Παθήσεις Πεπτικού

Τροφές που προκαλούν Καούρα

29 Αυγούστου 2021
47568 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Τελευταία ενημέρωση 17 Δεκεμβρίου 2021
kaoura gynaika

Photo source: www.canva.com

Η καούρα ή "στη γλώσσα των γιατρών" το αίσθημα οπισθοστερνικού καύσου αποτελεί μία κατάσταση, κατά την οποία το Γαστρικό οξύ παλινδρομεί προς τον οισοφάγο.

«SOS φωτιά!»

Έχετε αισθανθεί ποτέ ότι το στομάχι σας έχει πάρει «φωτιά»; Αν ναι, μάθετε ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα αίτια για αυτό το αίσθημα καούρας δεν είναι παθολογικά, αλλά οφείλονται σε κάτι που μόλις καταναλώσατε.

Ωστόσο, αν αυτό το αίσθημα το νιώθετε συχνά και συνοδεύεται από μια ξινή γεύση, τότε είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από Γαστρο-οισοφαγική Παλινδρόμηση.

Παρακάτω ακολουθούν οι 10 τροφές που είναι καλό να αποφεύγετε!

Διαβάστε επίσης: Καούρες: Αντιμετωπίστε τες

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή όπως για παράδειγμα το πορτοκάλι, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ, λόγω της οξύτητάς τους είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν καούρα. Για κάποια άτομα οι μικρές ποσότητες είναι ανεκτές, ενώ σε κάποια άλλα επιβάλλεται η πλήρης αποφυγή τους.

Τομάτες

Τόσο η ωμή τομάτα όσο και η σάλτσα τομάτας, μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καούρας. Όπως αναφέραμε προηγουμένως για τα εσπεριδοειδή, και στις τομάτες, η οξύτητα είναι εκείνη που ευθύνεται για τα συμπτώματα της καούρας.

Κρεμμύδι και σκόρδο

Πηγαίνουν «παρέα» σε αρκετές συνταγές. Μαζί τα συναντάμε και στις «SOS» τροφές που επιδεινώνουν το αίσθημα «φωτιάς» στο στομάχι.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να κρατήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων, σημειώνοντας τα τρόφιμα που καταναλώσατε κάθε φορά πότε αισθάνεστε καούρα. Στο τέλος θα έχετε δημιουργήσει μια λίστα με τα «επικίνδυνα» τρόφιμα. Άλλωστε το τι πειράζει τον καθένα μπορεί να διαφέρει.

Πικάντικα τρόφιμα

Για κάποιους το μεξικάνικο εστιατόριο αποτελεί ιδανική πρόταση για έξοδο, ενώ για άλλους συνιστά... «εφιάλτη». Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για καούρα στο στομάχι μετά την κατανάλωση ενός πικάντικου πιάτου.

Η αλήθεια είναι πως τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των οξέων στο στομάχι σας, δημιουργώντας ένα εχθρικό περιβάλλον με αποτέλεσμα την παλινδρόμηση οξέος.

kaoures

Λιπαρά – Τηγανητά τρόφιμα

Μπορούμε να πούμε πως τα τηγανητά τρόφιμα είναι υποκατηγορία των λιπαρών τροφίμων, καθώς  εξαιτίας του τρόπου μαγειρέματός τους απορροφούν αρκετές λιπαρές ουσίες. Και οι δύο κατηγορίες, ωστόσο, έχουν ενοχοποιηθεί ουκ ολίγες φορές για έντονο φαινόμενο καούρας.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου, ασκώντας πίεση στο σφιγκτήρα και τελικά αίσθημα καούρας.

Προτιμήστε λοιπόν τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Επιπλέον, προτιμήστε το ψήσιμο αντί για το τηγάνισμα, που επιπλέον θα σας γλιτώσει και από αρκετές θερμίδες.                 

Μέντα

Ίσως η ιδανικότερη επιλογή για ευχάριστη αναπνοή πριν από ένα ραντεβού, δεν θα λέγαμε το ίδιο όμως για τα άτομα που υποφέρουν από καούρες. Η μέντα χαλαρώνει το οισοφαγικό σφιγκτήρα με αποτέλεσμα τα οξέα του στομάχου να παλινδρομούν.

Στη θέση της μέντας χρησιμοποιήστε τζίντζερ (ή πιπερόριζα) που συνιστά ταυτόχρονα φυσική θεραπεία για την καούρα.

Αλκοόλ

Τόσο το κόκκινο κρασί, όσο και η μπύρα είναι ικανά να προκαλέσουν έντονη ενόχληση στο στομάχι. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με ένα μεγάλο γεύμα, οι πιθανότητες για παλινδρόμηση οξέος αυξάνονται σημαντικά.

Εάν επιθυμείτε να απολαύσετε ένα αλκοολούχο ποτό με το γεύμα σας, προτιμήστε μικρές μερίδες, για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο καούρας.

Καφές                                                                                                                               

Για το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων αποτελεί καθημερινή απόλαυση, ένα αληθινό «πάθος».  Όμως, τόσο ο καφές όσο και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα ή τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση του σφιγκτήρα του οισοφάγου. Εδώ το κλειδί είναι το «παν μέτρο άριστον».  

Σοκολάτα

Η τριπλή «απειλή» ή αλλιώς 3 σε 1.

Είναι πλούσια σε λιπαρά, άρα χρειάζεται μεγαλύτερος χρόνος για να την πέψουμε. Επίσης, περιέχει καφεΐνη, η οποία χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα. Τέλος, περιέχει  μια φυσική μυοχαλαρωτική ουσία, που απελευθερώνει ορμόνες ευχαρίστησης στο σώμα μας. Μια ενέργεια που είναι ικανή να χαλαρώσει και το σφιγκτήρα.

Αναψυκτικά

Το νερό είναι πάντα καλύτερη επιλογή!

Η λύση δεν είναι ...η πυροσβεστική!

Έχοντας τελειώσει με το top 10 «φωτιά», θα ήθελα να τονίσω πως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Κάποιος δηλαδή μπορεί να ανέχεται τα πικάντικα τρόφιμα καλύτερα από κάποιον άλλον.

Επιπλέον, σημασία δεν έχει μόνο το «τι τρώτε» αλλά το «πόσο» και το «πότε». Είναι σημαντικό τα άτομα με καούρες να επιλέγουν μικρά συχνά γεύματα και να μην ξαπλώνουν αμέσως μετά το γεύμα.

Τέλος, δεδομένου πως το κάπνισμα και η παχυσαρκία μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καούρας, καλό θα ήταν να λάβετε μέτρα προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Boekema PJ, Samsom M, van Berge Henegouwen GP, Smout AJ., Coffee and gastrointestinal function: facts and fiction. A review., Scand J Gastroenterol Suppl. 1999

Jarosz M, Taraszewska A., Risk factors for gastroesophageal reflux disease: the role of diet., Prz Gastroenterol. 2014, Epub 2014 Oct 19.

Kaltenbach T, Crockett S, Gerson LB., Are lifestyle measures effective in patients with gastroesophageal reflux disease? An evidence-based approach., Arch Intern Med. 2006 May 8

Murphy DW, Castell DO., Chocolate and heartburn: evidence of increased esophageal acid exposure after chocolate ingestion., Am J Gastroenterol. 1988 Jun

Rodriguez S, Miner P, Robinson M, Greenwood B, Maton PN, Pappa K., Meal type affects heartburn severity., Dig Dis Sci. 1998 Mar.

http://www.webmd.com/heartburn-gerd/ss/slideshow-heartburn-foods