Διατροφή

Τα συστατικά σε ένα μάνγκο που σου κάνουν καλό

της Δήμητρας Τζάκου
28 Απριλίου 2017
42150 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
mango

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα μάνγκο για πρώτη φορά αναπτύχθηκαν στην Ινδία πριν από 5000 χρόνια. Η προσφορά ενός καλαθιού με μάνγκο θεωρούνταν μια χειρονομία φιλίας στην Ινδία. Ο μύθος λέει ότι ο Βούδας διαλογιζόταν κάτω από τη δροσερή σκιά ενός δέντρου μάνγκο. Τα μάνγκο ανήκουν στην οικογένεια των κάσιους και των φιστικιών Αιγίνης. Για να διαπιστώσουμε αν ένα μάνγκο είναι ώριμο ώστε να καταναλωθεί, δεν κρίνουμε απαραίτητα από το χρώμα του, δηλαδή αν είναι κόκκινο ή όχι, αλλά χρειάζεται να δούμε αν πιέζεται ελαφρά προς τα μέσα.

Πού καλλιεργείται κυρίως το μάνγκο;

Τα μάνγκο των ΗΠΑ προέρχονται κυρίως από το Μεξικό, τον Ισημερινό, το Περού, τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα και την Αϊτή. Οι χώρες αυτές έχουν συγκομιδή των μάνγκο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του έτους, πράγμα που σημαίνει ότι στις ΗΠΑ έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μάνγκο όλο το χρόνο. Το μάνγκο έχει δύο εποχές, μία την άνοιξη - καλοκαίρι και μία το φθινόπωρο - χειμώνα. Στην Ελλάδα δεν ευδοκιμούν καλλιέργειες μάνγκο καθώς η θερμοκρασία δεν πρέπει να πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο στην Κρήτη που φαίνεται να αποτελεί το μόνο μέρος της Ελλάδας που μπορεί να ευδοκιμήσει λόγω κλίματος, τα δύο πρώτα χρόνια του χειμώνα πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκήπια με συγκεκριμένες γεωπονικές διαδικασίες. Τα εισαγόμενα από το εξωτερικό υστερούν σε γεύση, καθώς κόβονται πολύ πρώιμα μιας και εφόσον κοπούν ώριμα δεν διατηρούνται στο ψυγείο παρά μόνο για λίγες μέρες, ώστε να αντέξουν τη μεταφορά τόσο μακριά.

Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση μάνγκο;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του μάνγκο κατάφερε να αποτρέψει την απώλεια ωφέλιμων εντερικών βακτηρίων, ύστερα από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μειώνοντας τον κίνδυνο για παχυσαρκία καθώς και για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Σε άλλη μελέτη έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση του μάνγκο φαίνεται να έχει ανοσορυθμιστικές ιδιότητες, ιδιότητες ρύθμισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και διατήρησης της καλής υγείας των βακτηρίων του εντέρου, ώστε να παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου που διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ποια είναι η διατροφική του αξία;

Το μάγνκο μπορεί να χαρακτηριστεί ως υπερτροφή καθώς:

  • Ένα φλιτζάνι μάνγκο έχει μόλις 100 θερμίδες, γι’ αυτό είναι ικανοποιητικά γλυκιά απόλαυση.
  • Κάθε μερίδα μάνγκο είναι ελεύθερη λιπαρών, νάτριου και χοληστερόλης.
  • Περιέχει πάνω από 20 διαφορετικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.

Δήμητρα Τζάκου
Δήμητρα Τζάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.