Καρδιαγγειακά

Προσθέστε τον καφέ στα όπλα σας κατά του εγκεφαλικού και της καρδιακής ανακοπής

05 Δεκεμβρίου 2017
12885 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Προσθέστε τον καφέ στα όπλα σας κατά του εγκεφαλικού και της καρδιακής ανακοπής

Η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με 7% μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρδιακής ανακοπής

Πηγή: Δελτίο Τύπου Αμερικάνικης Εταιρίας Καρδιολόγων newsroom.heart.org

Τα δεδομένα αυτά, παρουσίασε μια ομάδα ερευνητών πριν 2 βδομάδες περίπου σε συνέδριο της Αμερικάνικης Ένωσης Καρδιολόγων (AHA), όπως θα διαβάσετε και στο πρωτότυπο αγγλικό άρθρο. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα μέτρησαν μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρδιακής ανακοπής και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 7% και 8% αντίστοιχα για κάθε παραπάνω φλιτζάνι καφέ που καταναλώνει κάποιος τη βδομάδα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου καφέ!

Πρωτοποριακή μέθοδος ανάλυσης δεδομένων

Μάλιστα, η μελέτη τους είχε κάτι το πρωτοποριακό! Ενώ χρησιμοποίησε δεδομένα από μια πολύ γνωστή, σημαντική και μεγάλη έρευνα της Αμερικής (Framingham study), δοκίμασαν να τα αναλύσουν με τη μέθοδο “Machine learning”.

Τι είναι αυτό;

Πρόκειται για μια τεχνολογία που στηρίζεται στις αρχές της τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματοποιεί το παραδοσιακό μοντέλο στατιστικής ανάλυσης με μεγαλύτερη ακρίβεια. Καθότι καινούρια η εφαρμογή της στην έρευνα στο τομέα της υγείας, οι ερευνητές θέλησαν να διασταυρώσουν τα αποτελέσματά τους για την κατανάλωση καφέ με αυτά άλλων μελετών. Η επαλήθευση έγινε επιτυχώς!

Στην ίδια μελέτη παρουσιάστηκαν και κάποια αποτελέσματα σχετικά με το κόκκινο κρέας που όμως είναι αντιφατικά με προγενέστερες μελέτες γι’ αυτό και η AHA δεν τα έκρινε σημαντικά.

Γιατί ο καφές είναι προστατευτικός;

Πρόκειται για ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί πλήρως ακόμα. Είναι γεγονός όμως ότι έχουμε ακούσει για καλύτερη λειτουργία του αγγείων, από την έρευνα της Ικαρίας, που μπορεί να συμβάλλει τόσο κατά της αθηρωματικής πλάκας όσο και κατά του εγκεφαλικού. Αντίστοιχα όλες οι μελέτες που έχουν εντοπίσει την ευεργετική επίδραση του καφέ, εκτιμούν τόσο τη συμβολή της καφεΐνης όσο και των αντιοξειδωτικών του στο μηχανισμό προστασίας από καρδιαγγειακά νοσήματα και όχι μόνο.

Πόσο καφέ να πιεις;

Πρακτικά, μια μέτρια κατανάλωση καφέ όπως του ελληνικού καφέ που είναι αγαπημένη συνήθεια στην Ικαρία ή του στιγμιαίου καφέ που φτιάχνεται γρήγορα και βολεύει κάθε ηλικία για κατανάλωση εντός ή εκτός σπιτιού, μπορούν να σου δώσουν τα οφέλη που στην καρδιαγγειακή υγεία όπως έχει φανεί από το σύνολο των ερευνών. Δηλαδή, 2-3 φλιτζάνια διπλού ελληνικού καφέ ή 2-3 κούπες ή ποτήρια ζεστού ή κρύου στιγμιαίου καφέ, αρκούν συνήθως όχι μόνο για το συγκεκριμένο σκοπό αλλά και για να σου προσφέρουν την εγρήγορση και τη τόνωση που ψάχνεις μέσα στην ημέρα σου. Ιδανική προϋπόθεση για κάθε φλιτζάνι καφέ, να το απολαύσετε και να το πιείτε με την καρδιά σας!

Μάθετε επιπλέον όμως, ότι δεν είναι μόνο αυτή η μελέτη που υποστηρίζει μια δοσοεξαρτώμενη σχέση του καφέ με την υγεία (δηλαδή όσο περισσότερο τόσο καλύτερα). Από την άλλη όμως, υπάρχουν και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων που θυμίζουν τα ανώτερα όρια κατανάλωσης καφεΐνης στα 400mg ημερησίως. Πόση καφεΐνη περιέχουν διάφορα ροφήματα μπορείτε να το δείτε σε αυτό το πίνακα.

Η νέα προσέγγιση των ερευνητών λοιπόν, απλά προσθέτει στην πληθώρα των μελετών που ανακαλύπτουν τα οφέλη του καφέ για την υγεία. Αν υπάρχει επομένως, ένα συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως μία από τις πολύ καλές συνήθειες που μπορείτε να έχετε είναι να απολαμβάνετε τον καφέ σας με φίλους και γνωστούς!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

SAS (Statistical Analysis System), Machine Learning, accessed on 30/11/2017 available at https://www.sas.com/en_us/insights/analytics/machine-learning.html

Siasos G, Oikonomou E, Chrysohoou C, Tousoulis D, Panagiotakos D, Zaromitidou M, Zisimos K, Kokkou E, Marinos G, Papavassiliou A, Pitsavos C. and Stefanadis C, Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: The Ikaria Study. Vascular Medicine. 2013 Mar 18(2) 55-62

 

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.

TOPICS