Δίαιτα

Τα μη-βήματα της Δίαιτας

07 Απριλίου 2015
14838 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τα μη-βήματα της Δίαιτας

Επειδή αυτή την περίοδο σίγουρα θα έχει περάσει και από το δικό σας μυαλό η λέξη ΔΙΑΙΤΑ, αφού οι πάντες μιλάνε γι’ αυτήν, καλό θα ήταν να δείτε ή / και να συνειδητοποιήστε ποια είναι τα ΜΗ – ΒΗΜΑΤΑ της ΔΙΑΙΤΑΣ. Έτσι, θα γλιτώσετε κόπο, χρόνο, χρήμα και κυρίως θα προστατεύσετε την υγεία σας, σωματική και ψυχική, από μία ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια απώλειας βάρους, η οποία μπορεί να αργήσει να φανεί ως αποτυχία.

  1. Μην εφαρμόσετε δίαιτα από περιοδικό, τηλεόραση, γείτονα, φίλο σας ή του τάδε star. Τα περισσότερα από αυτά τα μέσα και τις δίαιτες που προβάλλουν έχουν σα στόχο να σας κινητοποιήσουν, να δώσουν παραδείγματα και πιθανόν να προβάλλουν τη δουλειά κάποιου διαιτολόγου. Σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις δικές σας θερμιδικές και θρεπτικές ανάγκες, ούτε φυσικά στον τρόπο ζωής σας και τις προτιμήσεις σας. Πόσες φορές άραγε δεν αναρωτηθήκατε: «καλά πώς είναι δυνατόν να τρώει ο τάδε ομελέτα με ασπράδια και βρώμη, ωμό μπρόκολο ή να μου λένε να πιω χυμό γκρέιπφρουτ;». Απλά δεν απευθύνονται σε εσάς! 
  2. ην εφαρμόσετε κάποια από τις «διάσημες δίαιτες» χημικές, από blog ή βιβλία (και δεν αναφέρω ονόματα…). Έχουν υπέρ, αλλά έχουν περισσότερα κατά. Με μεγαλύτερα μειονεκτήματα το ότι θα σας «κάψουν» πιθανότατα το σώμα και φυσικά και τον «εγκέφαλο», δημιουργώντας απωθημένα! Και τα απωθημένα δεν είναι καλός σύμβουλος στη ζωή. Επιπλέον θα σας ρίξουν γρηγορότερα στον φαύλο κύκλο της δίαιτα – πάχυνση – δίαιτα, κ.ο.κ. με αποτέλεσμα σε 10 ή 20 χρόνια να έχετε πολλαπλάσια κιλά, από τα 5 «κιλάκια» που θέλατε να χάσετε κάποτε, για να βγείτε όμορφοι στην παραλία. 
  3. Μη συμβουλευτείτε ανειδίκευτο επαγγελματία στο κομμάτι της διατροφής! Θα πηγαίνατε στο μανάβη για να σας βγάλει το δόντι σας; Έκαστος στο είδος του. Γιατί να εμπιστευτείτε τη διατροφή σας, το σημαντικότερο ζωοδότη, μετά το οξυγόνο που αναπνέουμε, στον οποιονδήποτε; Λυπηθείτε τον οργανισμό σας, δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει μαζί του, για να σας κάνει το χατίρι (βλ. «να χάσεις 5 κιλά σε μια εβδομάδα»). Οι ειδικοί για τη διατροφή σας είναι οι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι. Αναζητήστε και τα βιογραφικά τους, καλού κακού… Ευτυχώς, ο τομέας της διατροφής στην Ελλάδα έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία 15 χρόνια και έχουμε πολλούς αξιόλογους επαγγελματίες, για να τους εμπιστευτείτε. 
  4. Μην ξεκινήστε δίαιτα αν δεν είστε αποφασισμένοι να κάνετε συντήρηση του βάρους που χάσατε. Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της όλης προσπάθειας και εκεί κερδίζεται το στοίχημα του να μην ξαναπάρετε βάρος. Το ξέρατε ότι πρέπει να κάνετε συντήρηση του χαμένου βάρους για 5 χρόνια, ώστε να διατρέχετε μικρότερο κίνδυνο να το ξαναπάρετε; Πρόκειται για ένα πολύ λογικό χρονικό διάστημα όμως τόσο αντίθετο στην ανυπόμονη ανθρώπινη φύση και σκέψη. Και μια διευκρίνιση: συντήρηση δεν σημαίνει δίαιτα. 

Αν είστε διατεθειμένοι να χάσετε βάρος αυτή την περίοδο, σκεφτείτε πολύ σοβαρά τα παραπάνω ΜΗ – ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ. Και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Σταυρούλα Τσατραφίλη
Σταυρούλα Τσατραφίλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Σταυρούλα Τσατραφίλη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (MSc). Παράλληλα είναι και Αισθητικός - Κοσμητολόγος. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο Ινστιτούτο και γραφείο της στη Μυτιλήνη και είναι επιστημονική συντάκτρια του medNutrition.