Παθήσεις Πεπτικού

Kοιλιοκάκη και διατροφή χωρίς γλουτένη

της Ειρήνης Βότση
10 Μαρτίου 2015
20244 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Kοιλιοκάκη και διατροφή χωρίς γλουτένη

Αυτή η συνέντευξη δόθηκε στην εκπομπή «Έχουμε Θέμα» στο ραδιόφωνο Limnos FM100 με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Σκαπέτη και σκοπό είχε να απαντηθούν ερωτήματα που απασχολούν τους ακροατές σχετικά με τη γλουτένη.

Ξεκίνησα από τα βασικά, δηλαδή εξήγησα τι είναι γλουτένη και πού τη συναντάμε (σιτάρι, σίκαλη, βρώμη και κριθάρι), έπειτα μίλησα για την πληθυσμιακή ομάδα που πάσχει από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη), ποια τρόφιμα πρέπει ν' αποφεύγει και ποια να προτιμά. Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγει είναι όλα όσα φτιάχνονται από τα δημητριακά που ανέφερα παραπάνω. Τι πρέπει όμως να προσέξει στην κατανάλωσή τους; Υπάρχουν εκτός από τρόφιμα και ποτά που πρέπει να αποφευχθούν; Είναι απορίες που θα λυθούν ακούγοντας το παρακάτω απόσπασμα.

Τα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης συμβάλλουν στην απώλεια βάρους;

Τέλος, δεν παρέλειψα να καταρρίψω τον μύθο γύρω απ' τη λανθασμένη άποψη που υπάρχει ότι τα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης βοηθούν στην απώλεια σωματικού βάρος.


Διαβάστε επίσης: Κοιλιοκάκη - Συνδυάστε γεύση και ποικιλία χωρίς δυσάρεστα συμπτώματα [Δωρεάν EBOOK]


Φυσικά, η κουβέντα μας έκλεισε υπογραμμίζοντας ότι μόνο άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη πρέπει να ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη. Όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να ακολουθούν ισορροπημένα προγράμματα διατροφής, αν θέλουν να χάσουν βάρος. Η λύση λοιπόν, για την απώλεια δεν είναι στη γλουτένη, αλλά στην ποιότητα και ποσότητα της τροφής που τρώμε.

Xρησιμοποιείται η γλουτένη ως διογκωτικό στα αλλαντκά;

Πριν κλείσουμε, ο δημοσιογράφος μου έθεσε ένα ερώτημα, αν η γλουτένη χρησιμοποιείται ως διογκωτικό στα αλλαντκά. Κάτι που δεν είχα ακούσει ή διαβάσει! Ως τότε γνώριζα πως η γλουτένη σίτου χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό στην αρτοποιία αυξάνοντας την περιεκτικότητα των αρτοσκευασμάτων σε πρωτεΐνη, προσδίδει μεγαλύτερη θρεπτική αξία, ελαστικότητα, σταθερότητα και διόγκωση στο προϊόν. Φυσικά το έψαξα και βρήκα πως οι βιομηχανίες αλλαντικών χρησιμοποιούν άμυλο σίτου (που περιέχει γλουτένη), το οποίο πλέον έχει αντικατασταθεί από άμυλο πατάτας σε αυτά τα προϊόντα που φέρουν την ονομασία ελεύθερα γλουτένης, για να δεσμεύει λίπος και νερό, ενώ συγχρόνως αυξάνει την περιεκτικότητα του προϊόντος σε πρωτεΐνη.

 

Ειρήνη Βότση
Ειρήνη Βότση Διαιτολόγος - Διατροφολόγος