Δίαιτα

Τι προσφέρει η αγορά αδυνατίσματος για "παρηγοριά";

19 Αυγούστου 2015
18018 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Τι προσφέρει η αγορά αδυνατίσματος για "παρηγοριά";

Αρκεί ένα απλό πάτημα στο τηλεκοντρόλ για να ακούσετε τις ακόλουθες εκφράσεις: «Χάστε 4 κιλά σε 48 ώρες με την κρέμα αδυνατίσματος ...», «Αδυνατίστε πίνοντας τον καφέ ...», «Με το σκεύασμα ... μειώστε πόντους από κοιλιά και μέση και βγείτε στην παραλία αγνώριστη!». Το «αγνώριστη» είναι το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα, για τη διάθεση όμως, καθώς όλες αυτές οι προτάσεις μας βομβαρδίζουν καθημερινά, ασκώντας όλο και μεγαλύτερη πίεση στην ψυχολογία γυναικών και ανδρών, που ανησυχούν για την εικόνα σώματός τους.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ο τομέας της διαφήμισης έχουν συμβάλει, σε αναμφισβήτητα μεγάλο βαθμό, στη δημιουργία αρνητικής σκέψης γύρω από το σώμα, προβάλλοντας συνεχώς ευτυχισμένους ανθρώπους, με την τέλεια οικογένεια, το τέλειο σπίτι, το τέλειο αυτοκίνητο και φυσικά το τέλειο φαίνεσθαι. Η κοινωνία συνδυάζει έτσι, την εξωτερική εμφάνιση με την επιτυχία, την ικανότητα και την καταξίωση, προσθέτοντας ένα ακόμη ψυχολογικό βάρος στην ήδη δύσκολη καθημερινότητα.

Η βιομηχανία αδυνατίσματος

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η βιομηχανία του αδυνατίσματος. Κρέμες αδυνατίσματος, λιποδιαλυτικά, υποκατάστατα γεύματος, διουρητικά, καφέδες αδυνατίσματος κ.ά. Διαφορετικά προϊόντα με ένα κοινό: δημιουργούν περισσότερες προσδοκίες από αυτές που μπορούν να καλύψουν. Η μείωση του σωματικού βάρους είναι μία δύσκολη διαδικασία και γίνεται περισσότερο πιεστική και αγχωτική όταν το άτομο επηρεάζεται από τις ελπίδες για γρήγορη απώλεια βάρους.

Σκευάσματα αδυνατίσματος και πώς λειτουργούν

Κρέμες αδυνατίσματος

Στις διαφημίσεις συχνά αναφέρονται οι πολλοί πόντοι που χάνονται με την επάλειψη της κρέμας, η οποία δρα ακόμη και όσο εσείς κοιμάστε! Εύκολο δεν ακούγεται; Καίμε λίπος χωρίς να κουνιόμαστε. Όμως οι κρέμες αυτές στην πραγματικότητα δεν μπορούν να εισχωρήσουν σε τόσο μεγάλο βάθος, ώστε να «κάψουν» το λίπος. Κάποιες προκαλούν τοπική υπεραιμία, η οποία όμως δεν έχει βρεθεί να σχετίζεται με οποιαδήποτε επίδραση στο σωματικό λίπος.

Λιποτροπικά βοηθήματα

Κυρίως στηρίζονται στο CLA, το οποίο είναι μη απαραίτητο λιπαρό οξύ και θεωρείται ότι αυξάνει την αποσύνθεση λίπους και τη χρήση λίπους του για παραγωγή ενέργειας. Ερευνητικά έχει φανεί μικρή μείωση του σωματικού βάρους και ακόμα μικρότερη μείωση του σωματικού λίπους. Κυρίως, δίνεται βάρος στις συστάσεις που συμπληρώνουν τα σκευάσματα και αφορούν την ισορροπημένη διατροφή και την τακτική άσκηση.

Καφές αδυνατίσματος

Περιέχει συστατικά όπως πράσινο τσάι, ινουλίνη και συστατικά ή βότανα που θεωρείται ότι δεσμεύουν το λίπος και έχουν πολλές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες σε συνδυασμό με την κατανάλωση υγρών, οδηγούν σε αίσθημα κορεσμού. Το πράσινο τσάι, λόγω των κατεχινών που περιέχει ενισχύει τον μεταβολισμό, αλλά η ενίσχυση αυτή φαίνεται να είναι μικρή. Σε συνδυασμό με την καφεΐνη έχει κάποια παραπάνω επίδραση, η οποία όμως χαρακτηρίζεται μέτρια. Το σκεύασμα συνοδεύεται από τη σύσταση για ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.

Υποκατάστατα γεύματος

Δίνουν γύρω στις 200-230 kcal ανά ρόφημα και συστήνονται ως υποκατάσταση 2 γευμάτων ημερησίως. Στηρίζονται στις πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες δημιουργούν κορεσμό.

Διουρητικά

Βασίζονται στην απώλεια υγρών και χρειάζεται προσοχή στη χρήση τους και η παρακολούθηση από ιατρό.

Το "θαύμα" έρχεται από τον ισορροπημένο τρόπο ζωής

Υπάρχουν στο εμπόριο πολλά «βοηθήματα» που υπόσχονται θαύματα. Βλέποντας προσεκτικά όμως, θα δείτε ότι το θαύμα προέρχεται από την ισορροπημένη διατροφή και την ένταξη τακτικής φυσικής δραστηριότητας.

Δεν μπορεί κάποιος να στηρίζεται σε ένα χάπι, χωρίς να έχει πρωτίστως μάθει την αξία της ισορροπημένης διατροφής, ώστε να την ακολουθεί εφ' όρου ζωής. Οι "quick fix" μέθοδοι, μπορούν να σας οδηγήσουν στην απώλεια λίγων κιλών, τα οποία σε ένα μεγάλο ποσοστό θα επαναπροσλάβετε γιατί δεν έχετε μάθει το πιο σημαντικό..πώς να τρώτε!

Συμπερασματικά

Πριν αγοράσετε κάποιο αδυνατιστικό σκεύασμα σκεφτείτε προσεκτικά, για ποιό λόγο το αγοράζετε. Εάν θέλετε αποτελεσματική μείωση του βάρους, αργά και σταθερά χωρίς επαναπρόσληψή του, απεστίαση από το άγχος του φαγητού, ενίσχυση της φροντίδας για το σώμα σας και καλύτερη ποιότητα ζωής, η λύση είναι μικρές αλλαγές μέσα από κατάλληλη εκπαίδευση.

Αγαπήστε το σώμα σας και φροντίστε το. Άλλωστε είναι το «διαμέρισμά» μας και το χρειαζόμαστε γερό. Δώστε του τα απαραίτητα για αυτό συστατικά...υγιεινή διατροφή και άσκηση. Οι μικρές αλλαγές στη διατροφή σας, στη σκέψη σας γύρω από το φαγητό και στη καθιστική καθημερινότητα, με τη συμβουλή και την καθοδήγηση του διαιτολόγου, είναι αυτές που μπορούν να σας αλλάξουν την ψυχολογία και τελικά τη ζωή.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Chen SC, Lin YH, Huang HP, Hsu WL, Houng JY, Huang CK., Effect of conjugated linoleic acid supplementation on weight loss and body fat composition in a Chinese population. Nutrition. 2012 May;28(5):559-65.

McCrorie TA, Keaveney EM, Wallace JM, Binns N, Livingstone MB., Human health effects of conjugated linoleic acid from milk and supplements., Nutr Res Rev. 2011 Dec;24(2):206-27.

Dilzer A, Park Y., Implication of conjugated linoleic acid (CLA) in human health., Crit Rev Food Sci Nutr. 2012;52(6):488-513.

Martorell P, Llopis S, González N, Montón F, Ortiz P, Genovés S, Ramón D., Caenorhabditis elegans as a model to study the effectiveness and metabolic targets of dietary supplements used for obesity treatment: the specific case of a conjugated linoleic acid mixture (Tonalin)., J Agric Food Chem. 2012 Nov 7;60(44):11071-9.

Onakpoya IJ, Posadzki PP, Watson LK, Davies LA, Ernst E., The efficacy of long-term conjugated linoleic acid (CLA) supplementation on body composition in overweight and obese individuals: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials., Eur J Nutr. 2012 Mar;51(2):127-34.

Rucker D, et al. (2007)., Long term pharmacotherapy for obesity and overweight: Updated meta-analysis., BMJ. Published online November 15, 2007

Phung OJ, Baker WL, Matthews LJ, Lanosa M, Thorne A, Coleman CI., Effect of green tea catechins with or without caffeine on anthropometric measures: a systematic review and meta-analysis., Am J Clin Nutr. 2010 Jan;91(1):73-81.

Maki KC et al., Green tea catechin consumption enhances exercise-induced abdominal fat loss in overweight and obese adults., J Nutr. 2009 Feb;139(2):264-70.

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.