Διατροφή

Τρόφιμα και Ροφήματα για ισχυρό Ανοσοποιητικό

28 Οκτωβρίου 2024
2493 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
trofima_anasopoitiko

Photo Source: www.canva.com

Ενόψει των χαμηλότερων θερμοκρασιών και των εξάρσεων των ιώσεων, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής μας υγείας! Μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, σε συνδυασμό με άλλες συνήθειες του του τρόπου ζωής, όπως τα επαρκή επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και ο ποιοτικός ύπνος. Σε αυτό το άρθρο θα σου αναφέρω μερικά από τα τρόφιμα και ροφήματα που έχουν συνδεθεί με καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι καλό να τα εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή!

Τρόφιμα

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία έχει συνδεθεί με καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C συμμετέχει στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Παράλληλα, έχει αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλοντας στη μείωση της φλεγμονής.

Κόκκινες πιπεριές

Οι κόκκινες πιπεριές είναι, εξίσου, πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Είναι επίσης πλούσιες σε β-καροτένιο, μια πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α, το οποίο υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την υγεία του δέρματος.

Μπρόκολο

Γεμάτο με βιταμίνες Α, C και Ε, το μπρόκολο είναι ένα από τα λαχανικά που χρειάζεται να εντάξεις στη διατροφή σου. Είναι, επίσης, πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, που προάγουν τη συνολική υγεία του ανοσοποιητικού.

Immune Function foods

Αμύγδαλα

Πλούσια σε βιταμίνη Ε, τα αμύγδαλα υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση, βοηθώντας τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Γιαούρτι

Οι τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, είναι εξαιρετικές για την υποστήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού. Τα προβιοτικά, ή αλλιώς τα «καλά» βακτήρια που αγαπά το έντερό σου, βοηθούν στην ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου. Τα προβιοτικά φαίνεται να ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα καθώς εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ παράλληλα καταστρέφουν τοξικές ουσίες. Επίλεξε γιαούρτι που αναγράφει στην ετικέτα του ότι περιέχει ζωντανές ή ενεργές καλλιέργειες.

Ροφήματα

Στιγμιαίος Καφές

Ο στιγμιαίος καφές περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και την φλεγμονή. Επιπλέον, η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πνευματικής απόδοσης και της διάθεσης, μειώνοντας τα επίπεδα του στρες, το οποίο αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και την άμυνα του οργανισμού.

Ρόφημα με κουρκουμά

Το ρόφημα με κουρκουμά (περιέχει κυρίως νερό, κουρκουμά σε σκόνη, λεμόνι και μέλι) είναι ένα ζεστό ρόφημα που διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χάρη στην κουρκουμίνη, ενισχύοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι να κρατήσεις

Η ενσωμάτωση των παραπάνω τροφίμων και ροφημάτων στη διατροφή σου μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα και την ικανότητα του οργανισμού σου να καταπολεμάει αποτελεσματικά τις λοιμώξεις! Να θυμάσαι ότι το κλειδί είναι να μην επικεντρωθείς σε μία μόνο αλλαγή, αλλά να καταναλώνεις ποικιλία τροφίμων και ροφημάτων πλούσιων σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιούς τρόπου ζωής για να ενισχύσεις τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματός σου!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017; 9(11):1211.

Jayawardena R et al. Enhancing immunity in viral infections, with special emphasis on COVID-19: A review, Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews. 2020; 14(4): 367-382.

Acikalin, B., & Sanlier, N. (2021). Coffee and its effects on the immune system. Trends in Food Science & Technology 114; 625-632.

 
Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.