Υγεία

Bάλτε λάδι... και θωρακίστε το μυαλό σας

της Ειρήνης Χαρτερού
12 Οκτωβρίου 2013
13566 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Bάλτε λάδι... και θωρακίστε το μυαλό σας

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είναι γενικά παραδεκτό πως η μεσογειακή διατροφή συμβάλει σε μία καλύτερη υγεία μιας και έχει την ιδιότητα να προλαμβάνει βασικές παθήσεις τηςκαρδιάς. Όμως μια διατροφή βασισμένη στην μεσογειακή διατροφή και πλούσια σε παρθένοελαιόλαδο, μπορεί να διατηρήσει το μυαλό και τη μνήμη μας σε καλή κατάσταση καθώς μεγαλώνουμε, σε σχέση με μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.

Μία ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, της Ισπανίας, διαπίστωσαν ότιουσίες που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς συνδέονται άμεσα με μηχανισμούς που έχουν προστατευτική δράση στη μνήμη και στην θωράκιση τουμυαλού.

Στην έρευνα συμμετείχαν 522 άτομα με μέσο όρο ηλικίας 75, τα οποία χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή, η δεύτερη διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και η τρίτη κατανάλωνε τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικάόπως οι ξηροί καρποί. Όλοι οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν γνωστικά τεστ όπου οι ερευνητές αξιολόγησαν τις γλωσσικές και γνωστικές τους ικανότητες καθώς επίσης και την μνήμη τους. Μετά από 6,5 χρόνια παρακολούθησης, υπήρξαν 60 περιπτώσεις ήπιαςγνωστικής εξασθένησης (18 στην ομάδα μεσογειακή δίαιτα με ελαιόλαδο, 19 στην ομάδα διατροφή με ξηρούς καρπούς, και 23 στην ομάδα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά). Επίσης άνοια διαγνώστηκε σε 35 συμμετέχοντες (12 στην ομάδα μεσογειακής δίαιτας με ελαιόλαδο, 6 στην ομάδα διατροφής με ξηρούς καρπούς και 17 στην ομάδα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά).

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας ήταν στην ομάδα που τα άτομα ακολουθούσαν το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής και κατανάλωνανπαρθένο ελαιόλαδο. Επιτυχία παρουσιάστηκε και στην ομάδα που τα μέλη της, πέρα από την μεσογειακή διατροφή που ακολουθούσαν, κατανάλωναν και ξηρούς καρπούς. Στην ομάδα που τα μέλη της ακολουθούσαν απλώς μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά.

Οι επιστήμονες λένε πως αυτό οφείλεται στα κύρια συστατικά των τροφίμων που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Όσον αφορά τα κύρια τρόφιμα που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα (ελαιόλαδο και ξηροί καρποί), είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σε συνδυασμό με άλλες τροφές τηςμεσογειακής διατροφής που είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, φαίνεται ότι σχετίζονται μεβελτιωμένη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

http://www.medpagetoday.com/Geriatrics/Dementia/39269?xid=nl_mpt_DHE_2013-05-21&utm_content=&utm_medium=email&utm_campaign=DailyHeadlines&utm_source=WC&eun=g275030d0r&userid=275030&email=papachristos%40mednutrition.gr&mu_id=5269792

Ειρήνη Χαρτερού
Ειρήνη Χαρτερού Διαιτολόγος - Διατροφολόγος