Κουζίνα

Πώς να διαλέγετε το άπαχο κρέας;

της Όλγας Κακουλίδη
28 Ιουνίου 2010
27327 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Πώς να διαλέγετε το άπαχο κρέας;

Το κρέας είναι τρόφιμο μεγάλης θρεπτικής αξίας για τον άνθρωπο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη η οποία αποτελεί σημαντικό δομικό συστατικό των κυττάρων, βιταμίνες συμπλέγματος Β οι οποίες είναι υπεύθυνες για την δημιουργία αντισωμάτων, λίπος, το οποίο εκτός από την ενέργεια που προσφέρει, προμηθεύει στον οργανισμό τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E  και K και τέλος, μέταλλα, όπως σίδηρο, που σχετίζεται με την αναιμία και μαγνήσιο, το οποίο συντελεί στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος.

Εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του ποσοστού παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων, οι οποίες είναι  καταστάσεις που σχετίζονται  με την κατανάλωση λιπαρών κρεάτων, θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο να γνωρίζουμε πώς να διαλέγουμε άπαχο κρέας.

Τα τελευταία χρόνια οι βιομηχανίες κρέατος προσπαθούν να προωθούν στην αγορά κρέας καλύτερης ποιότητας, με λιγότερο λίπος. Παράγονται πλέον πιο άπαχα ζώα. Συγκεκριμένα, για το φρέσκο χοιρινό (στο άπαχο τμήμα του τεμαχίου)τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι υπάρχει μείωση κατά 31% στο ολικό λίπος και  κατά 29% στα κορεσμένα λιπαρά.

Επίσης, κατά την λιανική πώληση, αφαιρείται το εξωτερικό- ορατό λίπος, διαδικασία ο οποία μπορεί να μειώσει το θερμιδικό φορτίο, την χοληστερίνη και το λίπος μέχρι και 50%.

Πως μπορούμε να οδηγηθούμε στην κατανάλωση άπαχου κρέατος; Χρησιμοποιώντας τον κανόνα των 4 Π:

  1. Σημαντικό είναι όταν πάμε να αγοράσουμε το κρέας μας να θυμηθούμε να επιλέξουμε για  το βοδινό το «φιλέτο» ή στρογγυλό και για το χοιρινό το «φιλέτο» ή  «μπούτι».
  2. Επίσης να απομακρύνουμε το ορατό λίπος.
  3. Εξίσου σημαντικός παράγοντας για να παραμείνει το κρέας μας με χαμηλά λιπαρά, είναι ο τρόπος παρασκευής. Ο ιδανικότερος είναι ψητός στην σχάρα ή στο φούρνο.
  4. Η ποσότητα του μαγειρεμένου κρέατος που θα καταναλωθεί  δεν  πρέπει ημερησίως να ξεπερνά τα 180γρ.
  5. Όσoν αφορά την παρασκευή του είναι καλό να σημειωθεί ότι το άπαχο κρέας δεν είναι πολύ τρυφερό. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να το βράσουμε αργά ή να το μαρινάρουμε σε κάποιο όξινο μίγμα πριν το μαγείρεμα. Το κοπάνισμα και ο τεμαχισμός αντίθετα από τις ίνες μπορούν επίσης να αυξήσουν την τρυφερότητα του κρέατος.

Σύνθεση τεμαχίων χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος.

Χοιρινό

  • Μπριζόλα
    Υγρασία %  73,6 ΠρωτεΪνη % 23,6 Λίπος % 1,8 Άλατα % 1,0
  • Τρανς (μηρός)
    Υγρασία % 75,1 ΠρωτεΪνη % 22,8 Λίπος % 1,2 Άλατα % 1,0

Μοσχάρι

  • Πλευρά
    Υγρασία % 74,4 ΠρωτεΪνη % 22,2 Λίπος % 2,5 Άλατα % 1,3
  • Τρανς (μηρός)
    Υγρασία % 74,0 ΠρωτεΪνη % 22,7 Λίπος % 2,4 Άλατα % 1,3
  • Φιλέτο
    Υγρασία % 74,0 ΠρωτεΪνη % 21,8 Λίπος % 3,2 Άλατα % 1,3

Συμπερασματικά, το κρέας είναι μια ιδιαίτερα ωφέλιμη τροφή, η οποία γίνεται ακόμα πιο ευεργετική, όταν μαγειρευτεί υγιεινά και  καταναλωθεί σε σωστή ποσότητα.

Όλγα Κακουλίδη
Όλγα Κακουλίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος