, όπως και οι ακραίες δίαιτες δεν έχουν αποτέλεσμα και επιπλέον παραπέμπουν σε αυτοβασανισμό και τιμωρία. Η μέτριας έντασης γυμναστική θα σας βοηθήσει στην καύση του λίπους και θα βελτιώσει τη φυσική σας κατάσταση. Επιπλέον, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, θα σας βοηθήσει να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. 
  •  Γίνετε λίγο πιο αυστηροί στις διατροφικές σας επιλογές. Τα γλυκά, οι ξηροί καρποί, τα πατατάκια, αλλά και τα λιπαρά φαγητά και τα αλλαντικά, καλό θα είναι να μπουν στο...περιθώριο. Καταναλώστε, σε εβδομαδιαία βάση 1 - 2 φορές ψάρι, 2 - 3 φορές όσπρια και λαδερά, 1 - 3 φορές άπαχο κρέας. Ξεκινήστε κάθε γεύμα σας με ένα βαθύ πιάτο σαλάτα. 
  •  Περιορίστε σταδιακά τις πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού που καταναλώνατε την περίοδο των γιορτών. 
  •  Φροντίστε να μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο, αλλά να καταναλώνετε συχνά και μικρά γεύματα (φρούτα, γιαούρτι, μια φρυγανιά με λίγο άπαχο τυρί κ.λπ.), για να κρατάτε σε εγρήγορση τον μεταβολισμό σας. 
  •  Πίνετε τουλάχιστον 1½ λίτρο νερό, την ημέρα.
  • Επικεντρωθείτε στη δουλειά, στα χόμπι και ό,τι γενικά σας ευχαριστεί, ώστε να «διώξετε» από το μυαλό σας το φαγητό.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Nicklas JM, Huskey KW, Davis RB, Wee CC., Successful weight loss among obese U.S. adults., Am J Prev Med. 2012 May;42(5):481-5.

Reader’s Digest, 20 Ways to Lose Weight After the Holidays, accessed on 4th January 2013:http://www.rd.com/health/diet-weight-loss/20-ways-to-lose-weight-after-the-holidays/

Νεκταρία Καρακώστα
Νεκταρία Καρακώστα Δημοσιογράφος M.A.