Κουζίνα

Ταξίδι στο Πήλιο

της Ειρήνης -Μαρίας Καλούδη
15 Αυγούστου 2014
23052 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Ταξίδι στο Πήλιο

Photo source: magazine.18-24.gr

Το βουνό των Κενταύρων

Το Πήλιο ή όπως αλλιώς λέγεται το βουνό των Κενταύρων βρίσκεται στο νομό Μαγνησίας, δίπλα στην πόλη του Βόλου. Αποτελεί ιδανική επιλογή για τις διακοπές σας καλοκαίρι και χειμώνα, μιας και συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Μπορείτε να κολυμπήσετε στα καταπράσινα νερά του ή να ανεβείτε τις βουνοπλαγιές του με τα πέδιλα του σκι. Πέρα από τις δραστηριότητες που προσφέρει έχει μεγάλη παράδοση στις γεύσεις και το καλό φαγητό.

Περπατήστε στο "Μπαλκόνι του Πηλίου"

Πολύ σημαντικός προορισμός είναι η Μακρυνίτσα ή αλλιώς «Το Μπαλκόνι του Πηλίου». Περπατήστε τα καλντερίμια (πέτρινα σοκάκια) για να φτάσετε στην πλατεία του χωριού και να θαυμάσετε τον υπεραιωνόβιο πλάτανο που υπάρχει εκεί. Μπορείτε να ξαποστάσετε, να πιείτε βυσινάδα στα καφενεία της και να δοκιμάσετε το τρεχούμενο νερό από τις βρύσες με τα λιοντάρια. Το νερό από τις πηγές που θα βρείτε σε όλα τα χωριά του Πηλίου είναι ασφαλές και πόσιμο. Θα δείτε ακόμη το μικρό εκκλησάκι του Α. Ιωάννη, όπου μπορείτε να ανάψετε ένα κεράκι. Μέσα στο αρχοντικό Τοπάλη που βρίσκεται στην περιοχή, υπάρχει το «Μουσείο λαϊκής τέχνης και ιστορίας του Πηλίου».

Γευτείτε τα τοπικά προϊόντα  

Μετά το φαγητό στα μαγαζάκια της πλατείας, ζητήστε να δοκιμάσετε το ντόπιο κρασί, να προμηθευτείτε γλυκά του κουταλιού, βότανα και τσάι για το σπίτι. Τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα είναι άριστα ποιοτικά και είναι ασύγκριτα με εκείνα του εμπορίου. Τα βότανα που θα δείτε στους πάγκους σε όλα τα σοκάκια της Μακρυνίτσας, υποστηρίζουν ότι έχουν ιαματικές ιδιότητες. Για παράδειγμα ο ευκάλυπτος βοηθάει στον πονόλαιμο, τη γρίπη και το βήχα, ο δυόσμος βελτιώνει τη χοληστερίνη και τη δυσπεψία, το δενδρολίβανο χρησιμοποιείται για το άσθμα, το θρούμπι για το στομάχι και τις αϋπνίες, και η αψιθιά για το ζάχαρο, τις ζαλάδες και για να χάσετε βάρος.

Η λεβάντα είναι ευεργετική για τα νεύρα και τις ημικρανίες και το μελισσόχορτο για την υπέρταση και την αντιμετώπιση του γήρατος. Πολλοί επισκέπτες συνηθίζουν να παίρνουν δώρα από εκεί για φίλους και συγγενείς. Ένα καλάθι με ντόπια προϊόντα όπως τα βότανα, ένα βάζο με γλυκό του κουταλιού, μπαχαρικά, λάδι και χυλοπίτες ή τραχανά, αποτελεί μια εξαιρετική ιδέα για να το προσφέρετε. Οι ξένοι τουρίστες ενθουσιάζονται πολύ με τέτοιου είδους χειρονομίες. Μάλιστα, οι Άραβες και οι Κινέζοι θεωρούν ότι το ελληνικό ελαιόλαδο σε μια ωραία συσκευασία είναι ένα πολύ ιδιαίτερο δώρο, μιας και οι ίδιοι δεν παράγουν λάδι.

Πηλιορείτικος γάμος

Αν φανείτε τυχεροί, θα μπορούσατε να δείτε και τον πηλιορείτικο γάμο στην Πορταριά, ένα χωριό πριν τη Μακρυνίτσα. Η παράδοση λέει ότι ο γάμος κρατά μια εβδομάδα. Οι γυναίκες του χωριού φορούν εντυπωσιακές κεντημένες φορεσιές και ακούγονται τραγούδια από παραδοσιακά όργανα, ενώ γίνονται όλες τις μέρες εθιμοτυπικές διαδικασίες, όπως το ξύρισμα του γαμπρού ή τα κουφέτα του γάμου κάτω από τα μαξιλάρια.

Ποια είναι τα παραδοσιακά πιάτα;

Σπεντζοφάι

Η Πηλιορείτισσα Κόκκαλη Καλλιόπη - καταπληκτική μαγείρισα- προτείνει να γευτείτε τους κεφτέδες με κρεμμύδια στο φούρνο, το γαλοτύρι που φτιάχνουν με τυρί φέτα και γάλα και το παραδοσιακό σπεντζοφάι. Το σπεντζοφάι είναι τοπικό φαγητό και φτιάχνεται με χωριάτικο λουκάνικο και πράσινες πιπεριές σε κόκκινη σάλτσα.

Τσιτσίραβλα

Τα τσιτσίραβλα -είναι ο ανθός από τις φυστικιές- γίνονται με ξύδι και σκόρδο και αποτελούν ιδανικό μεζέ για το τσίπουρο.

Κοκκινιστό κρέας

Το κοκκινιστό κρέας με πατάτες τηγανιτές είναι ιδιαίτερα γευστικό και τα λαχανικά και τα φρούτα είναι -με βεβαιότητα- τα καλύτερα που θα έχετε δοκιμάσει. Ίσως το έδαφος και οι βροχές ευνοούν και η παραγωγή είναι πολύ καλή.

Φασολάδα και παραδοσιακές πίτες

Η φασολάδα τρώγεται στα Χάνια του Πηλίου μετά το σκι. Στα Λεχώνια μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακές πίτες όπως μελιτζανόπιτα, χορτόπιτα με άγρια χόρτα από το Πήλιο, πιπερόπιτα (με πιπεριές), χταποδόπιτα ή κολοκυθόπιτα (αλμυρή και γλυκιά). Από τη Ζαγορά μπορείτε να πάρετε μήλα και από το Ξουρίχτι κάστανα. Κάθε χρόνο τον Οκτώβρη εκεί γίνεται η γιορτή του κάστανου, όπου θα σας προσφέρουν τοπικό κρασί και κάστανα βραστά ή στα κάρβουνα.

Καλοκαιρινές βόλτες

Το καλοκαίρι κολυμπήστε οπωσδήποτε στα νερά της Συκής, επισκεφθείτε την παραλία του Χορευτού και θαυμάστε τα γραφικά χωριουδάκια. Γνωστή είναι η Τσαγκαράδα με παραλία το Μυλοπόταμο. Η θέα και η πρασινάδα θα σας κερδίσουν.

Τα Καλά Νερά βρίσκονται στους πρόποδες του Πηλίου. Είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό με ταβερνάκια και καφέ μπροστά στη θάλασσα. Εκεί γίνεται και η παραγωγή και η διάθεση των παραδοσιακών προϊόντων της «Πήλιας Γης». Η Πήλια γη διαθέτει εποχιακά λαχανικά, φρέσκα μυρωδικά, γλυκά και άλλα προϊόντα, τα οποία παράγονται χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών.

Το Πήλιο αποτελεί έναν από τους καλύτερους προορισμούς και τα προσφέρει όλα: διαμονή σε παραδοσιακά πέτρινα σπιτάκια, ήθη και έθιμα που δεν έχουν ξεχαστεί, ηρεμία, φύση καθώς και τοπικές γεύσεις που θα βρείτε μόνον εκεί.

Ειρήνη-Μαρία Καλούδη
Ειρήνη-Μαρία Καλούδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.