Διατροφή

Χλωρέλλα: Ο διάδοχος της σπιρουλίνας;

της Ζωής Πορφύρη
16 Μαΐου 2010
58374 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Χλωρέλλα: Ο διάδοχος της σπιρουλίνας;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η Χλωρέλλα, όπως και η Σπιρουλίνα ανήκει στους παλαιότερους οργανισμούς του πλανήτη. Η εμφάνισή τους χρονολογείται πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια σε γλυκά νερά σε περιοχές της Άπω Ανατολής και της Αυστραλίας.

Φυσικές ιδιότητες

Πρόκειται για φύκη (μικροάλγη) του γλυκού νερού, κυκλικής μορφής και θεωρείται ο φυτικός οργανισμός του πλανήτη με τις μεγαλύτερες ποσότητες χλωροφύλλης.
Εντούτοις, το περιεχόμενο της χλωρέλλας σε χλωροφύλλη ποικίλλει ανάλογα με τις συνθήκες ανάπτυξης, συλλογής και επεξεργασίας της. Η χλωρέλλα περιέχει μια μοναδική ουσία που αποκαλείται «παράγοντας αύξησης χλωρέλλας».

Χημική σύνθεση

Η Χλωρέλλα η κοινή κατέχει υψηλά επίπεδα απορροφητικότητας, λόγω της κυτταρικήςτης δομής. Αποτελείται από Σελλουλόζη και είναι εξαιρετικά δύσπεπτη. Βοηθάει ωστόσο στην αποβολή των βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό. 

Συνιστά πλούσια πηγή θρεπτικών ουσιών, πολύ χρήσιμη για την συμπλήρωση της διατροφής και σε άτομα που δεν τρώνε αρκετά λαχανικά και φρούτα. Περιέχει πολλές πρωτεΐνες (δύο φορές περισσότερες από το σπανάκι και 38 φορές περισσότερες από τη σόγια), υδατάνθρακες, όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε, αμινοξέα, ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και σπάνια ιχνομέταλλα.  Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Β12, καθώς και σημαντικές ποσότητες βήτα-καροτίνης. Είναι μια ολοκληρωμένη τροφή και συχνά ονομάζεται «σούπερ τροφή».

Τα οφέλη

Παρέχει μία σειρά από θρεπτικά, ενεργητικά και μεταβολικά οφέλη. Η χλωροφύλλη που περιέχει επιταχύνει την κάθαρση του αίματος.  Λόγω της περιεκτικότητάς της σε RNA και DNA, έχει βρεθεί ότι προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες.  Μελέτες αναφέρουν ότι η χλωρέλλα είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ειδικά για ανθρώπους που επιλέγουν ή που δεν μπορούν να καταναλώσουν κρέας.

Επίσης, θεωρείται φανταστικό αποτοξινωτικό, γιατί προστατεύει τον οργανισμό από τις τοξίνες. Κλινικές μελέτες αποδεικνύουν τις θεραπευτικές ιδιότητες της χλωρέλλας, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς της να μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, να ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης του πλάσματος, να επιταχύνει την επούλωση πληγών και των ελκών, και να ενισχύει τις ανοσοποιητικές λειτουργίες.

Επιπλέον, θεωρείται χρήσιμη για την βελτίωση της πέψης και της εντερικής λειτουργίας, την διέγερση της ανάπτυξης και επούλωσης των ιστών, την καθυστέρηση της γήρανσης, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την διατήρηση της υγείας των τριχών, του δέρματος, των δοντιών και των νυχιών, την θεραπεία κρυολογημάτων και διαφόρων αναπνευστικών λοιμώξεων.

Εντούτοις, δεν έχει καμιά αποδεδειγμένη δραστικότητα στις ανωτέρω καταστάσεις και δεν υπάρχουν επαρκείς και αξιόπιστες πληροφορίες που να αποδεικνύουν ότι η χλωρέλλα διαθέτει οποιεσδήποτε θεραπευτικές ιδιότητες

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Είναι πιθανό η χλωρέλλα να προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα.

Δοσολογία και διαθεσιμότητα

Η χλωρέλλα είναι διαθέσιμη σε δισκία, κάψουλες, υγρά εκχυλίσματα και κόνεις. Στα σκευάσματα του εμπορίου η δοσολογία κυμαίνεται. Τα διαιτητικά συμπληρώματα παρέχουν 500-3.000 mg ανά ημέρα

Αλληλεπιδράσεις

Η χλωρέλλα μπορεί να περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Κ και ως εκ τούτου  είναι πιθανό να ανταγωνίζεται τη δράση της βαρφαρίνης και των άλλων αντιπηκτικών.

Ζωή Πορφύρη
Ζωή Πορφύρη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος