Υγεία

Ξανθέλασμα και Διατροφή

01 Μαΐου 2023
4794 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
ksanthelasma-kai-diatrofi

Photo source: www.canva.com

Τι είναι το Ξανθέλασμα;

Το ξανθέλασμα είναι ένα δερματολογικό πρόβλημα, κατά το οποίο δημιουργούνται επίπεδες κίτρινες πλάκες στο πάνω ή στο κάτω βλέφαρο, συνήθως προς τη μύτη.

Eίναι ένας τύπος ξανθώματος ή εναπόθεσης χοληστερόλης, ένα ξανθέλασμα μπορεί να είναι μαλακό, ασβεστώδες ή ημιστερεό.

Οι κίτρινες αυτές κηλίδες που δημιουργούνται, είναι ακίνδυνες, ωστόσο αν η εναπόθεσή τους προχωρήσει, μπορεί να δημιουργηθεί παραμόρφωση των βλεφάρων, η οποία να επηρεάσει σταδιακά την όραση.

Οι επιλογές αφαίρεσης κυμαίνονται από χειρουργική επέμβαση έως χρήση χημικής απολέπισης. Οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές, αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετές συνεδρίες. Τα ξανθελάσματα μπορεί να επανέλθουν μετά την αφαίρεση.

Πού Οφείλεται το Ξανθέλεσμα και σε ποιους είναι πιθανό να Εμφανιστεί;

Το ξανθέλασμα είναι μια κατάσταση που δημιουργείται από από τα υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα. Τα υψηλά αυτά επίπεδα λιπιδίων, οδηγούν στις κίτρινες εναποθέσεις, συχνότερα, στην περιοχή των ματιών.

Το ξανθέλασμα απαντάται συχνά σε άτομα με δυσλιπιδαιμία. Ως δυσλιπιδαιμία χαρακτηρίζεται η υπερχοληστερολαιμία, δηλαδή υψηλά επίπεδα ολικής χοληστερόλης (>200mg/dl), η υπερτριγλυκεριδαιμία υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα (>150mg/dl).

Τέλος, ως δυσλιπιδαιμία χαρακτηρίζονται και τα υψηλά επίπεδα της LDL -γνωστή και ως “κακή” χοληστερόλη- στο αίμα (>100mg/dl), καθώς και της HDL -γνωστή και ως “καλή” χοληστερόλη(>40 mg/dl)

H ύπαρξη, πολλές φορές, των υψηλών επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες και είναι αποτέλεσμα κληρονομικότητας.

Εκτός όμως από την κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής και η διατροφικές συνήθειες, επηρεάζουν το λιπιδαιμικό προφίλ του αίματος.

Ενδεικτικά σου αναφέρω κάποιους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, όπως:

  • Η διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά.
  • Η διατροφή χαμηλή σε ακόρεστα λιπαρά.
  • Η διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες.
  • Η αύξηση σωματικού βάρους.
  • Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας –κυρίως αερόβιας άσκησης.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ.
  • Το κάπνισμα.

Τέλος, η αύξηση των λιπιδίων στο αίμα και κατά συνέπεια και το ξανθέλασμα, μπορεί να οφείλεται σε ασθένειες, όπως ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός ή νεφρική νόσος, καθώς και κάποιες φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να συμβάλλουν στην αύξησή τους.

Πώς γίνεται η Διάγνωση του Ξανθελάσματος;

Η διάγνωση του ξανθελάσματος μπορεί να γίνει με την πρώτη εμφάνιση των κίτρινων κηλίδων. Επιπλέον, θα χρειαστεί να εξεταστεί το ιατρικό σου ιστορικό σχετικά με το αν υπάρχει δυσλιπιδαιμία, όπως σου ανέφερα και παραπάνω.

Συχνά γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις για τον πλήρη έλεγχο των λιπιδίων στο αίμα, καθώς αυτό καθορίζει αν το ξανθέλασμα οφείλεται στα υψηλά επίπεδα λιποπρωτεϊνών.

Xanthelasma

Πώς Αντιμετωπίζεται το Ξανθέλασμα;

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την αφαίρεση τoυ ξανθελάσματος. Ενδεικτικά σου αναφέρω μερικές συχνές μεθόδους αφαίρεσης, όπως είναι η χειρουργική τομή, κατά την οποία χρησιμοποιείται μια πολύ μικρή λεπίδα και είναι συνήθως η πρώτη επιλογή για την αφαίρεση σε αυτές τις αναπτύξεις.

Επιπλέον υπάρχει η μέθοδος του χημικού καυτηριασμού, κατά τον οποίο χρησιμοποιούνται χλωριωμένα οξικά οξέα και μπορούν να αφαιρεθούν οι τις εναποθέσεις χωρίς να υπάρχουν πολλά σημάδια στη συνέχεια.

Η κρυοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά στην αντιμετώπιση του ξανθελάσματος.

Ωστόσο η μέθοδος αυτή ενέχει το ενδεχόμενο δημιουργίας ουλών και αλλαγών στη χρωστική του δέρματός στην περιοχή που εφαρμόζεται.

Επιπλέον, γίνεται αφαίρεση με τη χρήση λέιζερ και είναι η λιγότερο επεμβατική μέθοδος. Οποιαδήποτε διαδικασία και να επιλέξεις είναι σημαντικό να συμβουλευτείς τον γιατρό σου σχετικά με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε επιλογής.

Διατροφή και Ξανθέλασμα

Όπως σου ανέφερα και παραπάνω, το ξανθέλασμα είναι αποτέλεσμα της δυσλιπιδαιμίας. Αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή βοηθούν την αντιμετώπιση του ξανθελάσματος.

Τι μπορείς να κάνεις σε σχέση με τη διατροφή σου για να αντιμετωπίσεις το ξανθέλασμα;

Είναι σημαντικό να επιλέγεις καθημερινά 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών και προτίμησε να τα καταναλώνεις ολόκληρα, καθώς έτσι αυξάνεται η κατανάλωση των διατροφικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Μιλώντας για τη σημαντικότητα των φυτικών ινών, καλό είναι να αυξήσεις την πρόσληψη φυτικών ινών μέσα στην ημέρα σου. Πώς θα το πετύχεις αυτό; Προτίμησε να καταναλώνεις συχνότερα όσπρια, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς εκεί βρίσκονται οι περισσότερες φυτικές ίνες.

Επιπλέον, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση του ξανθελάσματος.

Είναι καλό να μειώσεις στη διατροφή σου τη συχνότητα κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και των παραγώγων του, καθώς επίσης και τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα και trans λιπαρά. Εάν συχνά αναρωτιέσαι με ποιο τρόπο να μαγειρέψεις τα φαγητά σου, η απάντηση είναι πως ο ιδανικός τρόπος μαγειρέματος είναι το ψήσιμο και το βράσιμο των τροφίμων.

Αλλαγές στον Τρόπο Ζωής

Αύξηση Φυσικής Δραστηριότητας

Η φυσική δραστηριότητα αποτελεί βασικό σύμμαχο στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, καθώς και στη μείωση της χοληστερόλης. Η συστηματική αερόβια άσκηση, όπως είναι το περπάτημα, ο χορός, το ποδήλατο κ.ά., που διαρκεί τουλάχιστον 30’, βοηθάει στη μείωση της ολικής και LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και στην αύξηση της HDL.

Ως φυσική δραστηριότητα λαμβάνεται και το περπάτημα για που κάνεις για να φτάσεις στον προορισμό σου, τα ψώνια σου ή η βόλτα με φίλους.

Επιπλέον, μπορείς να επιλέγεις να χρησιμοποιείς τη σκάλα αντί του ασανσέρ μέσα στην ημέρα σου.

Διακοπή Καπνίσματος

Το κάπνισμα είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμαι. Πιο συγκεκριμένα, αυξάνει την ολική και LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και μειώνει την HDL χοληστερόλη. Με τη διακοπή του καπνίσματος αυξάνονται τα επίπεδα της HDL –καλής χοληστερόλης.

Σε αυτό το σημείο ίσως θα αναρωτηθείς αν επηρεάζονται και οι παθητικοί καπνιστές. Η απάντηση είναι ναι, καθώς έχει φανεί ότι η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα για τουλάχιστον 30’ την ημέρα, διπλασιάζει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

Κατανάλωση Αλκοόλ & Χοληστερόλη

Οι συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ αναφέρουν έως 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως 2 ποτά την ημέρα για τους άντρες. Τι σημαίνει πρακτικά 1 ποτό; Το 1 ποτό ισοδυναμεί με:

  • 360ml κανονικής μπίρας
  • 150ml κρασί
  • 45ml αποσταγμένα ποτά, όπως ουίσκι, βότκα, λικέρ

Συμπερασματικά

To ξανθέλασμα είναι συνήθως αβλαβές, μπορεί όμως να είναι σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος με τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Ο θεράπων ιατρός σου χρειάζεται να παρατηρήσει και να αξιολογήσει τις οποιεσδήποτε εναποθέσεις λίπους, ώστε να προχωρήσει στην κατάλληλη θεραπεία.

Είναι σημαντικό ωστόσο να γίνουν αλλαγές και στον τρόπο ζωής και διατροφής ώστε να συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση του ξανθελάσματος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Al Aboud, A.M., Shah, S.S. and Al Aboud, D.M., 2018. Xanthelasma palpebrarum.

Youngblom, E., Pariani, M. and Knowles, J.W., 2016. Familial hypercholesterolemia.

Lousa, R., Alves, M., Mota, C., Brito, D., Almeida, A.G., Pinto, F.J. and Caldeira, D., 2022. The association of xanthelasma palpebrum with cardiovascular events: systematic review with meta-analysis. European Journal of Preventive Cardiology, 29(13), pp.1740-1743.

Σταμουλία Κοκκοβού
Σταμουλία Κοκκοβού Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Σταμουλία Κοκκοβού είναι απόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Συνεργάζεται με την επιστημονική ομάδα του medNutrition ως SEO Specialist, συμβάλλοντας στην πληρότητα των διατροφικών άρθρων και την ανάδειξή τους στις πρώτες θέσεις των ηλεκτρονικών μηχανών αναζήτησης.